Czekoladowa pychota - przepisy z "Bake Off Junior"

Gosia Kosior połączyła biszkopt i brownie. Musimy przyznać, że pomysł jest znakomity, a wykonanie jeszcze lepsze!

Brownie
135 g masła
135 g czekolady 75%
2 jajka
210 g drobnego cukru
60 g mąki
30 g kakao

Biszkopt
5 jaj
¾ szklanki drobnego cukru
2/3 szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki kakao

Konfitura
300 g agrestu
300 g kiwi
8 łyżek cukru
2-3 łyżeczki agaru

Orzechowe chrupki w karmelu
2 łyżki wody
5 łyżek drobnego cukru
200 g orzechów pekan

Krem
500 g serka mascarpone
100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady

Ganache
100 ml śmietanki 36%
100 g gorzkiej czekolady

Nasączka
¾ szklanki rumu

Brownie
Masło rozpuść i dodać do niego czekoladę. Wymieszać jaja z cukrem, następnie dodać masę czekoladową. Połączyć z suchymi składnikami. Piec w 170°C przez 25-30 minut.

Biszkopt
Ubić białka z cukrem i po kolei dodawać żółtka, miksując na niskich obrotach. Wsypać przesianą mąkę i kakao. Wymieszać. Piec w 170°C przez 30 minut.

Konfitura
Owoce umyć i obrać. Pokroić w kostkę, podgrzać. Dodać cukier i agar. Schłodzić.

Orzechowe chrupki w karmelu
Wodę i cukier podgrzać do 118°C i dodać posiekane orzechy. Schłodzić.

Krem
Serek mascarpone zmiksować. W garnku rozpuścić czekoladę, następnie schłodzić i dodać do serka mascarpone.

Ganache
Śmietankę zagotować, dodać czekoladę i odczekać minutę. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.

Złożenie
Na spód tortu dać brownie. Posmarować kremem i konfiturą. Położyć biszkopt i nasączyć go rumem. Na niego nałożyć krem i wysypać chrupki. Tort schłodzić, następnie polać górę ganache'em, na bokach zrobić drip. Ozdobić według uznania i schłodzić.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Dania główne Kluski kładzione z czosnkiem niedźwiedzim

Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...

Odsłon: 3711

30 min
15
Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 145

15 min
5
Desery Ciasto bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia przygotowane na 1 maja. Ciasto na spodzie z podłużnych b...

Odsłon: 268

60 min
8

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

2
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4