Do góry

Książki

Zdrowe lody - 75 łatwych przepisów

W maju ukaże się książka Zdrowe Lody Christine Chitnis, zawierająca aż 75 przepisów na orzeźwiające, smaczne, zdrowe i naturalne zimne desery na bazie owoców, warzyw, ziół, bez chemii i konserwantów. To idealne przepisy dla każdego typu diety: wegańskiej, bezmlecznej, bezglutenowej, bezjajecznej.

Lody to pasjonujący i niewyczerpany temat: to deser, który zawsze będzie obecny na naszych stołach (albo w zamrażarce), a wyrastające jak grzyby po deszczu lokalne lodziarnie wskazują na wciąż rosnące zainteresowanie tym klasycznym przysmakiem.Lody na patyku, rożki, jogurtowe, sorbety, kremowe, granity - to pełna gama mrożonych, zdrowych deserów, które nie tuczą!

Lody z ogórkiem, melonem i miętą? Truskawkowy sorbet z bazylią i miodem? Może kremowa gruszka z tymiankiem i rabarbarowym musem? Poznajcie łatwe i tanie przepisy, bez użycia maszynki do lodów. To najlepszy i najsmaczniejszy sposób, w jaki możesz dostarczyć naturalnych witamin sobie i waszym dzieciom.

LODY CZARNY LAS Z WIŚNIAMI

Istotą Czarnego Lasu, jeśli mowa jedynie o smaku, jest pyszna kombinacja czekolady, śmietanki waniliowej i ciemnych słodkich wiśni. Doskonałość tych smaków mogą zrujnować warstwy bitej śmietany i zbyt słodkich, jaskrawo barwionych wiśni maraschino, które najczęściej kojarzą się z kupnymi ciastami typu Czarny Las. Ale jeśli pozostaniemy wierni podstawowym smakom i użyjemy najwyższej jakości składników, zwłaszcza ciemnych słodkich wiśni zagotowanych w aromatycznym kompocie, otrzymamy wspaniałe, kremowe lody - czystą rozkosz i prawdziwą rozpustę.

Składniki:

  • 400-gramowa puszka pełnego
  • mleka kokosowego
  • ¹/³ szklanki niesłodzonego
  • kakao w proszku
  • ½ szklanki i 2 łyżki miodu
  • w odpowiednich porcjach
  • 1 łyżka czystego ekstraktu wanilii
  • 2 szklanki ciemnych słodkich
  • wiśni drylowanych i pokrojonych
  • 1 łyżka wody

1. Masa czekoladowa: do małego rondelka wlewamy połowę mleka kokosowego, dodajemy kakao i ¼ szklanki miodu. Stawiamy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia i ciągle mieszając, żeby masa się nie przypaliła, gotujemy, aż składniki się połączą. Zdejmujemy z ognia, studzimy.

2. Masa waniliowa: do małego rondelka wlewamy pozostałe mleko kokosowe z wanilią i ¼ szklanki

miodu. Stawiamy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia i ciągle mieszając, żeby masa się nie przypaliła, gotujemy, aż składniki się połączą. Zdejmujemy z ognia, studzimy.

3. Wiśnie: do rondelka wkładamy wiśnie, dodajemy wodę i pozostałe 2 łyżki miodu. Stawiamy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia i delikatnie mieszając, gotujemy 3-5 minut, aż wiśnie zmiękną i zaczną puszczać sok. Zdejmujemy z ognia, pozostawiamy do wystygnięcia i zgęstnienia.

4. Napełniamy foremki w następującej kolejności: wiśnie, masa waniliowa, masa czekoladowa. Po napełnieniu foremek delikatnie mieszamy masy patyczkiem do szaszłyków, ale uważamy, żeby ich całkowicie nie wymieszać. Jeśli chcemy otrzymać paski (jak na zdjęciu), zamrażamy każdą warstwę osobno przez 30 minut. Wsuwamy patyczki i mrozimy 3-4 godziny, aby lody stężały.

LODY Z CAŁYMI OWOCAMI
Całe owoce zawieszone w kokosowej wodzie tworzą piękne, wytworne lody. Są... zbyt ładne, żeby je zjeść, a jednocześnie prosta, wodnista baza z wody kokosowej jest tak orzeźwiająca, że trudno się im oprzeć w parny letni dzień. Kawałki owoców twardnieją po zamrożeniu, ale topią się, gdy liżemy lody, a wtedy łatwiej je zjeść. Jeśli podajemy je małym dzieciom, najlepiej pokroić owoce na małe kawałeczki, dzięki czemu lody będą trochę przypominały sałatkę owocową, no i dadzą się połknąć.

Składniki:

  • 1 kiwi
  • 1 brzoskwinia
  • ¼ szklanki borówek
  • amerykańskich
  • ¼ szklanki malin
  • 3 szklanki wody kokosowej

1. Zaczynamy od przygotowania owoców: obieramy kiwi i kroimy na cienkie krążki. Brzoskwinie kroimy na małe półksiężyce. Borówki starannie myjemy.

2. Wlewamy do foremek tyle wody kokosowej, żeby wypełnić je do połowy. W każdej foremce układamy plasterek brzoskwini, borówkę, malinę i krążek kiwi. Jeśli trzeba, dolewamy wody kokosowej, żeby wypełnić foremki. Wkładamy patyczki. Mrozimy 3-4 godziny, aby lody stężały.

LODY Z JEŻYN, KOKOSA I SZAŁWII HISZPAŃSKIEJ
Nasiona chia (z szałwii hiszpańskiej) uważane są za superfood, co oznacza, że te maleńkie, czarne kuleczki zawierają mnóstwo składników odżywczych dzięki obecności kwasów omega-3 i błonnika. Jeśli namoczy się je w wodzie, wierzchnia warstwa nasionek pęcznieje i tworzy galaretkę. W wielu przepisach wegańskich stosuje się nasionka chia zamiast jajek, ale w naszym przepisie celem jest otrzymanie budyniowej konsystencji dzięki wymieszaniu nasionek ze słodzonym mlekiem kokosowym i pozostawieniu do napęcznienia.

Składniki:

 

  • 4 łyżki miodu
  • w odpowiednich porcjach
  • 400-gramowa puszka lekkiego
  • mleka kokosowego
  • 3 łyżki nasionek chia
  • 2 szklanki jeżyn

 

1. W małej misce ubijamy 2 łyżki miodu z mlekiem kokosowym i dodajemy nasiona chia. Odstawiamy na 20 minut.

2. Do małego rondelka wkładamy 2 łyżki miodu i jeżyny. Ustawiamy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 3-5 minut, aby jeżyny się rozpadły i puściły sok, a miód rozpuścił. Zdejmujemy z ognia i rozgniatamy owoce. Kiedy mieszanina trochę ostygnie, przecieramy ją przez gęste sitko do miski, żeby pozbyć się pestek.

3. Zaczynamy formowanie lodów od warstwy z nasionkami chia, następnie układamy warstwę jeżynową. Idealne paski uzyskamy, jeśli każdą warstwę będziemy osobno mrozić około 30 minut. Wkładamy patyczki. Całość mrozimy 3-4 godziny, aby lody stężały.

LODY Z OGÓRKA, MELONA I MIĘTY
Te wspaniałe zielone lody mogłyby się też nazywać lody spa. Wyobrażam sobie, że podają mi je po relaksującym, odmładzającym masażu. Pełne subtelnej słodyczy zachwycają delikatną nutą mięty. Ponieważ niczego tu nie miksujemy, a tylko wyciskamy sok, ich konsystencja jest gładka, jednolita. Nie są gęstą pulpą, w której zginęłaby ta prosta kompozycja smaków. Konieczna niestety jest sokowirówka, gdyż miksowanie i odcedzanie składników nie dadzą pożądanej gładkości ani konsystencji. Ze względu na dużą zawartość wody ogórek ma niewiarygodne właściwości nawadniające, podobnie jak melon miodowy, a mięta ochładza i działa łagodząco na żołądek.

Składniki:

 

  • 2 ogórki, obrane
  • i pokrojone na kawałki
  • wielkości kęsa
  • 1 szklanka melona miodowego
  • obranego i oczyszczonego z pestek
  • ¼ szklanki liści mięty

 

Przeciskamy ogórki, miąższ melona i miętę przez sokowirówkę. Łączymy soki. Wlewamy płyn do foremek. Wkładamy patyczki. Mrozimy 3-4 godziny, aby lody stężały.

 

Więcej przepisów znajdziesz w książce „Zdrowe lody". Książka już wkrótce do wygrania w naszym konkursie!

 

 

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń