Wszystko, co trzeba wiedzieć o lepieniu pierogów

Mąka, masło, sól, jajko – odpowiednio wyrobione i rozwałkowane ciasto to podstawa pierogów. Niby proste, ale w trakcie gotowania mogą się rozpaść, a z farszu zrobi się breja.

Fot. 123RF/ Picsel

Żeby tego uniknąć, poznaj kilka prostych wskazówek, dzięki którym - łatwo i bez stresu - przygotujesz wyśmienite pierogi.

Wybierz mąkę dobrej jakości, ale też przesiej ją zanim przygotujesz ciasto. Ciasto wyrabiaj robotem kuchennym lub ręcznie do momentu, w którym będzie idealnie gładkie i wszystkie składniki połączą się ze sobą. Nie powinno być w nim grudek, pęknięć i nie może się lepić od nadmiaru wody.

Odpowiedni kształt wytnij specjalną foremką, albo szklanką o cienkim rancie. Przed lepieniem zwilż delikatnie brzegi ciasta wodą. Zlepiaj półksiężyce pierogów na zakładkę - zaginając ciasto jak plisowaną spódnicę.

Jeśli chcesz zaskoczyć rodzinę lub gości, dodaj do ciasta naturalne barwniki, np. kurkumę, szczyptę curry lub przecieru pomidorowego - pierogi nabiorą wyjątkowej barwy i niepowtarzalnego smaku.

Jaką czekoladę wybrać by cieszyć się dobrym zdrowiem? Kliknij!

Przed wrzuceniem pierogów do garnka, odczekaj aż woda porządnie się zagotuje, posól ją i dodaj porcję oliwy - dzięki temu zapobiegniesz sklejaniu się pierogów, a po wyjęciu ich z wody będą miękkie z zewnątrz i soczyste w środku.

Wyśmienitą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów będzie ich upieczenie usmażenie gorącym powietrzem, bez oleju. Jeśli uwielbiasz smażone rarytasy, a pierogi wyjątkowo często goszczą na stole w twojej jadalni, warto skorzystać z pomocy inteligentnych, wielofunkcyjnych urządzeń, dzięki którym zapieczesz lub usmażysz swoje ulubione dania. Przygotowane w ten sposób pierogi będą chrupiące, zarumienione, aromatyczne, a farsz nie straci swoich właściwości i smaku.

Jeśli nie zależy ci na czasie, wyrobione ciasto odstaw na kilkanaście minut w suche, ciepłe miejsce i przykryj ściereczką. Dzięki temu prostemu zabiegowi ciasto będzie smaczniejsze i zmniejszy się prawdopodobieństwo, że rozpadnie się podczas gotowania.

Jeśli wyjdzie co zbyt rzadki farsz, zagęścić go możesz odrobiną bułki tartej - nie zmieni znacząco smaku, za to uzyskasz zdecydowanie lepszą konsystencję, dzięki czemu nie tylko nakładanie będzie łatwiejsze, ale trakcie gotowania precyzyjniej „umości" się w cieście.

Z obiadowej uczty została ci pokaźna ilość pierogów? Schowaj je do lodówki, a na drugi dzień podsmaż na patelni z masłem i dowolnymi przyprawami lub zapiecz z serem w piekarniku.

Przepis na pierogi na słodko na INTERIA.TV.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Wędliny Szynka z galaretką w słoiczku.

Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...

Odsłon: 32545

>60 min
61
30 min
1
Przetwory Shoty z kurkumy i imbiru na odporność

Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...

Odsłon: 66

15 min
2
30 min
0

Przepis dnia

Desery Ciasto Zebra z cukinii

Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...

Odsłon: 905

15 min
16
Dania główne Golonko wieprzowe wolno gotowane

Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...

Odsłon: 326

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

6
Informacje Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała?

Szybka w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - Polacy właśnie za to uwielbiają kaszankę z grilla. Jaki jest przepis na to, żeby nie pękała podcza...

11