Do góry

Newsy

Soczysta karkówka

Prezentujemy kolejny odcinek naszego serialu kulinarnego. Tym razem Beata Śniechowska - zwyciężczyni 2. edycji programu Masterchef - przygotowała dla was wyjątkową karkówkę. Oto jej przepis!

Soczysta karkówka na INTERIA.TV.

Składniki:

  • 1-1,5 kg karkówki w całości
  • 5 cm kawałek świeżego imbiru
  • ½ pomarańczy (uprzednio sparzonej)
  • 1 czerwona cebula
  • Ok. 150 ml sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki dobrej jakości ketchupu
  • 1 papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu lub cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka mielonego anyżu
  • sól, pieprz
  • sezam
  • pęczek dymki

 

Wykonanie:

Przygotować marynatę. Imbir zetrzeć na tarce, chili i czosnek drobno posiekać, cebulę pokroić w piórka. Zetrzeć skórkę z pomarańczy, owoc pokroić w plastry. Do miski przełożyć sos sojowy, ketchup, miód oraz resztę przygotowanych składników.

Karkówkę natrzeć solą oraz pieprzem, przełożyć do woreczka na mrożonki, zalać marynatą. Tak przygotowane mięso odłożyc do lodówki na noc (a najlepiej na 24 godziny). Co kilka godzin warto obracać woreczek o 180 stopni.

Piekarnik nagrzać do 200 st C (góra + dół + termoobieg). Karkówkę przełożyć do żaroodpornej brytfanny i wstawić na ok. 30 minut do piekarnika. W międzyczasie wszystkie składniki marynaty przelać do rondla, zagotować i lekko zredukować do konsystencji emulsji. Gęsty sos przetrzeć przez metalowe sito.

Po 30 minutach pieczenia mięsa w 200 st C, obniżyć temperaturę do 150 st C i piec karkówkę przez 2 godziny. W czasie pieczenia karkówki w niższej temperaturze polewać ją przygotowaną marynatą.

Upieczoną karkówkę polać resztą marynaty, pokroić w plastry, posypać sezamem i posiekaną dymką.

 

Konkurs: Zainspiruj się naszym serialem i wygraj sprzęt marki Ambition. Kliknij!

Zobacz także inne przepisy z naszego serialu. Kliknij >>

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń