Do góry

Newsy

Tajemnicza persymona - czy warto ją jeść?

Kiedyś stanowiła kulinarną ciekawostkę, znaną wyłącznie wielbicielom żywieniowych nowości. Dziś persymona (nazywana też owocem kaki) coraz częściej pojawia się na naszych stołach.

Fot. 123RF/Picsel

Chińska śliwka, hurma wschodnia, persymona hebanowiec wschodni lub kaki - wszystko to nazwy tego samego owocu, który powoli staje się coraz bardziej popularny w naszym kraju. Na pierwszy rzut oka, persymonę bardzo łatwo pomylić z niedojrzałym pomidorem. Jednak wystarczy jej spróbować, aby zauważyć różnicę. Słodko-kwaśny, zwarty miąższ doskonale sprawdzi się w ciastach, koktajlach, dżemach oraz innych deserach.

Persymona do Europy dotarła z Azji, gdzie od wieków jest wykorzystywana do przygotowywania wielu tradycyjnych dań. Dużą popularność zyskała również w Brazylii oraz Izraelu. Mieszkańcy tych państw są przekonani o leczniczym działaniu tego owocu. W medycynie chińskiej persymonę stosuje się, jako środek leczący podrażnienia skórne i ukąszenia węży. Wierzy się również, iż napój z liści kaki leczy nowotwory, obniża ciśnienie oraz zmniejsza krzepliwość krwi. Jak się okazuje, tkwi w tym ziarno prawdy, co w ostatnich latach zostało poparte badaniami naukowymi.

Zobacz też: Dziewięć zup na jesienne chłody

Jakie właściwości ma persymona?

Kaki powinno znaleźć się w naszym jadłospisie głównie ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy oraz związków biologicznie aktywnych, takich jak kwas askorbinowy, polifenole, błonnik oraz karotenoidy. Substancje te bardzo skutecznie oczyszczają nasz organizm z toksyn, a także spowalniają procesy starzenia się organizmu.

Co ciekawe, naukowcom udało się potwierdzić, iż włączenie persymony do diety, może przełożyć się na znaczne obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi. Tym samym obniżone zostanie ryzyko wystąpienia zawału, miażdżycy oraz udaru mózgu.

Za sprawą dużej ilości karotenoidów (a zwłaszcza beta-karotenu) kaki ma niesłychanie pozytywny wpływ na wzrok. Zmniejsza ryzyko wystąpienia zaćmy oraz zwyrodnienia plamki żółtej, co uznaje się za jedną z podstawowych przyczyn problemów ze wzrokiem w podeszłym wieku.

Eksperymenty przeprowadzone na japońskim uniwersytecie Mie wskazują, iż substancje ukryte w persymonie unieszkodliwiają rakotwórcze wolne rodniki oraz sprzyjają apoptozie komórek nowotworowych. Najprościej rzecz ujmując, oznacza to, że pod wpływem tych substancji, komórki rakowe ulegają przyśpieszonemu samozniszczeniu. Rewelacje te wymagają dogłębniejszych badań, jednak już na tym etapie naukowcy są bardzo dobrej myśli.

Jak wybierać owoce persymony?

Kupując kaki należy zwracać uwagę przede wszystkim na kolor owocu. Jego skórka powinna być pozbawiona przebarwień oraz mieć intensywny, pomarańczowy kolor. Jeśli decydujemy się na zakup suszonych persymon, warto pamiętać, iż powinny przypominać suszone morele.

Pobierz aplikację smaker

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń