Do góry

Newsy

Słodkie specjały amerykańskiej kuchni

Jeśli „American dream” odnosiłby się do słodyczy, to za oceanem mogłyby się spełnić wszystkie marzenia.

Fot. 123FR
Mimo negatywnych opinii na temat kuchni amerykańskiej i zarzutów, że jest kaloryczna, tłusta, niezdrowa i mało urozmaicona, nawet osoby będące na diecie czasami maja ochotę sięgnąć po coś słodkiego. Granice między kuchniami zacierają się i obecnie, wszystkie popularne słodkości niegdyś na Nowym Kontynencie, obecnie cieszą się duża popularnością w krajach na całym świecie. Wiele z poniższych słodkości przygotowuje się bardzo łatwo i szybko. Wszystkie z powodzeniem zaadoptowały się w Polsce. Ilość przepisów na pancakes czy brownie jest nieograniczona, szczególnie że coraz więcej dostępnych jest receptur na wypieki i desery w wersji bez cukru, bez tłuszczu, bezglutenowej czy wegańskiej.
Poniższe zestawienie na pewno sprawi, że będziecie mieli ochotę na coś słodkiego rodem z Ameryki.

1. Pancakes

Fot. 123FR

Pyszne placuszki utożsamiane z polskimi naleśnikami lub racuchami. Charakteryzują się niezwykłą delikatnością i puszystością. Dla uzyskania biszkoptowego efektu niezbędne jest dodatnie środka spulchniającego, takiego jak proszek do pieczenia lub soda. Najlepiej smakują podawane od razu, na ciepło z dodatkiem masła, syropu klonowego lub gęstych, słodkich sosów.

Poniżej przepisy naszych użytkowników na pancakes

 

2. Brownie

Fot. 123FR

Jak powszechnie jest uważane, że nazwa „brownie" pochodzi od jego charakterystycznego, ciemnobrązowego koloru, to według legendy czekoladowy deser powstał przez przypadek. Historia głosi, że amerykańska bibliotekarka, Pani Brown podczas pieczenia czekoladowego ciasta, zapomniała do niego dodać proszek do pieczenia. Niewyrośnięte ciasto okazało się wspaniałym deserem, który cieszy się popularnością po dzień dzisiejszy. Ciężki, mokry w środku a kruchy z zewnątrz, intensywnie czekoladowy deser, jest przysmakiem nie tylko w amerykańskiej kuchni, ale na całym świecie.

Poniżesz przepisy naszych użytkowników na brownie


3. Red Velvet

Fot. 123FR

Historia ciasta nie jest do końca znana. Pierwszą wzmiankę na temat przepisu odnaleźć już można w XIX wieku. Wszystko za sprawą kreatywności amerykańskiego producenta barwników, który aby ratować swój rodzinny biznes w czasie Wielkiego Przepisu, przygotował przepis na Red Velvet Cake wraz z dodatkiem swojego barwnika. Przepis zyskał na ogromnej popularności, i od tego momentu każdy stara się uzyskać jak najbardziej czerwony kolor ciasta.

Poniżej przepisy naszych użytkowników na Red Velvet

 

4. Muffiny

Fot. 123FR

Mimo, że historia muffin pierwotnie wywodzi się z Anglii, to jednak Amerykanie uczynili nie swoją dumą narodową. Angielskie muffiny różnią się od amerykańskich przygotowaniem oraz smakiem. Te pierwsze smażone były na tłuszczu, wyglądem przypominały wyrośnięte drożdżowe placuszki. Natomiast amerykańska wersja muffinek od początku była przyrządzana w pojedynczych foremkach. Zamiast drożdży dodaje się proszek do pieczenia. Obie wersje są bardzo smaczne, serwowane jako przekąska lub deser do kawy lub herbaty. W Stanach Zjednoczonych w wielu miejscach spopularyzowały się wybrane rodzaje muffinek. Między innych w Nowym Jorku charakterystycznym myuffinem jest jabłkowy. W stanie Minnesota popularny muffin jagodowy, natomiast w Massachusetts, kukurydziany.

Poniżej przepisy naszych użytkowników na muffuiny

 

5. Donuty

Fot. 123FR

Tradycyjne amerykańskie pączki z dziurką. Finezyjnie zdobione, zachwycają podniebienia i karmią oczy. Bywają też o tradycyjnym kształcie, wypełnione różnymi nadzieniami, o apatycznych kolorach polewy, obtoczone w smakowitych dodatkach. Do przygotowania drożdżowych pączków w domowych warunkach nie potrzeba wielu składników i sprzętów. Proces przygotowania i zdobienia może być fantastyczną zabawą, a zwieńczeniem będzie nagroda w postaci mięciutkich donutsów.

Poniżej przepisy naszych użytkowników na amerykańskie donuty

 

6. Apple Pie

Fot. 123FR

Amerykańskie „pie" to kruche ciasto, gruba warstwa owoców przykryta kolejną warstwą ciasta. Odpowiednik naszej, polskiej szarlotki może wystąpić w wersji wiśniowej, borówkowej lub brzoskwiniowej. Aromatyczny placek niezależnie od pory roku smakuje zawsze i przy każdej okazji.

Zobacz też: Placek wiśniowy z miasteczka Twin Peaks


7. Syrop klonowy

Fot. 123 FR

Ten słodki syrop wytwarzany z soku klonowego rodem z Ameryki, nie tylko jest wspaniałym dodatkiem do dań i deserów. Popularne jest wykorzystanie go do puszystych placuszków, lodów, ciast, napojów a nawet mięsa, ryb i warzyw. To źródło przeciwutleniaczy, mikroelementów oraz witamin. Jednakże przez dużą ilość sacharozy powinien być spożywany z rozsądkiem.

Zobacz też: Amerykańskie pancakes z bekon i syropem klonowym


8. Cinnamon Rolls

Fot. 123FR

Kuszą wspaniałym aromatem i delikatnym, maślanym smakiem. Choć bardzo popularne w Ameryce, to za ich ojczyznę uznaje się Szwecję, gdzie znane są pod nazwą „Kanelbullar". 4 października obchodzony jest tam dzień cynamonowych bułeczek. Amerykańskie Cinnamon Rolls podawane są z lukrem lub kremowym serkiem. Najlepiej smakują wyciągnięte prosto z piekarnika. Zapach cynamonu towarzyszy wtedy przez cały dzień, a smak - pozostaje na jeszcze dłużej.

Poniżej przepisy naszych użytkowników na cynamonowe bułeczki


9. „PB&J"

Fot. 123FR

Co kryje się pod tym tajemniczym skrótem? To nic innego jak kanapka przygotowana z opieczonego pieczywa, posmarowana masłem orzechowym i dżemem. Drugą wersją popularnego w Stanach Zjednoczonych śniadania jest „fluffernutter", czyli kanapka z masłem orzechowym i specjalnego kremu przygotowanego z pianek marshmallow. Amerykanie nie znają w tym temacie ograniczeń i do kanapki dodają kawałki owoców, miód a nawet żelki i M&M's.

Zobacz też: Śniadaniowy sandwich z masłem orzechowym i jabłkiem

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń