Do góry

Bake Off

Tosty francuskie - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Myśleliście, że tosty francuskie to nic trudnego? Sprawdźcie, czy udałoby wam się przygotować je z przepisu Michała Brysia.

Ciasto cytrynowe

  • 420 g mąki 450
  • 400 g cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 jaj
  • 180 g rozpuszczonego i wystudzonego masła
  • 250 g crème fraiche
  • 50 g świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • skórka otarta z 6 cytryn


Wykonanie
Przygotować 2 foremki keksowe. W misie miksera wymieszać na wolnych obrotach mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Dodać lekko roztrzepane jaja i dalej na wolnych obrotach mieszać, aż do uzyskania gładkiej masy. Połączyć masło ze śmietaną, sokiem z cytryny i skórką cytrynową, ubić trzepaczką i dodać do misy miksera. Dobrze wymieszać, napełnić foremkę.
Piekarnik nagrzać do 200oC, po 10 minutach od włożenia ciasta zmienić na 175oC i piec przez minimum 60 minut, aż wykałaczka będzie czysta. Po odpieczeniu wystudzić.

Kąpiel mleczno-jajeczna z wanilią

  • 2 laski wanilii
  • 500 g mleka
  • 4 jaja


Wykonanie
Wanilię przeciąć wzdłuż i wyskrobać nasionka. Wrzucić do zimnego mleka wraz ze strąkami wanilii. Zagotować, zdjąć z ognia i wyciągnąć strąki wanilii. Wystudzić całkowicie. Połączyć z lekko podbitymi jajkami. Wymieszać dokładnie rózgą. Odstawić.

Nadzienie

  • 500 g truskawek
  • 30 g klarowanego masła
  • 50 g cukru dark muscovado
  • 15 g świeżo zmielonej kawy
  • 200 g ricotty
  • 200 g mascarpone
  • 50 g cukru pudru


Wykonanie
Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na ćwiartki. Na rozgrzaną patelnię wrzucić masło klarowane, a następnie truskawki i cukier dark muscovado oraz kawę. Smażyć 1,5 minuty, cały czas delikatnie mieszając, tak żeby nie uszkodzić truskawek. Zdjąć z ognia i wystudzić całkowicie. Ricottę i mascarpone wymieszać z cukrem. Połączyć masę serową z truskawkami.

Sos

  • 600 g truskawek
  • 25 g świeżo zaparzonego ristretto
  • 100 g cukru trzcinowego


Wykonanie
Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na ćwiartki. Wrzucić do rondla wraz z ristretto, oraz cukrem. Podgrzewać, cały czas mieszając na średnim ogniu przez 2 minuty. Przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę.

Bita śmietana z wanilią

  • 500 g śmietany 36%
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii


Wykonanie
Śmietanę ubić. Kiedy zacznie gęstnieć, dodać cukier i ekstrakt waniliowy. Ubijać dalej, aż do uzyskania właściwej konsystencji.

Wykonanie tostów

Wystudzone całkowicie ciasto cytrynowe pokroić na kromki tostowe. Pomiędzy 2 kromki włożyć nadzienie. Zanurzyć „kanapkę" w kąpieli mleczno-jajecznej, a następnie usmażyć na maśle na złoty kolor. Podawać z sosem truskawkowym i bitą śmietaną. Wydać 2 podwójne tosty.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń