Do góry

Ambition

Wyśmienita zupa grzybowa

Tak przygotowana zupa grzybowa doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole.

Składniki:

  • 150 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki)
  • 2 marchewki pokrojone w kostkę
  • 1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę
  • 1 duża, posiekana cebula
  • Świeży tymianek
  • Ok. 150 ml śmietanki 30%
  • Masło klarowane do smażenia
  • 1 drobno posiekany pęczek natki pietruszki
  • Ok. 2 litry wody lub wywaru warzywnego
  • Sól, pieprz
  • Do podania: ugotowany makaron łazanki

Wykonanie:

Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na noc do namoczenia.

W dużym garnku rozpuścić klarowane masło, dodać posiekaną cebulę i chwilę przesmażyć. W międzyczasie odcedzić grzyby, pokroić na mniejsze kawałki. Nie wylewać wody z moczenia grzybów.

Do cebuli dodać grzyby, doprawić solą oraz pieprzem. Do grzybów dodać pokrojoną marchew, pietruszkę, świeży tymianek, smażyć co chwilę mieszając. Całość zalać wodą z moczenia grzybów oraz wywarem warzywnym. Zamknąć pokrywkę i gotować ok. 60 minut na wolnym ogniu.

Na końcu dodać śmietankę i ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. Zupę grzybową podać z ugotowanym makaronem.

 

Pobierz bezpłatny ebook z przepisami na święta. Kliknij!

Pobierz e-booka

 

Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń