Dania jednogarnkowe

Nagrodzilismy kojene osoby, które zakochały się makaronie Barilla. Sprawdź czym oczarowały jury.

Pamiętajcie! Konkurs trwa, nadal macie szansę na wygraną! Czekamy na zdjęcia z makaronami Barilla w roli głównej! Tutaj znajdziecie szczegóły konkursu.

Nagroda tygodnia, garnek do gotowania makaronu o wartości 130 zł powędruje do Pani Małgorzaty J. z Kutna. Zestawy makaronów i sosów marki Barilla, każdy o wartości 85 zł, otrzymają: Pani Katarzyny F. z Rzeszowa (zobacz przepis), Pani Anety G. z Warszawy (zobacz przepis), Moniki G. ze Świebodzina (zobacz przepis) oraz Pani Edyty G. z Brzeziny (zobacz przepis).

Wszystkim zwycięzcom serdecznie gratulujemy! Nagrody prześlemy pocztą!

Przepis Pani Małgorzaty J. z Kutna: Spaghetti al tonno


Potrzebne składniki (przygotowanie dla 5 osób):

500 g makaronu Barilla spaghetti
250 g tuńczyka w wodzie
150 g sera feta
10 oliwek
6-7 suszonych pomidorów
5 dużych pomidorów
2 szalotki
3 ząbki czosnku
1 puszka groszku
3 łyżki pesto bazyliowego
2 łyżki startego parmezanu
sok wyciśnięty z połowy cytryny
oliwa z oliwek
rukola
sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1. Pomidory moczymy we wrzątku kilka minut.
2. Obieramy ze skórki i łyżeczką wyjmujemy nasiona.
3. Miąższ przeciskamy przez prasę do ziemniaków. Odstawiamy na bok.
4. Odcedzamy groszek i tuńczyka.
5. Cebulę kroimy w kostkę.
6. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.
7. Wrzucamy drobno posiekany czosnek i podsmażamy krótką chwilę.
8. Dodajemy szalotki i podsmażamy do zeszklenia.
9. Dodajemy przecier z pomidorów i pesto. Dusimy.
10. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją z opakowania. Odcedzamy i płuczemy w zimnej wodzie.
11. Do sosu dodajemy groszek i tuńczyka.
12. Kroimy drobno suszone pomidory i dodajemy. Mieszamy dokładnie i dusimy.
13. Przyprawiamy do smaku, według upodobań.
14. Dodajemy makaron i mieszamy intensywnie. Trzymamy na palniku do zagrzania makaronu.
15. W tym czasie kroimy oliwki w plastry i kruszymy fetę.
16. Makaron zdejmujemy z palnika. Dodajemy sok z cytryny i parmezan. Mieszamy chwilę.
17. Podajemy na gorących talerzach.
18. Nakładamy porcję. Posypujemy oliwkami i fetą. Układamy rukolę.
Smacznego;)

Zobacz zwycięski przepis Pani Katarzyny F. z Rzeszowa , za który otrzymała zestaw produktów firmy Barilla. Kliknij!

1 2 3 4
z
5

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty z porem, marchewką i papryką to najlepszy dodatek...

Odsłon: 10949

15 min
17
Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 785

30 min
7
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1533

30 min
17

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8