Do góry

Newsy

Zupy świąteczne z różnych zakątków Polski

Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiły się wszystkie płody ziemi - dary pól, lasów, ogrodów, rzek i stawów. Zupy wigilijne gotowane na święta są bardzo różnorodne - inne nie tylko w zależności od regionu, ale i tradycji rodzinnej.

Barszcz czerwony z uszkami

Fot. goramarcina1 na Smaker.pl

Wszystkie zupy wigilijne mają jedną wspólną cechę. Nie dodajemy do nich mięsa - zamiast kurczaka czy kości ze schabu wybieramy olej, który sprawi, że zupa będzie naprawdę sycąca. Może to być olej lniany, jak każe tradycja, ale wykorzystuje się także np. olej rzepakowy. W wielu domach dodaje się do wigilijnych zup masło i zabiela się je śmietaną.

Barszcz to „od najdawniejszych czasów ulubiona w Polsce nalewka kwaskowata, gotowana zwykle z kwasu burakowego”, jak opisywał go Zygmunt Gloger w „Encyklopedii Staropolskiej”.

Barszczyk do krokietów i pasztecików to najzwyklejsza potrawa, którą jada się na co dzień. Ale już czerwony barszcz z pływającym w nim uszkami jest daniem wyjątkowym - od razu kojarzy się nam ze świętami. Bez tej zupy trudno sobie wyobrazić wieczerzę wigilijną.

Przepis na barszcz ze zdjęcia powyżej znajdziesz tutaj. Barszczyk nie obędzie się oczywiście bez uszek z farszem. Poniżej przepisy na uszka do wigilijnego barszczu:

Uszka. Zobacz przepis! Uszka z rybką i grzybkami. Zobacz przepis!

 

Następna strona >>

1 2 3 4 5 6

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń