Do góry

Newsy

Święta dla wegetarian i alergików

Wegetarian, wegan i osób na najróżniejszych dietach ciągle przybywa. Jednak ta zmiana nie pociągnęła za sobą rewolucji kulinarnej na polskich stołach. Pod tym względem święta są najtrudniejszym czasem. Co możemy zaserwować takim osobom?

Fot. 123RF

Nie da się ukryć, że dla wegetarian święta Bożego Narodzenia są o wiele łatwiejsze pod względem zjadanych dań, niż Wielkanoc. Wigilijny stół ugina się od jarskich przysmaków - barszczu, grzybowej, pierogów i wielu innych, postnych dań. Z kolei Wielkanoc to już zupełnie inna bajka. Koszyczki wypełnione są zazwyczaj po brzegi mięsami i szynkami. Nawet żur występuje w duecie z białą kiełbasą. Z pewnością wielu z nas zada sobie w te święta pytanie: co przygotować,  jeśli w Wielkanoc gościmy alergika lub osobę będącą na diecie bezmięsnej?

W wielu tradycyjnych daniach, mięso możemy po prostu czymś zastąpić. Najłatwiej będzie sięgnąć po tofu, albo wyroby oparte na roślinach strączkowych. W takiej sytuacji doświadczenie jest ogromnym atutem, ale i bez niego można przygotować smaczne potrawy.

Wielkanoc bez mięsa?

Wielkanoc to żur, a jak żur to oczywiście biała kiełbasa. Ale co zrobić, żeby wegetarianin mógł zjeść taką zupę? Stosunkowo prosto jest rozwiązać ten problem. Kiełbasę wystarczy zastąpić parówkami lub kiełbaskami sojowymi. Jako wegetarianie nie musimy rezygnować także z pasztetu. Tę potrawę możemy przygotować na bazie różnego rodzaju warzyw takich jak soczewica, fasola lub cieciorka. Prócz żuru czy pasztetu, w wielu domach tradycją w tym okresie jest jedzenie galarety, na którą zazwyczaj składa się kurczak. Mięso można pominąć, ale co zrobić z żelatyną? Dobrym pomysłem jest zastąpienie jej substancją żelującą agar-agar, produkowaną z glonów.

Warto równiez zadbać, aby na naszym stole znalazły się proste i szybkie przekąski dla wszystkich naszych gości. W końcu święta to nie tylko mięso, ale i różnorakie sałatki, w których królują połączenia warzyw z kaszami, czy makaronami. To także jaja, które możemy podawać na wiele sposobów od gotowanych do faszerowanych. To ciasta i inne słodkości, przygotowywane przez nasze mamy i babcie. Wybór jest na tyle szeroki, że każdy, nawet jarosz, powinien być zadowolony.

Zarabiaj ze Smakerem! Kliknij!

Zarabiaj ze Smakerem!

Wegańskie święta

W ostatnich latach w Polsce bardzo modny stał się weganizm. Dieta ta wyklucza wszystkie składniki pochodzenia zwierzęcego. Chcąc przygotować potrawy zgodne z tą dietą, powinniśmy z wielkanocnego jadłospisu, prócz wszelkich szynek i kiełbas wyeliminować także jajka. Dla wegan zostają co najwyżej czekoladowe, w których użyto mleka roślinnego.

Oczywiście, żur z sojowymi kiełbaskami jeść można, ale co z innymi daniami? Kiedy gościmy wegan, warto przygotować różnego rodzaju sałatki, a zwłaszcza te, w których znajdują się głównie warzywa i owoce. Wyjątkiem jest tutaj jarzynowa, gdyż jej głównym bardzo istotnym składnikiem jest majonez. Sos ten można zastąpić na przykład dressingiem jogurtowym.

Pewien kłopot pojawia się przy przygotowywaniu ciast dla wegan. W większości tradycyjnych przepisów jaja czy mleko zazwyczaj stanowią podstawowy składnik. Mleko możemy oczywiście zastąpić mlekiem migdałowym czy innym roślinnym, a jaja pominąć, ale nie ma nigdy gwarancji na to, że ciasto nam wyrośnie. Dlatego, jeżeli nie chcemy, aby z naszego wielkanocnego ciasta wyszedł zakalec, lepiej poszukać wypróbowanego przepisu. Mazurki i babki są symbolem nadchodzących świąt, więc warto poświęcić odrobinę czasu i chęci, zamiast rezygnować z nich całkowicie. Doskonale sprawdzą się te receptury, w których produkty zwierzęce zastąpiono np. suszonymi owocami lub kaszą.

Smacznie bez laktozy i glutenu

Najgorzej mają jednak osoby, u których ograniczenia nie wynikają z osobistego wyboru, a z przyczyn zdrowotnych. Takie restrykcje dotyczą osób uczulonych na laktozę, gluten, czy inne produkty. Osoby z nietolerancją laktozy mają spore ułatwienie, ponieważ w ostatnim czasie na rynku jest wysyp produktów bez tego dwucukru.

Z kolei chorzy na celiakię i osoby będące na diecie bezglutenowej, nie mogą sięgać po zboża, w których występuje białko zwane glutenem. Takie osoby nie jedzą przede wszystkim pszenicy, która bądź co bądź jest silnie zakorzeniona w polskich, tradycyjnych potrawach. Jeśli chodzi o świąteczne dania, to w kwestii żuru, należy przygotować zakwas z połączonej mąki owsianej i z ciecierzycy. W większości potraw, gdzie występuje zwykła mąka, wystarczy zastąpić ją taką, która po prostu nie zawiera szkodliwego białka np. mąką kukurydzianą. Tak można zrobić na przykład w różnego rodzaju ciastach, ale i tutaj warto korzystać ze sprawdzonych przepisów, by zbytnio nie ryzykować.

Święta to przede wszystkim czas biesiadowania, podczas którego zapominamy o wszelkich troskach i problemach dnia codziennego. Dlatego też, aby był to czas wypoczynku, najlepiej zastanowić się wcześniej jak chcemy by wyglądały dania, które zaserwujemy. Zamiast obchodzić się smakiem, wystarczy, że poświęcimy trochę czasu na przygotowania. A jeśli włożymy w to serce, to mimo wynikających z diety ograniczeń, z pewnością uda nam się stworzyć przepyszne potrawy.

Zobacz też: Slodkości na wielkanocny stół

Tekst: Gabriela Machaczka

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń