Do góry

Newsy

To można jeść po upływie terminu ważności!

Coraz więcej kupujemy i coraz więcej wyrzucamy. Marnotrawienie jedzenia to zmora w całej Unii Europejskiej. Czy można temu zapobiegać? Zobaczcie, co można jeść po terminie!

Istenieje wiele produktów, które po terminie nadają się do jedzenia. Fot. kaboompics.com

Zacznijmy od tego, że używa się dwóch różnych zapisów na opakowaniach:

- "należy spożyć do..." - to oznaczenie daty, po której produkt nie nadaje się do jedzenia, po upływie tego terminu może być szkodliwy ("termin przydatności do spożycia");

- "najlepiej spożyć przed (końcem)..." - to oznaczenie, które mówi, do kiedy produkt utrzymuje swoją jakość, ale nie staje się dla nas od razu szkodliwy ("data minimalnej trwałości").


Makaron nie zepsuje się od razu po upływie terminu na opakowaniu

Makaron nie zepsuje się od razu po upływie terminu na opakowaniu. Fot. Katrin Morenz/Flickr


Praktycznie niezniszczalne

Produkty, które nadają się do spożycia bez większych ograniczeń to:

- ryż,
- makaron,
- kawa,
- cukier,
- mąka,
- sól,
- woda butelkowana,
- ocet,
- miód.

Pamiętajmy, że po upływie daty minimalnej trwałości (czyli "najlepiej spożyć przed"...) mogą zmienić się właściwości produktów - ich konsystencja czy kolor. Ale nam nie zaszkodzą nawet rok po upływie terminu.


Miód może nigdy się nie zepsuć

Miód może nigdy się nie zepsuć. Fot. (CC) Purple Sherbet Photography/Flickr


W zamkniętej butelce wody też namnażają się bakterie!

Woda butelkowana - wbrew pozorom - także ma datę przydatności do spożycia, mimo iż tysiące lat płynęła pod ziemią nie psując się. O ile wodę szczelnie zamkniętą można przechowywać dość długo - około 20 miesięcy - to już po otwarciu należy ją wypić w czasie 48 godzin. Jak to możliwe? W wodzie znajdują się bakterie, ale kiedy woda płynie pod ziemią, bakterie te są nieaktywne. "Budzą" się dopiero kiedy mają dostęp do powietrza. Wtedy zaczynają się powoli namnażać. Taka przeterminowana woda nie wywoła zatrucia, będzie miała natomiast inny smak. Może też "przejść" innymi zapachami ze względu na przepuszczalność plastikowych butelek.

Po kilku miesiącach do spożycia nadają się jeszcze:

- suche ciastka,
- olej,
- czekolada,
- dżem,
- pikle.

W obu przypadkach warunkiem jest nieuszkodzone opakowanie i odpowiednie przechowywanie tych produktów (niektóre wymagają przechowywania w zamrażarce, inne w lodówce). Warto dodatkowo przed przyrządzeniem przyjrzeć się, czy produkt przeterminowany wygląda i pachnie normalnie.

Jeśli minęła data minimalnej trwałości produktu, ale został on już rozpakowany, trzeba sprawdzić zalecenia na opakowaniu. Jeśli mówią "Należy spożyć w ciągu ... dni od otwarcia opakowania", a minęło więcej czasu - produkt trzeba wyrzucić.


Czego absolutnie nie jeść po terminie? Kliknij!

Czego absolutnie nie jeść po terminie? Kliknij!

Zobacz też: Podrabiana żywność eko | Szokujące wyniki kontroli mięs, ryb i jajek

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

RealMen 03 listopada 2014 W Wielkiej Brytanii sprzedaż niektórych artykułów po terminie jest legalna w specjalnych sklepach,można tam kupić wszystko za pół darmo.sam zaryzykowałem i żywiłem sie w takim sklepie ,zatrucia nie miałem.spotkałem tam równiez całe palety polskich ciastek i majonezów po terminie-teraz wiecie co dzieje się z Polską żywnością po terminie-jedzie do Wielkiej Brytanii.Szkoda mi ubogich ludzi w Polsce którzy chętnie korzystali by z takich sklepów ze względów finansowych.

40 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń