Do góry

Ambition

Warstwowa sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa to już niemal klasyka. Beata Śniechowska postanowiła przygotować ją w nieco bardziej unowocześnionej wersji. Koniecznie spróbujcie!

Sałatka śledziowa na INTERIA.TV.

  • 5 dużych filetów śledziowych
  • Ok. 400-500 g dużych, upieczonych ziemniaków
  • Po 1 łyżeczce: gorczycy, goździków, pieprzu
  • 2 upieczone buraki
  • 2 jabłka (granny Smith)
  • Garść orzechów włoskich
  • 1 gałązka selera naciowego
  • Pęczek świeżej kolendry
  • Granat
  • 3 szalotki
  • ½ cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • 5 łyżek musztardy np. dijon
  • 200 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

 

Przygotowanie:

Do wysokiego naczynia przelewamy płynny miód, ocet oraz musztardę. Całość mieszamy za pomocą metalowej rózgi. Następnie „po kropelce" wkręcamy do sosu olej aż powstanie gładki i aksamitny sos.

Śledzie zalewamy zimną wodą tak, aby zostały przykryte. Moczymy przez około 1-2 godziny. W połowie czasu moczenia zmieniamy wodę (można je zalać mlekiem, aby były delikatniejsze). Śledzie odcedzamy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Kroimy na kawałki około 2-3 cm szerokości.

W moździerzu ucieramy przyprawy: gorczycę, goździki oraz ziarna pieprzu. Śledzie doprawiamy przyprawami korzennymi, polewamy 2 łyżkami oleju rzepakowego, dodajemy skórkę oraz sok z 1/2 cytryny.

Ziemniaki kroimy w kostkę, buraka w cienkie plastry. Seler naciowy kroimy w drobną kostkę, szalotkę siekamy. Jabłko kroimy w „słupki".

Na spód miski układamy połowę śledzi, polewamy małą warstwa sosu musztardowo-miodowego, następnie układamy kolejno: szalotki, ziemniaki, sos, granat, seler naciowy, śledzie, sos, buraczki oraz jabłko. Całość posypujemy orzechami i dekorujemy listkami kolendry.

Pobierz bezpłaty ebook z najciekawszymi, świątecznymi przepisami

Pobierz e-booka


Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka.

 

 

 

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń