8 przepisów, które musisz wypróbować jeszcze tego lata

Letnie potrawy powinny być przede wszystkim szybkie i proste w wykonaniu! Oto kilka przepisów na orzeźwiające napoje, lekkie sałatki, delikatne zupy kremy i apetyczne przekąski autorstwa Marka Siola z bloga Hungry Eyes.

Fot. Marek Siol / Hungryeyes.pl

1. Chłodnik z awokado i ogórka

Chłodniki to świetna alternatywa dla zup, które nie smakują najlepiej podczas wyjątkowo upalnych dni. Najpopularniejszy i wszystkim znany chłodnik z botwinki mógł się już nieco znudzić, dlatego proponuję innego bohatera - awokado.

Składniki:

  • 2 duże dojrzałe awokado
  • 1 duży ogórek bez skórki i nasion
  • 1 cebula czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duży jogurt naturalny.
  • sok z 1/2 limonki

Dekoracja:

  • łyżka oliwy z oliwek
  • 1 pomidor
  • kilka plastrów rzodkiewki
  • liście bazylii

 

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania wszystkich składników.

Następnie obierz awokado ze skórki oraz ogórka i wytnij z niego nasiona. Wszystko przełóż do blendera albo do garnka i wtedy użyj ręcznego blendera. Dodaj ząbek czosnku, wlej jogurt i wyciśnij sok z limonki, nie zapomnij dodać 1/3 czerwonej cebuli, dopraw solą. Całość zmiksuj na gładko.

Zmiksowany chłodnik przełóż do miseczek lub szklanek. Polej odrobiną oliwy, dodaj plasterki rzodkiewki oraz pomidora pokrojonego w kostkę ale bez skórki i nasion, Posyp posiekaną bazylią. Gotowe!

2. Mrożona herbata Earl Grey z owocami

Fot. Marek Siol / Hungryeyes.pl

Ta mrożona herbata nie tylko świetnie wygląda i rewelacyjnie smakuje, ale też znakomicie orzeźwia! Jej przygotowanie zajmie wam tylko kilka minut!

Składniki:

  • 1 l zaparzonej i ostudzonej herbaty Earl Grey ( moc zależy od ciebie)
  • 2 szt. limonki
  • 1 cytryna
  • 1 gruszka
  • 1 brzoskwinia
  • 1 pomarańcza
  • kilka liści mięty
  • 2-3 łyżki cukru brązowego
  • kostki lodu

 

Sposób przygotowania:

Zaparz herbatę i odstaw ją żeby wystygła. Owoce pokrój w plasterki, a wcześniej dokładnie je umyj i sparz wrzątkiem, szczególnie cytrusy.

Wsyp lód do miski, dodaj pokrojone owoce i posyp cukrem, następnie dokładnie wymieszaj i odczekaj około 5 minut, żeby owoce "puściły soki".

Zalej całość herbatą, dodaj liście mięty i podawaj z lodem! Proste? Pewnie, że tak!

3. Salsa pomidorowa z chilli i kolendrą

Fot. Marek Siol / Hungryeyes.pl

Latem pomidory smakują szczególnie dobrze. Pachnące, soczyste, czerwone.... Spróbujcie zrobić z nich tę salsę, a gwarantuję wam, że będziecie powracać do tego przepisu bardzo często.

Składniki:

  • 4 szt. pomidorów
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • papryczka chilli (opcjonalnie)
  • kolendra
  • ½ łyżeczki cukru brązowego
  • sól i pieprz
  • łyżka oliwy z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Umyj wszystkie warzywa i zioła. Zacznij od pokrojenia pomidorów w drobną kostkę i przełóż je na sitko, żeby pozbyć się nadmiaru soku. Cebulę pokrój w drobną kostkę, paprykę chilli w drobne plasterki, czosnek rozgnieć lub posiekaj, kolendrę podrzyj w palcach (lub posiekaj jeśli wolisz).

Następnie wszystkie przygotowane składniki wymieszaj w misce, dopraw solą i pieprzem, dodaj oliwę i cukier. Całość zostaw na kwadrans, żeby smaki się połączyły.

Uwielbiam tę salsę podaną na grubych grzankach z bagietki polanych oliwą. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do ryby, grillowanego mięsa lub nachosów.

4. Ogórki małosolne z chilli i kolendrą

Fot. Marek Siol / Hungryeyes.pl

Czy dla was ogórki małosolne to też nieodzowny element lata? Ja je uwielbiam, zwłaszcza odkąd mogę cieszyć się ich smakiem już 3 dni po przygotowaniu! Dzięki temu przepisowi to możliwe.

Składniki:

  • 1,5 kg małych ogórków gruntowych
  • 2 szt. świeżej papryczki chilli
  • mały kawałek korzenia imbiru
  • łyżeczka roztartych ziaren kolendry
  • łyżeczka ziaren pieprzu
  • 5 ząbków czosnku
  • kromka chleba żytniego (najlepiej piętka)
  • kilka liści laurowych
  • 1,5 l przegotowanej wody
  • 300 g soli

 

Sposób przygotowania:

Obetnij końcówki ogórków - w ten sposób szybciej się ukiszą.
Włóż ogórki ciasno do dużego słoika, umieść wszystkie składniki,: czosnek, pieprz, kolendrę i chilli (przetnij na pół) oraz liście laurowe.

W przegotowanej, lekko ciepłej wodzie rozmieszaj sól i zalej ogórki, ułóż kromkę chleba na górze i przyciśnij szklanką z wodą tak, by docisnąć ogórki.

3 dni i są gotowe!

5. Pikantna sałatka z rzodkiewki i ogórka

Fot. Marek Siol / Hungryeyes.pl

Latem sałatek nigdy dość! Wystarczy ogórek, rzodkiewka i kilka innych dodatków oraz dosłownie parę minut, by wyczarować świetną przekąskę!

Składniki:

  • 1 duży ogórek
  • 2 małe papryczki pepperoni lub chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 2 łyżki miodu lub 2 łyżki cukru
  • 100 ml wody
  • 50 ml sosu sojowego jasnego
  • 20 ml oliwy

 

Sposób przygotowania:

Pokrój wszystkie składniki na bardzo cienkie plasterki - możesz użyć szatkownicy.

Wymieszaj w misce wszystkie składniki zalewy, ocet, wodę, cukier, sos sojowy i oliwę oraz pokrojony czosnek - można go również wycisnąć.

Dokładnie wszystko wymieszaj i dodaj składniki. Odstaw na 30 minut i gotowe.

6. Zupa krem z cukinii z serkiem mascarpone

Fot. Marek Siol / Hungryeyes.pl

Cukinią możemy cieszyć się cały rok, ale latem smakuje wyjątkowo dobrze. W chłodniejsze dni przetestujcie przepis na delikatny krem z cukinii, którego smak zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Składniki:

  • 1 kg cukinii
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 250g sera mascarpone
  • kilka gałązek tymianku
  • 1 l wody

 

Sposób przygotowania:
Cukinie należy umyć i wydrążyć gniazda nasienne, najlepiej zrobić to łyżką.

Z jednej połówki cukinii, za pomocą obieraczki, zrób makaron z którym podasz zupę. Smaż go na odrobinie masła z solą.

W garnku roztop masło i smaż pokrojoną cebulę oraz czosnek, następnie dodaj pokrojoną cukinię w kostkę - pamiętaj o wydrążeniu pestek.

Wszystko duś około 10 minut na małym ogniu. Dolej 1 l wody i gotuj do miękkości.

Całość zblenduj, krem powinien mieć tylko małe drobinki skórki z cukinii.

Na samym końcu dodaj kremowy serek mascarpone i rozpuść go w zupie. Dopraw solą i pieprzem.

Zupę podaj z odrobiną mascarpone, makaronem z cukinii i posyp świeżym tymiankiem. Prawda, że banalne?

7. Woda bazyliowo-ogórkowa

Woda ogórkowa nie tylko świetnie ugasi pragnienie podczas upałów, ale też korzystnie wpłynie na samopoczucie oraz cerę. Spróbujcie sami!

Składniki:

  • kilka plastrów świeżego ogórka
  • garść liści bazylii
  • szklanka kruszonego lodu
  • 2 łyżeczki cukru muscovado rozmieszanego w 50 ml wody
  • sok z 1/2 limonki

 

Sposób przygotowania:

Liście bazylii zgnieć w dłoni, ogórka pokrój na plastry i włóż wszystko do wysokiej szklanki, całość zalej syropem cukrowym i wymieszaj. Dodaj kruszony lód oraz resztę liści bazylii i plasterki ogórka .Wyciśnij sok z limonki, dodaj kolejną warstwę kruszonego lody i zalej wodą. Całość wymieszaj i gotowe!

8. Sałatka z małżami św. Jakuba i owocami

Fot. Marek Siol / Hungryeyes.pl

Oryginalna, lekka sałatka, która łączy sezonowe przysmaki z owocami morza. Wypróbujcie ją koniecznie!

Składniki :

  • małże św. Jakuba
  • 2 ząbki czosnku
  • tymianek
  • 1 gruszka
  • kilka sztuk malin
  • cebula dymka
  • mix sałat
  • 50 ml oliwy
  • 20 ml sosu sojowego
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka miodu
  • 100 ml białego, wytrawnego wina

 

Sposób przygotowania:

Jeżeli nie macie doświadczenia w otwieraniu muszli św. Jakuba, to polecam kupić gotowe mięso, da się takie dostać w dobrych sklepach.

Rozgrzej patelnię z 50 ml oliwy oraz odrobiną masła i smaż z każdej strony małże tak, żeby zrobiły się rumiane (po ok. dwie minuty z każdej strony). Dodaj czosnek i tymianek. Przesmażone małże ściągnij z patelni - nie wolno ich smażyć za długo bo zrobią się twarde i gumowate.

Czas na to żeby zrobić sos do naszej sałaty.

Na patelni mamy cały smak, który zostawiły małże - zwiększ płomień, dodaj białe wino (powinno zasyczeć), sos sojowy i miód. Całość gotuj około 4 minuty na małym płomieniu, tak żeby sos się zredukował i zgęstniał.

Na talerzu ułóż sałatę, maliny, pokrojoną w cienkie plastry gruszkę oraz cebulę dymkę, na szczycie połóż małże i polej sosem z patelni. Gotowe!

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Marek Siol, autor bloga Hungry Eyes: Znacie to uczucie, że widzicie potrawę i od razu chcecie ją „zjeść oczami"? Witajcie w świecie Hungry Eyes, w którym rządzą zmysły: smaku, wzroku i zapachu! W kuchni najważniejsza dla mnie jest prostota. Chcę tworzyć łatwe, ale zaskakujące połączenia, które bez problemu przygotuje każdy z moich czytelników. Moją największą inspiracją do gotowania jest... codzienność! W gotowaniu wykorzystuję elementy kuchni fusion oraz techniki i doświadczenie zdobyte przez długi czas pracy w restauracjach. Chcecie gotować razem ze mną? Zapraszam na mojego bloga: www.hungryeyes.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
30 min
3
Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 137

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1