Do góry

Newsy

Świąteczne inspiracje z różnych stron świata

Ostrygi, pudding ryżowy, bezy z bitą śmietaną - to nie potrawy do zaserwowania podczas romantycznej kolacji, ale tradycyjne w różnych krajach świata dania świąteczne.

We Włoszech dzień Bożego Narodzenia stanowi okazję do świętowania, wręczania sobie prezentów i wspólnego biesiadowania przy stole zastawionym mięsem, warzywami, szynką, makaronowymi pierożkami tortellini czy mięsną lasagne'ą. Jako deser serwuje się babki drożdżowe wypiekane ze specjalnej, zmielonej na pył mąki pszennej, dzięki czemu mają delikatną konsystencję i niepowtarzalny smak. Panettone wypieka się z dodatkiem bakalii, pandoro zaś to samo ciasto drożdżowe bez dodatków. Podaje się również inne słodycze: pan speziale, włoski odpowiednik piernika; nugat; maleńkie ciasteczka struffoli; orzechowe caggionetti... Tak duży wybór słodyczy gwarantuje, że każdy biesiadnik odejdzie od stołu zadowolony.

książka kucharska pierniczki

Książka kucharska: 30 przepisów na pierniczki. Kliknij!

To nieprawda, że pierniczki świąteczne trzeba piec na miesiąc przed Wigilią! W naszej książce kucharskiej znajdziesz pierniczki w wersji "na szybko" i tradycyjne, miodowe, aromatyczne, z lukrem i bez. Zobacz aż 30 różnych przepisów na te pyszności, które można położyć na stole, ale też powiesić na choince! Zobacz wypróbowane, tradycyjne przepisy!

Elegancja Francja

Francuzi podczas wieczerzy wigilijnej jedzą indyka lub inny rodzaj mięsa, natomiast obiad świąteczny jest okazją do rozkoszowania się tak wyśmienitymi potrawami jak pasztet z gęsiej lub kaczej wątróbki, ostrygi i wędzony łosoś. Typowym świątecznym daniem portugalskim jest gotowany z warzywami suszony dorsz lub ośmiornica.

Święta w deszczowym Londynie

Mieszkańcy Wielkiej Brytanii również świętują przede wszystkim dzień Bożego Narodzenia. Podaje się wykwintny obiad, na który składa się pieczona gęś, indyk lub wołowina z dodatkiem żurawiny, pasternaku i pieczonych ziemniaków. Tradycyjnym deserem jest Christmas pudding, smakołyk sporządzany z dużej ilości suszonych owoców, którego przygotowanie może zająć nawet trzy miesiące! Podawane są również mince pies - małe, okrągłe babeczki z nadzieniem o nazwie mincemeat sporządzanym z jabłek, suszonych owoców i przypraw, a także łoju wołowego. Po posiłku Brytyjczycy umilają sobie czas hiszpańskim winem sherry.

książka kucharska pudding

Książka kucharska: 17 przepisów na pudding. Kliknij!

Pudding to tradycyjna, anglosaska potrawwa o konsystencji budyniu. W książce kucharskiej znajdziecie ten przysmak w siedemnastu różnych odmianach: z chleba, z ryżu, herbaciany i z dodatkiem owoców. Zakosztuj anglosaskiego specjału!

Brandy i marcepan

Irlandczycy na obiad świąteczny podają pieczonego indyka lub gęś, szynkę, pieczone ziemniaki i różnego rodzaju warzywa. Jako deser można wybrać Christmas pudding, ciasto owocowe, z dodatkiem rodzynek, suszonych wiśni i porzeczek oraz migdałów; a także mince pies. Do deserów podawany jest rozgrzewający sos sporządzony z masła, cukru i brandy.

Szwedzka kolacja świąteczna to prawdziwa uczta. Składa się z wielu smakowitych dań, począwszy od pieczonej szynki, przez klopsiki mięsne, kiełbasę wieprzową, łososia, żeberka, zapiekankę ziemniaczaną z sardelami aż do ryżowego puddingu. Podczas posiłku Szwedzi piją piwo lub glögg, grzane wino z rodzynkami, migdałami i mieszanką przypraw. Na deser podaje się marcepanowe słodycze, toffi i czekoladę.

Święta w gorącej Afryce

Chrześcijanie w Nigerii w dzień Wigilii jedzą tłuczone słodkie ziemniaki lub kluseczki z kassawy, czyli mąki ze startych bulw manioku, z dodatkiem ostrego gulaszu warzywnego. Taki posiłek spożywany jest kilkakrotnie w ciągu dnia, ponieważ Wigilia jest okazją do odwiedzin rodziny i znajomych, a obowiązkiem każdego gospodarza jest zaproponować gościom przekąskę. Osoby składające wizytę nie mogą odmówić spożycia posiłku, gdyż postrzegane jest to jako bardzo niegrzeczne zachowanie, które obraża gospodarza i jego rodzinę. W niektórych domach podaje się również potrawę zwaną "moin-moin", która składa się z czarnej fasoli z olejem warzywnym, posiekanej wątróbki lub kurczaka, krewetek i ryb. Mieszankę zawija się w duże liście, a następnie gotuje na parze aż do miękkości.

W sąsiadującym z Nigerią Kamerunie świętuje się przede wszystkim dzień Bożego Narodzenia. W niektórych domach od rana kobiety wypiekają małe pączki, które jako podziękowanie wręczają gościom składającym życzenia. Rodzina do wspólnego, odświętnego posiłku siada po południu. Podaje się własnoręcznie złowione krewetki, ryby lub upolowane mięso - najczęściej jest to antylopa, małpa, jeżozwierz, a nawet wąż boa. Jako dodatek do mięsnej potrawy podaje się ryż, słodkie ziemniaki lub bulwy manioku, a także pikantny sos z orzeszków ziemnych. Tradycyjny napój podawany podczas świątecznego obiadu to wino palmowe, białawy napój alkoholowy o słodkim smaku.

Święta na plaży

Australijczykom święta kojarzą się nie z mrozem i śniegiem, lecz z wesołą zabawą i grillowaniem na plaży - Boże Narodzenie wypada tam w samym środku lata. Na świąteczną kolację spożywają więc owoce morza, szynkę na zimno, indyka czy sałatki. Posiłek wieńczy bezowy deser z owocami i bitą śmietaną, znany jako Pavlova, choć na pewno żaden mieszkaniec Australii nie pogardziłby tradycyjnym, polskim makowcem czy wyśmienitym piernikiem.

Nowy blask wigilijnych potraw. Kliknij!

nowy blaski wigilijnych potraw

Wikipedia
Pielgrzymki,org

Wigilia po europejsku

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń