Do góry

Newsy

Zdrowie i smak we włoskim stylu

Kuchnia śródziemnomorska należy do najzdrowszych na świecie. Ciepły klimat sprawia, że Włosi mają niemal stały dostęp do świeżych warzyw. Morze z kolei obdarowuje półwysep apeniński doskonałymi rybami, krewetkami czy kalmarami. A najzdrowsze są sałatki. W czym tkwi ich sekret?

Fot. 123RF/Picsel

Odpowiednio skomponowane sałatki to bogactwo smaku oraz witamin i składników mineralnych.

 

Sekretem dobrej sałatki są starannie dobrane, świeże, sezonowe oraz lokalne warzywa. Sezonowość łączy się ze świeżością - kupując warzywa aktualnie uprawiane na świeżym powietrzu, sięgamy po te najzdrowsze, bez chemii i hodowli szklarniowej. A lokalność? Każdy region ma swoje specjały, dostępne od ręki. Nie od rzeczy jest tu także lokalny patriotyzm, tak charakterystyczny dla Włochów.

 

Włosi chętnie wykorzystują pomidory. I nic dziwnego - włoskie pomidory należą do najlepszych na całym świecie. Czasem o oryginalności dania decyduje konkretna odmiana pomidora. Pomidory są wszechobecne we włoskich sałatkach. Właśnie rozpoczął się sezon, a to oznacza, że pomidory nareszcie będą pachnieć i smakować! Warto również sięgnąć po pomidory koktajlowe, a także pomidory suszone.

 

Jak zrobić domowe suszone pomidory? Kliknij!

 

Z innych warzyw warto wypróbować świeżą, dorodną i kolorową paprykę, kapary, oliwki czy czerwoną cebulę. Do sałatek włoskich możemy też dodać cukinię lub bakłażana. W tym wypadku uprzednio je grillujemy, co pozwoli wydobyć ich smak oraz zachować składniki odżywcze.

 

Grillowany bakłażan w kaszy jaglanej. Kliknij!

 

Sałata - to istotny składnik, bez którego ciężko mówić o sałatce. Zazwyczaj korzystamy z sałaty maślanej lub lodowej. Warto spojrzeć na tradycję śródziemnomorską i sięgnąć choćby po rukolę, sałatę rzymską, raddicchio czy roszponkę. Wszystkie te odmiany są bardzo zdrowe i urozmaicają smak oraz wygląda sałatek. Na rynku dostępne są już gotowe mieszanki różnych sałat - gotowych do użycia. Sałatę warto też połączyć, czy nawet zastąpić, świeżymi liśćmi szpinaku.

 

Prosty sposób na wykorzystanie rukoli i roszponki

 

Mozzarella, czyli tradycyjny włoski ser, który podbił niemal cały świat. Najczęściej trafia do pizzy, choć i we włoskich sałatkach doskonale się odnajduje. Klasycznym zastosowaniem sałatkowej mozarelli jest caprese, czyli sałatka z plastrów pomidora, plastrów mozzarelli i bazylii. Warto też poszukać mozarelli w małych kuleczkach, które można dodać niemal do każdej sałatki. Innymi serami, które doskonale pasują do sałatek są: feta - krojona w kostkę, plastry lub marynowana w ziołach oraz parmezan w płatkach wycinanych cienkim nożem lub tzw. mandoliną.

 

Sałatka ze smażoną mozarellą. Kliknij!

 

 

Winegrety, czyli sosy sałatkowe, które nadają pełnię smaku. Powstają na bazie oliwy z oliwek, choć możemy ją zastąpić równie zdrowymi olejami rodzimej produkcji, np. rzepakowym, czy lnianym. Do winegretu często dodaje się kilka kropel octu balsamicznego lub soku z cytryny. Reszta dodatków zależy wyłącznie od naszej kulinarnej fantazji - polecamy świeże zioła, czosnek, ostre papryczki.

 

Winegret pasuje nawet do owoców! Kliknij!

 

Dodatki, bo diabeł tkwi w szczegółach. Doskonałym dodatkiem do sałatek są prażone pestki - polecamy słonecznik, dynię isezam. Włosi często korzystają z prażonych orzeszków pinii, czy orzechów włoskich. Włoskie sałatki często wzbogacane są o grzanki, czy to drobne, takie jak my podajemy do zup, czy większe kromki. Chętnie też dodają do sałatek owoce morza -zwłaszcza krewetki - ryby, czy wędliny, jak np. szynkę parmeńską.

 

BR

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 22 grudnia 2016 Gdy zabieram się za włoską kuchnię kupuję makarony Primo Gusto - włoskie, smaczne, dostępne w dobrych sklepach. Moja rodzinka je uwielbia, a ja mam pewność że podaję jej to, co zdrowe.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń