Do góry

Newsy

Triki, dzięki którym owoce i warzywa dłużej zachowają świeżość

Z pewnością nie raz zdarzyło wam się kupić nieco więcej jedzenia, niż potrzebujecie. Nie ma się co przejmować, dzięki naszym poradom produkty spożywcze zachowają świeżość na znacznie dłużej.

Fot. 123RF/Picsel

Po raz kolejny musisz wyrzucić jedzenie, ponieważ kupiłeś zbyt dużo? A może po prostu zapomniałeś o niektórych produktach, które po kilku dniach spędzonych w lodówce już do niczego się nie nadają? Mamy dla ciebie kilka trików, dzięki którym różnego rodzaju produkty spożywcze zachowają świeżość zdecydowanie dłużej.


1. Zaopatrz się w pochłaniacz etylenu

Etylen jest substancją, która przyśpiesza dojrzewanie oraz gnicie zielonych warzyw takich jak sałata, brokuły, szparagi lub ogórki. Jeśli chcemy przechowywać je w pobliżu gruszek, pomidorów, jabłek lub bananów (czyli produktów wydzielających etylen), powinniśmy zaopatrzyć się w pochłaniacz etylenu. Umieszczenie w lodówce tego niewielkiego urządzenia, przypominającego pochłaniacz zapachów, sprawi, że wasze owoce i warzywa na dłużej zachowają świeżość.

Następna strona >>

1 2 3 4 5 6 7 8

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

olmer_xc 21 października 2016 Mam odmienne zdanie. Pomidor poza lodowka to zabawa na dwa dni, potem gnije. Ogorek podobnie. Ludzie bawia sie w trzymanie pomidorow poza lodowka zeby zachowaly ten "unikalny smak i aromat" a kupuja je w markecie gdzie rano sie je wyklada na polki z chlodni, a wieczorem odklada do chlodni spowrotem. I gdzie ten ich unikalny smak oraz aromat? Te rady to chyba wymyslili ci ktorym zalezy na zwiekszeniu sprzedazy pomidorow po tym jak ludzie zaczna je trzymac wp okoju i masowo wywalac.

14 Kto głosował? | Odpowiedz

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń