Do góry

Konkursy

Wyniki konkursu: Co zrobisz z tych warzyw?

Mamy zaszczyt przedstawić Wam zwycięzców, do których powędrują książki Sarah Britton "My New Roots"

Serdecznie dziękujemy za wszystkie przesłane do nas zgłoszenia. Po raz kolejny udowodniliście, że z prostych produktów można wyczarować smakowite i zaskakujące dania.

Nasze jury za najciekawsze uznało propozycje nadesłane przez:

Panią Izabelę:

Jesień daje bogactwo smaków, dlatego w deszczowe jesienne popołudnia warto zamknąć się w kuchni i eksplorować królestwo warzyw. Podane warzywa zainspirowały mnie do przygotowania trzydaniowej uczty. Jako pierwszy na stół wkroczyłby chowder z kukurydzy, jabłek i ziemniaków z czosnkiem i rozmarynem. Jabłka i kukurydza doskonale się uzupełniają jeżeli chodzi o smaki słodkie i kwaśne, ziemniaki nadają treściwości, a rozmaryn z czosnkiem podkręcają smak zupy. Drugie danie to pieczona faszerowana papryka. Kulinarny klasyk w wersji z kaszą jaglaną, cebulą, czosnkiem i leśnymi grzybami przywoła jesienne spacery po lesie w poszukiwaniu żółtych kurek w runie leśnym. Pora na deser, korzystając z gorącego piekarnika po wyjęciu papryki wstawmy czekoladowe brownie z cukinią. Cukinia w tym cieście dobrze dogaduje się z bananem, nadaje wilgotności, a takie połączenie zaskakuje. Po obiedzie czeka na nas zasłużony odpoczynek pod kocem z dobrą książką. Posprzątajmy później, jest jesień, nigdzie nam się nie spieszy.

Panią Magdę:

Przygotuję duże pieczarki faszerowane cukinią i kukurydzą z dodatkiem pesto z pieczonej papryki. Najpierw pieczemy papryki, następnie blendujemy je z orzeszkami piniowymi, oliwą, czosnkiem, octem balsamicznym, sokiem z cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem. Z pieczarek usuwamy ogonki, cukinię ścieramy na tarce, doprawiamy słodką papryką i skrapiamy oliwą, . Cukinię, kukurydzę i pokrojone suszone pomidory mieszamy z pesto paprykowym i nadziewamy pieczarkowe kapelusze. Pieczarki pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut.

Panią Sandrę:

Stawiam na pożywne, rozgrzewające jesiennie danie- tartę z nadzieniem z kukurydzy, grilowanych cukinii i papryki i podsmażonych grzybów.

Składniki na farsz:
-2 papryki
-1 cukinia
-200g mrożonej lub świeżej kukurydzy
-100g grzybów (najlepiej prawdziwków)
-100ml śmietanki 30%
-ząbek czosnku
-sól, pieprz, rozmaryn
-oliwa z oliwek
-dowolny ser żółty
Składniki na ciasto:
-1-1,5 szklanki mąki
-jajko
-1/3 kostki masła
-szczypta soli
Zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki. Potem oblepiamy nim formę i pieczemy 15 minut w 180 stopniach. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie- pokrojone w kostkę cukinię i papryki podsmażamy bez tłuszczu na patelni grillowej, prawdziwki doprawiamy pieprzem, solą i rozmarynem i podsmażamy na oliwie. Kukurydzę blanszujemy przez 3 minuty we lekko osolonym wrzątku. Wszystkie składniki mieszamy ze śmietanką. Farsz rozkładamy na cieście i posypujemy serem, a następnie zapiekamy w 180 stopniach przez pół godziny.

Panią Kamilę:

Moim pomysłem na te warzywa byłoby aromatyczne kaszotto przygotowane na bazie pęczaku, podlewanego winem i bulionem warzywnym. Kasza będzie idealnie komponować się z maleńkimi kurkami oraz pokrojoną w półplasterki cukinią. Aby nadać daniu dymnego aromatu dodałabym do niego jeszcze ziarenka zgrillowanej kukurydzy oraz paski pieczonej papryki. Całość uzupełniłabym smakiem świeżych ziół: tymianku oraz majeranku.

 

Wszystkim zwycięzcom serdecznie gratulujemy!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń