Twój lunch wcale nie musi być drogi ani nudny!

Zamknij w swoim lunchboxie zdrowe danie z łatwo dostępnych składników, a stosując zasady japońskiego bento, spraw, aby wyglądało pięknie i apetycznie!

Moda na lunchboxy opanowała cały kraj. Każdy, kto dba o swoje zdrowie zabiera do pracy pudełko wypełnione pysznościami. Jeśli brakuje ci inspiracji, zajrzyj do tej książki. Znajdziesz tutaj nie tylko smaczne przepisy na dania wykonane z sezonowych składników, ale też praktyczne porady:

- jak tanio i szybko przygotować posiłek do lunchboxa
- jak planować całoroczną dietę i robić zakupy z głową
- jak przestać marnować jedzenie
- jakiego pudełka używać do danego posiłku

Malwina Bareła, autorka bloga Filozofia Smaku, w swoim życiu kieruje się japońską filozofią bento. Wie, że jesteś tym, co jesz, a jedzenie przygotowujemy nie tylko dla żołądka, ale również dla oczu.

Wydawnictwo Znak. Premiera książki 19 września, a już niedługo do wygrania w konkursie. Bądźcie czujni!

 

Poniżej przykładowe przepisy, jakie znajdziecie w książce.

 

Bento #52


- shawarma z kurczaka

- kuskus z ciecierzycą i zieleniną
- dip z harissą

Domowa shawarma nie ma sobie równych. Zazwyczaj podaje się ją z chlebkiem pita, jednak na potrzeby bento o wielelepiej sprawdzi się prosta sałatka na bazie kuskusu. Do tego obowiązkowo pikantny dip z harissą. Tę ostatnią możecie przygotować samodzielnie w domu (na bazie suszonego chili) lub zakupić w marketach w dziale z kuchniami świata.

Shawarma z kurczaka

Porcje: 2 Czas: 20 minut Trudność: łatwe

Składniki:
• 1 pierś z kurczaka (200 g)
• 2 łyżeczki przyprawy do shawarmy 
• Sól
• Olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w kostkę. Doprawiamy solą i przyprawą do shawarmy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy mięso. Smażymy przez kilka minut ze wszystkich stron, aż mięso ładnie się zrumieni i przestanie być surowe w środku. Po ostudzeniu przekładamy do bento. Jemy na zimno lub na ciepło po podgrzaniu w mikrofalówce.
Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni.

Kuskus z ciecierzycą i zieleniną

Porcje: 2 Czas: 15 minut Trudność: łatwe

Składniki:
• 100 g kuskusu
• 2 łyżki posiekanego szczypioru
• 1 łyżka posiekanego koperku
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 70 g ciecierzycy ugotowanej lub z puszki (waga po odcieku)
• 1 mały ząbek czosnku
• Sól
• Pieprz
• 2 łyżki oliwy
• 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:
Kuskus umieszczamy w miseczce, zalewamy wrzątkiem na około centymetr powyżej powierzchni kuskusu Przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na 5 minut. Czosnek drobno siekamy. Kuskus spulchniamy widelcem i umieszczamy w misce. Dodajemy szczypiorek, koperek, natkę, ciecierzycę, czosnek. Polewamy oliwą, sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 2 dni.

Dip z harissą

Porcje: 2 Czas: 5 minut Trudność: łatwe

Składniki:
• 120 g jogurtu greckiego
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• 1-2 łyżeczki pasty harissa
• Sól

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 2 dni.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
Sałatki Tort sałatkowy

Tort sałatkowy to rewelacyjny pomysł jako przekąska na imprezę. Jest sałatką...

Odsłon: 90

60 min
5
Śniadania Roladki z chleba

Jeśli szukasz odmiany od kanapek z szynką i serem albo masz chęć na kolacje n...

Odsłon: 4700

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Przywołuje smaki dzieciństwa. Jest niskokaloryczna, ale najzdrowiej jeść ją z jajkiem

Zupa szczawiowa to dla wielu osób smak z dzieciństwa. Jedni wspominają ją nostalgią, inni najchętniej zapomnieliby o jej istnieniu. Dziś spróbujemy...

0
Informacje Napój kolagenowy to hit. W stawach przestanie trzeszczeć, skóra odzyska dawny blask

Regularne picie napojów kolagenowych odżywia skórę, włosy i paznokcie oraz pozytywnie wpływa na zdrowie ludzkiego organizmu. Odkryj, jak działają t...

3
Informacje Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Wystarczy zastosować prostą zasadę

Choć niemal we wszystkich polskich domach to często przyrządzana potrawa, nie każdy wie, jak smażyć mielone, żeby wyszły miękkie i soczyste. Dla ni...

1
Informacje Kruszarka do lodu dla zastosowań gastronomicznych – jaką wybrać?

Kruszarka do lodu to jedno z bardziej niepozornych urządzeń, które jednocześnie jest koniecznym wyposażeniem każdego profesjonalnego baru, restaura...

0