Wyłoniliśmy laureatów III tygodnia konkursu!

Nagrodzilismy kojene osoby, które zakochały się makaronie Barilla. Sprawdź czym oczarowały jury.

Pamiętajcie! Konkurs trwa, nadal macie szansę na wygraną! Czekamy na zdjęcia z makaronami Barilla w roli głównej! Tutaj znajdziecie szczegóły konkursu.

Nagroda tygodnia, garnek do gotowania makaronu o wartości 130 zł powędruje do Pani Małgorzaty J. z Kutna. Zestawy makaronów i sosów marki Barilla, każdy o wartości 85 zł, otrzymają: Pani Katarzyny F. z Rzeszowa (zobacz przepis), Pani Anety G. z Warszawy (zobacz przepis), Moniki G. ze Świebodzina (zobacz przepis) oraz Pani Edyty G. z Brzeziny (zobacz przepis).

Wszystkim zwycięzcom serdecznie gratulujemy! Nagrody prześlemy pocztą!

Przepis Pani Małgorzaty J. z Kutna: Spaghetti al tonno


Potrzebne składniki (przygotowanie dla 5 osób):

500 g makaronu Barilla spaghetti
250 g tuńczyka w wodzie
150 g sera feta
10 oliwek
6-7 suszonych pomidorów
5 dużych pomidorów
2 szalotki
3 ząbki czosnku
1 puszka groszku
3 łyżki pesto bazyliowego
2 łyżki startego parmezanu
sok wyciśnięty z połowy cytryny
oliwa z oliwek
rukola
sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1. Pomidory moczymy we wrzątku kilka minut.
2. Obieramy ze skórki i łyżeczką wyjmujemy nasiona.
3. Miąższ przeciskamy przez prasę do ziemniaków. Odstawiamy na bok.
4. Odcedzamy groszek i tuńczyka.
5. Cebulę kroimy w kostkę.
6. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.
7. Wrzucamy drobno posiekany czosnek i podsmażamy krótką chwilę.
8. Dodajemy szalotki i podsmażamy do zeszklenia.
9. Dodajemy przecier z pomidorów i pesto. Dusimy.
10. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją z opakowania. Odcedzamy i płuczemy w zimnej wodzie.
11. Do sosu dodajemy groszek i tuńczyka.
12. Kroimy drobno suszone pomidory i dodajemy. Mieszamy dokładnie i dusimy.
13. Przyprawiamy do smaku, według upodobań.
14. Dodajemy makaron i mieszamy intensywnie. Trzymamy na palniku do zagrzania makaronu.
15. W tym czasie kroimy oliwki w plastry i kruszymy fetę.
16. Makaron zdejmujemy z palnika. Dodajemy sok z cytryny i parmezan. Mieszamy chwilę.
17. Podajemy na gorących talerzach.
18. Nakładamy porcję. Posypujemy oliwkami i fetą. Układamy rukolę.
Smacznego;)

Zobacz zwycięski przepis Pani Katarzyny F. z Rzeszowa , za który otrzymała zestaw produktów firmy Barilla. Kliknij!

1 2 3 4
z
5

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
2
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 21

15 min
1
Dania główne jarzynowy torcik

Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...

Odsłon: 73

>60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

22
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

308
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25