Ciasta na Wielkanoc

Sarah Britton: My New Roots

Książka twórczyni kultowego bloga MyNewRoots prezentującego potrawy kuchni roślinnej – w tym także wegańskiej i bezglutenowej.

Autorka od lat tworzy smaczne i zdrowe przepisy oparte o nieprzetworzone, świeże produkty sezonowe. Proponuje zarówno proste i szybkie w przygotowaniu przepisy, jak i bardziej skomplikowane potrawy. Zawsze są one jednak przystępnie opisane i zilustrowane pięknymi zdjęciami. Dla wielu My New Roots to biblia kulinarna. Słynny bezglutenowy chlebek zmieniający życie przyniósł Britton międzynarodową sławę, a przepis na niego pojawił się także na polskich blogach. Przepisy autorki inspirują m.in. autorki Jadłonomii i White Plate.

My New Roots to przykład na to, w jaki sposób dobre i świadome jedzenie może wpływać na jakość życia. Widać, że Sarah szanuje swoje ciało i chce dla niego jak najlepiej. Prowadzi bloga po to, żeby inspirować czytelników do podejmowania lepszych decyzji żywieniowych w codziennym życiu. Odżywa się wszystkim, co zdrowe, nigdy nie liczy kalorii, a jej przepisy wyglądają i smakują fantastycznie.

My New Roots to książka skierowana do wszystkich, zarówno tych zainteresowanych zdrowym odżywianiem, jak i tych, którzy po prostu lubią zjeść coś pysznego.

Od autorki

„Uwielbiam jeść. I to dużo. Często żartuję, że mój obecny styl życia wynika z konieczności: musiałam wymyślić sposób, jak się opychać i nie zrujnować sobie zdrowia. Dlatego też dieta, którą stosuję i do której zachęcam innych, nie wymaga wyrzeczeń ani ograniczeń, nie ma też żadnej nazwy. Chodzi o to, żeby rozkoszować się wyśmienitymi potrawami bez liczenia kalorii czy gramów tłuszczu. Polega na używaniu w gotowanych potrawach zdrowych, nieprzetworzonych składników, jedzeniu bez pośpiechu oraz podchodzeniu do żywności z otwartym umysłem i ciekawością.

Zebrane w tej książce przepisy to propozycje uniwersalne - są wegetariańskie (z możliwością przerobienia większości na wegańskie) i w znacznej części bezglutenowe. Dzięki temu mogą z nich korzystać nawet osoby cierpiące na alergie pokarmowe lub unikające produktów odzwierzęcych. Składniki takie jak jajka, kozi lub owczy ser oraz ghi wykorzystuję tylko w niektórych przepisach, kiedy uważam, że są potrzebne, by nadać potrawie odpowiedniego aromatu lub konsystencji, lecz jeśli chcesz, możesz je pominąć. Najogólniej swoją kuchnię nazywam „roślinno-pełnowartościową", dzięki czemu z zawartych tu przepisów mogą korzystać także wegetarianie i weganie. Nie to jest jednak istotne. Ważne, by jedzenie było pyszne, a przy okazji zdrowe".

O autorce:

Sarah Britton, z wykształcenia jest specjalistką od dietetyki holistycznej i terapeutycznej. Poza tym jest fotografką i pisarką. Za My New Roots w 2014 roku otrzymała nagrodę dla najlepszego bloga o jedzeniu. Prowadzi seminaria i warsztaty żywieniowe w Ameryce Północnej i Europie, brała udział w licznych projektach kulinarnych, w tym w Noma's Test Kitchen. Mieszka w Kopenhadze z mężem i synem.

Tytuł: My New Roots
Autor:
Sarah Britton
Wydawnictwo:
Marginesy
Premiera:
28 września 2016

 

Książka już wkrótce do wygrania w naszym konkursie

 

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Facaccia pomidorowa

Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...

Odsłon: 21

>60 min
3
Ciasta Tort Esterhazy

Nasz popisowy tort świąteczny. Recepturę tortu Esterhazy zawdzięczamy węgiers...

Odsłon: 524

30 min
6
>60 min
6
Desery Torcik na 19 urodziny

Prosty , nieskomplikowany torcik o smaku śmietankowym. Puszysty , mięciutki b...

Odsłon: 88

60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

3
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

0
Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0