Wyłoniliśmy laureatów VII tygodnia konkursu!

Konkurs dobiegł końca. Bardzo dziękujemy za wszystkie, liczne zgłoszenia. Dzięki Wam poznaliśmy mnóstwo wybornych przepisów na dania z wykorzystaniem makaronu Barilla.

Nagroda tygodnia, garnek do gotowania makaronu o wartości 130 zł powędruje do Pani Agnieszka W. z Gryfic. Zestawy makaronów i sosów marki Barilla, każdy o wartości 85 zł, otrzymają: Pani Aneta G. z Bieliny (zobacz przepis), Pani Iwona CH. z Krakowa (zobacz przepis), Pani Ewelina S. z Otwocka (zobacz przepis) oraz Pani Marta Sz. z Płocka (zobacz przepis).

Wszystkim zwycięzcom serdecznie gratulujemy! Nagrody prześlemy pocztą!

Przepis Pani Agnieszki W. z Gryfic

Potrzebne będą:

20 szt. makaronu cannelloni Barilla Emiliani
1 ząbek czosnku
1 mała cebula pokrojona w kostkę
500 g opłukanego i sparzonego szpinaku
4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
500 g sera ricotta
100 g tartego sera mozzarella
4 suszone pomidory z oleju
Sól, pieprz czarny mielony do smaku
Sos:
600 ml mleka 3,2%
55 g białej zasmażki (z masła i mąki pszennej)
20 g masła
Sól, świeżo mielony biały pieprz
Świeżo starta gałka muszkatołowa
2 żółtka

Sposób przygotowania:

Do gorącego mleka dodać zimną zasmażkę i zagotować, ciągle mieszając. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie wystudzić, dodać dwa żółtka i dokładnie wymieszać.
Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać szpinak, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Po ostudzeniu dodać ser ricotta i mozzarella oraz drobno pokrojone pomidory, ponownie wymieszać.
Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy z oliwek, od czasu do czasu mieszając.
Cannelloni wypełnić farszem używając worka do szprycowania, następnie ułożyć je na posmarowanej masłem blasze, polać sosem beszamelowymi piec ok. 30 min. w temperaturze 100-110ºC.

Zobacz zwycięski przepis Pani Anety G. z Bieliny, za który otrzymał zestaw produktów firmy Barilla. Kliknij!

1 2 3 4
z
5

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

3
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2
Informacje Hash browns, czyli pożywne śniadanie na bazie ziemniaków

Ziemniaki to niezwykle uniwersalne warzywo, które można wykorzystać. Chociaż z reguły zajadamy je w wersji obiadowej, można również przemycić je do...

2
Informacje Najlepszy przepis na syrop z pędów sosny. Zrób zapasy na cały rok i pij na odporność

Miłośnicy przyrody widzą, że sosny wypuściły już pędy. To najwyższa pora, żeby dowiedzieć się, jak zrobić syrop z pędów sosny. Nie tylko pomaga wzm...

4