Błędy, które popełniamy robiąc zupy

Jesteśmy narodem uwielbiającym zupy. Statystyczny Polak zjada nawet 100 litrów zup rocznie, a to stawia nas w światowej czołówce. Nie dość, że smaczne, to w dodatku zdrowe. Przygotowując je, warto pamiętać o kilku zasadach, które uchronią nas przed kulinarną katastrofą.

Wiadomo, że najlepsze zupy to te, które przygotowane były przez nasze babcie. Jednak prędzej czy później, nadchodzi moment, w którym sami musimy zadbać o smak naszych dań. Tyczy się to zarówno najróżniejszych wypieków, jak i propozycji obiadowych, w tym i zup, bez których wielu osobom trudno wyobrazić sobie pełny posiłek. Specjaliści do spraw żywienia zachęcają nas, by tego typu posiłki jak najczęściej pojawiały się w naszym jadłospisie, gdyż jest to smaczny sposób na przemycenie do naszej diety sporej ilości warzyw.

Chociaż przygotowanie zupy nie jest specjalnie trudnym ani pracochłonnym zadaniem, warto unikać kilku powszechnych błędów, które czasem zdarzają się nawet profesjonalnym kucharzom.

1. Wykorzystywanie kostek i kupnych bulionów

Przygotowanie domowego bulionu, który mógłby stać się bazą do zupy, może wydawać się dosyć trudnym zadaniem. Jednak to tylko pozory, gdyż z tym zadaniem poradzi sobie nawet niezbyt doświadczona gospodyni. Dlatego nie warto rezygnować ze zdrowych, domowych bulionów na rzecz kupnych kostek rosołowych – znajdziecie w nich mnóstwo substancji, które mogą mieć bardzo zły wpływ na kondycję organizmu. Co więcej, taki dodatek sprawia, iż zupa zdecydowanie traci na smaku. Dobrym rozwiązaniem będzie przygotowanie większej ilości domowego bulionu, a następnie zamrożenie jego mniejszych porcji. W ten sposób przygotowanie dobrej zupy, zawsze zajmie wam zaledwie kilka chwil.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Chyba nie ma nic gorszego niż zaserwowanie bliskim zupy, która tak naprawdę jest rozgotowaną papką. I nie mamy tutaj na myśli kremów, a zupy, w których powinny pływać jędrne kawałki warzyw, ryż lub makaron. Należy bardzo uważać na to, kiedy dodajemy poszczególne składniki. Twarde warzywa, ryż i kasze mogą gotować się nieco dłużej, jednak np. makaron powinniśmy dodać dosłownie kilka minut przed końcem przygotowywania zupy. Unikajcie również zostawiania ryżu lub makaronu na dłuższy czas w płynie - wówczas zachowa się jak gąbka.

Pobierz aplikację smaker

W czasie przygotowywania zupy możemy zastosować kilka trików, które przyspieszą gotowanie, jednak warto pamiętać, że nie zawsze możemy pójść na łatwiznę. Zbyt duży pośpiech nie jest wskazany, gdyż wszystkie składniki muszą mieć trochę czasu, aby uwolnić swój smak. Najlepiej, jeśli pozwolicie zupie gotować się niespiesznie na niezbyt dużym ogniu. Gwarantujemy, że nie pożałujecie tej decyzji.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Jak już wcześniej wspominaliśmy, poszczególne składniki zup mogą mieć zupełnie różne czasy gotowania, co powinniśmy koniecznie brać pod uwagę w czasie przygotowywania zupy. Unikajmy wrzucania wszystkich produktów w tym samym czasie, gdyż w ten sposób możemy przygotować danie, w którym niektóre składniki będą ugotowane idealne, inne rozgotowane z kolei jeszcze inne pozostaną surowe.

Pobierz aplikację smaker

Czy słyszeliście o tym, że większość przypraw powinno dodawać się dopiero pod koniec gotowania? Warto stosować się do tej rady, gdyż w ten sposób unikniecie chociażby przesolenia zupy. Za wcześnie dodany pieprz lub zioła mogą również sprawić, że potrawa będzie bardzo gorzka. Wynika to z faktu, iż z czasem smaki zaczynają się koncentrować, stając się bardziej wyrazistymi. Pamiętajcie również, o umiarze - dodanie zbyt dużej ilości przypraw może być równie szkodliwe, co niedoprawienie potrawy.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Nie ma nic gorszego niż zupa pozbawiona smaku. Co jest przyczyną takiego stanu rzeczy? Otóż wiele osób nadmiernie rozcieńcza zupę, dodając do niej zdecydowanie za dużo wody, mleka lub śmietany. Niestety, bardzo często zdarza się również, iż w późniejszym etapie konsystencja potrawy jest ratowana np. mąką, co również negatywnie wpływa na jej smak.

Pobierz aplikację smaker

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.

Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Naleśnik z kapustą na odchudzanie. Najlepiej jeść na śniadanie

Na śniadanie najlepiej sięgać po pożywne posiłki, które dodadzą energii, ale jednocześnie nie są wysokokaloryczne. Poznaj przepis na to, jak zrobić...

2
Informacje Jak długo parzyć kiełbasę wędzoną? Nie popełniaj tych błędów po wędzeniu

Wędzenie kiełbasy to proces, który łączy tradycję z kulinarnym rzemiosłem. Aby osiągnąć wyjątkowy smak i teksturę, niezwykle istotne jest odpowiedn...

0
Informacje Wielkanoc z łososiem Suempol – sekret niezapomnianych Świąt!

Wielkanoc to wyjątkowy czas, kiedy przygotowujemy się do spotkań rodzinnych pełnych radości, tradycji i pysznych potraw. To również doskonała okazj...

3
Informacje Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne. Zwyciężyło w prestiżowym rankingu

Popularny serwis Taste Atlas przygotował ranking 10 najlepszych deserów serowych. Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne, pokonując równie pop...

11