Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety kudłacze to pyszne danie wegetariańskie, które charakteryzuje się wyjątkowo chrupiącą i złocistą panierką. Możesz je podawać nie tylko jak zwykłe mielone, ale także jak nuggetsy, z ulubionym dipem.
To chyba najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe z serem. Można je...
Odsłon: 170
Przepis dnia
Kotlety jajeczne to smaczna alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych i pom...
Odsłon: 381
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 487
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 235
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1761
To chyba najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe z serem. Można je...
Odsłon: 170
Przepis dnia
Kotlety jajeczne to smaczna alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych i pom...
Odsłon: 381
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 487
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 235
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1761
Składniki
Ziemniaki i marchewkę obierz i pokój w kostkę. Umieść warzywa w garnku, razem z fasolą i groszkiem. Zalej je wodą i gotuj do miękkości w osolonej wodzie, uważając, by nie doszło do rozgotowania. Odcedź i lekko przestudź.
Ugotowane warzywa dobrze rozgnieć tłuczkiem na jednolitą i elastyczną masę. Dodaj bułkę tartą, wszystkie przyprawy, drobno posiekają papryczkę oraz poszatkowane liście kolendry. Całość wymieszaj aż przestanie kleić się do palców. Jeśli jest dalej zbyt mokre, dodawaj po odrobinie bułki tartej, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Z masy uformuj płaskie kotleciki. Odkładaj je na bok na tacę lub talerz.
Przygotuj panierkę. W jednej miseczce rozbełtaj jajko. Do głębokich talerzy przesyp mąkę oraz bułkę tartą panko. Bierz po jednym kotlecie i obtaczaj go najpierw w jajku, następnie w mące, ponownie w jajku i na koniec grubo w bułce tartej panko. Odkładaj je na talerz i pozostaw na 5-10 minut, by odpoczęły.
Na patelni rozgrzej olej, by całkowicie przykrywał dno. Delikatnie strząśnij nadmiar bułki tartej z kotletów i kładź je na rozgrzany tłuszcz. Smaż je przez kilka minut z każdej strony, do uzyskania chrupiącej i złocistej skórki. Kotlety kudłacze podawaj od razu po przygotowaniu, na ciepło, najlepiej z lekką sałatką.