Do góry

Wydarzenia

Pokaz kulinarny Mirka Drewniaka w ramach programu „Nowa Jakość w drobiarstwie”

Łatwość teksturowania smaku, wszechstronność wykorzystania i szybkość przygotowania - to najważniejsze cechy mięsa QAFP ze znakiem „Sprawdzony drób”.

O tych i innych walorach mięsa drobiowego QAFP oraz możliwościach wykorzystania go do przygotowania potraw inspirowanych kuchnią Dalekiego Wschodu będą mogli przekonać się uczestnicy pokazu, który odbędzie się 10 maja w Bielsku-Białej.

 

Drób to drugi (po wieprzowinie) najczęściej spożywany rodzaj mięsa w Polsce. Szacuje się, że przeciętny mieszkaniec naszego kraju w ciągu roku zjada go aż 27 kilogramów. Ponieważ drób gości na naszych stołach tak często, powinniśmy wybierać tylko wysokiej jakości mięso, pochodzące ze sprawdzonego i kontrolowanego źródła. Ale w jaki sposób takie mięso rozpoznać?


Odpowiedzią na potrzebę łatwej identyfikacji dobrej jakości drobiu jest System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP. Dzięki niemu na rynku dostępne są produkty drobiowe wysokiej jakości; o znakomitym smaku i cechach kulinarnych wykraczających poza standardy. System QAFP normalizuje całą drogę, jaką żywność przebywa od hodowcy, aż po sklepowe półki, a w efekcie - nasze stoły.


Opracowanie systemu, który ma formułę zeszytu branżowego, rozpoczęto w połowie 2010 r. Inicjatorem tego przedsięwzięcia była Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza.


W trosce o wiarygodność systemu, w jego opracowanie zaangażowani zostali wybitni eksperci z przemysłu drobiarskiego. Program zrecenzowali naukowcy z Uniwersytetu Warmińsko - Mazurskiego w Olsztynie i Instytutu Zootechniki Państwowego Instytutu Badawczego - Zakładu Doświadczalnego w Kołudzie Wielkiej. W tworzenie systemu włączyli się także specjaliści do spraw jakości z zakładów zrzeszonych w Krajowej Radzie Drobiarstwa, a także eksperci z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.


Na wniosek Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI), 13 stycznia 2011 r. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi zatwierdził System Gwarantowanej Jakości Żywności (QAFP) „Kulinarne mięso z piersi kurczaka i indyka oraz tuszki i elementy młodej polskiej gęsi", za krajowy system jakości żywności.


Więcej informacji na temat założeń Systemu QAFP będą mogli uzyskać uczestnicy pokazu kulinarne-go, który odbędzie się 10 maja w Restauracji „Dworek" w Bielsku-Białej. W wydarzeniu tym weźmie bowiem udział m.in. Czesław Brzozowski, ekspert Systemu QAFP.


Spotkanie, na które zaproszono m.in. blogerów kulinarnych i dziennikarzy jest realizowane w ramach kampanii „Nowa Jakość w drobiarstwie". Założenia programu przybliży jego koordynator - Tomasz Sandomierski. Z kolei Katarzyna Szatkowska, dietetyk, opowie o roli drobiu QAFP w zbilansowanej diecie.


Motywem przewodnim pokazu będzie wykorzystanie mięsa QAFP z piersi kurczęcej i indyczej w daniach inspirowanych kuchnią Dalekiego Wschodu. Mistrz kulinarny Mirek Drewniak (członek Fun-dacji Klubu Szefów Kuchni, konsultant kulinarny I edycji programu „MasterChef" i przewodniczący Loży Ekspertów programu „Doceń polskie") pokaże jak szybko przyrządzić smaczne potrawy w woku. Poza szybkim smażeniem (stir-fry) zaprezentowane zostaną także inne techniki kulinarne: pieczenie i duszenie. Mirek Drewniak podpowie również jak najlepiej marynować i przyprawiać drób.
Z kolei sushi master Maciej Baniak udowodni, że dobrej jakości mięso drobiowe może stanowić doskonały dodatek do nietypowego sushi. Wyjaśni zasady przygotowania tradycyjnego japońskiego sushi, jak również bardziej oryginalnego - z pieczonym lub smażonym mięsem zamiast surowej ryby.


Uczestnicy spotkania również będą gotować - przyrządzą własne dania w woku i samodzielnie przygotują sushi.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń