Czwarty odcinek „Bake Off – Ale Ciacho!”. Będzie się działo

Kolejny odcinek serii „Bake Off – Ale Ciacho!” będzie wypełniony orientalnymi aromatami i apetycznymi wypiekami, w sam raz do dzielenia się z bliskimi.

W ubiegłym tygodniu, uczestnicy programu „Bake Off - Ale Ciacho!" musieli zmierzyć się z dwoma, tylko pozornie łatwymi zadaniami. Pierwsze z nich przygotował znany cukiernik - Tomasz Ilnicki. Poprosił zawodników o odtworzenie legendarnego przepisu na naked cake - efektowny tort, którego boki nie są pokryte kremem, dzięki czemu naszym oczom ukazuje się apetyczne wnętrze wypieku. Zbalansowanie smaku czekolady, konfitury, orzechów i owoców stanowiło wyzwanie, z którym poradzili sobie tylko nieliczni uczestnicy.

Zobacz też: Przepis na naked cake Krzysztofa Ilnickiego

Doskonałą okazją do rehabilitacji była druga runda programu, w której jurorzy poprosili o przygotowanie bloku czekoladowego. Dla wielu była to świetna okazja do sentymentalnej podróży w czasie oraz powrotu do starych, babcinych receptur. Inni postanowili wprowadzić blok czekoladowy w nowoczesność, nadając mu wyrafinowanego smaku.

Gwiazdą odcinka został Marcin Frankowski, który rzucił się na głęboką wodę, przygotowując w krótkim czasie dwukolorowy blok. Niestety, z programem musiała pożegnać się Katarzyna Panfiluk, której wypiek nie sprostał oczekiwaniom jurorów.

Co wydarzy się w kolejnym odcinku „Bake Off - Ale Ciacho!"?

Tematem dzisiejszego odcinka będą wyjątkowo apetyczne bułeczki i chleby. Jeśli do tej pory myśleliście, że „Bake Off.." to jedynie starcie cukierników, pierwsza konkurencja wyprowadzi was z błędu. Gosia Molska poprosi uczestników o przygotowanie wytrawnych, azjatyckich bułeczek baozi, które tradycyjnie przygotowuje się na parze. Zrobienie od podstaw krewetkowego nadzienia będzie stanowiło nie lada wyzwanie dla uczestników, którzy dotychczas najczęściej przygotowywali desery.

Motywem przewodnim drugiej konkurencji będą tzw. „odrywane wypieki" - będzie i wytrawnie i słodko. Niestety, niektórym z uczestników zdarzą się wpadki. Ciasto Szymona tuż przed podaniem zsunie się patery, rozpadając się na blacie. Czy ten incydent przekreśli jego szanse na zwycięstwo? O tym przekonacie się już dzisiaj o 21.45 na antenie TVP2.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 129

wszystkie
12
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 66

15 min
5
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2