Do góry

Bake off

Świnki w samochodach Piotrka

Niezwykle smaczny deser, który koniecznie powinniście spróbować przygotować sami. Konfitura różana i dwa rodzaje masy, a do tego urocze świnki, to musi smakować wybornie!

Biszkopt

7 jaj
szczypta soli himalajskiej
210 g cukru
100 g masła
40 g kakao
140 g mąki

Konfitura porzeczkowa

1 kg czerwonych porzeczek
500 g cukru

Konfitura różana

300 g płatków dzikiej róży
200 g cukru
100 ml wody

Nasączka limonkowa

100 ml wody
½ szklanki soku z limonki

Masa biała

200 ml śmietanki 36%
200 g serka mascarpone

Masa czekoladowa
200 g czekolady deserowej
200 ml śmietany 18%

Samochodzik i świnka

300 g czekolady białej
50 g masy lukrowej różowej

Biszkopt
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli himalajskiej, a następnie stopniowo dodawać cukier i żółtka, cały czas ubijając. Połączyć z rozpuszczonym i wystudzonym masłem. Miksując na minimalnych obrotach, wsypywać powoli kakao i przesianą mąkę. Ciasto wyłożyć do formy i piec przez około 30 minut w 180°C. Upieczony biszkopt wystudzić i wyciąć okrągłe kawałki.

Konfitura z czerwonej porzeczki

Oczyszczone z szypułek porzeczki wrzucić do garnka i zasypać cukrem. Podgrzewać stopniowo, zwiększając gaz. Doprowadzić do wrzenia. Gotować około 30 minut. Konfiturę można przetrzeć przez sitko lub pozostawić z pestkami.

Konfitura z płatków dzikiej róży

Płatki dzikiej róży zasypać 100 g cukru i ucierać przez około 10 minut. Wodę zagotować z resztą cukru, dodać utarte płatki róży i gotować 20 minut.

Nasączka limonkowa

Wodę połączyć z sokiem z limonki.

Dolny blat ciasta skropić około ośmioma łyżkami nasączki, następnie rozsmarować na nim konfiturę z czerwonych porzeczek lub z płatków róży.

Biała masa

Ubić śmietankę i stopniowo dodawać serek mascarpone.

Masa czekoladowa

Czekoladę i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej.

Samochodzik i świnka

Foremkę do lodu w kształcie samochodzików wypełnić rozpuszczoną białą czekoladą. Zrobić świnki z różowej masy lukrowej.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń