Najlepsze przepisy na cukinię

Obłędnie smaczny tort, który był prawdziwym wyzwaniem dla uczestników show. Zobacz, jak go zrobić.

Krem czekoladowy:

  • 8 g żelatyny
  • 40 g wody
  • 64 g żółtka
  • 48 g cukru drobnego
  • 450 g mleka UHT 3,2%
  • 320 g czekolady 70%

 

Zalać żelatynę wodą. Gdy napęcznieje, upłynnić. Przygotować krem angielski (wymieszać żółtka z cukrem, zagotować mleko i gorące dodawać do utartych żółtek, cały czas mieszając.

Mieszać, podgrzewając, aż lekko zgęstnieje (około 85oC). NIE DOPROWADZIĆ DO JAJECZNICY!!! Połączyć z czekoladą, dodać żelatynę. Zblendować, jeśli jest to konieczne. Wylać na kamienną płytę. Schłodzić do 23oC, stale mieszając metalową szpachelką. Zgarnąć na płytką blachę. Schłodzić przez co najmniej 90 min. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką.

Babka czekoladowa:

 

  • 140 g czekolady 70%
  • 124 g masła
  • 92 g żółtka
  • 140 g cukru drobnego
  • 68 g mąki pszennej 450
  • 52 g mąki migdałowej
  • 140 g białka
  • 16 g cukru drobnego
  • szczypta soli

 

Przygotować formy: natłuścić i obsypać mąką, na dnie wyciąć papier do pieczenia. Masło z czekoladą rozpuścić do temperatury 40oC. Wymieszać ręcznie (nie ubijać) żółtka ze 140 g cukru. Dodać do miksu czekolady z masłem, wymieszać do połączenia. Otrzymaną masę połączyć z mąką pszenną i migdałową.

Dodać bezę francuską ubitą z solą (ubić 140 g białka z 16 g cukru i z solą).

UWAGA: należy szybko połączyć wszystkie elementy babki czekoladowej. Przed dodaniem do czekolady masy z żółtkami należy upewnić się, że beza jest już gotowa. Nie wolno dopuścić do wychłodzenia czekolady.

Piec w 160oC. Wystudzić (zamrażarka szokowa, zamrażalnik). Przeciąć na 3 części.

Syrop:

  • 100 g wody
  • 100 g cukru
  • 40 g nalewki z owoców leśnych

 

Wykonać syrop z wody i cukru. Gdy ostygnie, dodać nalewkę. Nasączyć blaty babki.

Konfitura błyskawiczna:

 

  • 100 g czarnego bzu mrożonego
  • 100 g czarnej porzeczki mrożonej
  • 1 laska wanilii
  • 20 g cukru drobnego
  • 2 g pektyny NH
  • 40 g grappy z owoców leśnych
  • pistacje
  • owoce leśne

 

Rozgrzać rondel. Wrzucić owoce i wanilię. Zasypać cukrem zmieszanym z pektyną. Gotować do pożądanej konsystencji. Gdy przestygnie, dodać grappę.

Montaż:

Na pierwszy blat wyszprycować krem w okręgach. W przerwach między kremem wyłożyć konfiturę. Powtórzyć na drugiej warstwie ciasta. Na ostatnim blacie, na szczycie wyszprycować ślimaka z kremu, pokrywając całą powierzchnię.

Użyć drobno posiekanych zielonych pistacji i świeżych owoców leśnych do dekoracji.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Filet drobiowy w porach

Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.

Odsłon: 8870

>60 min
12
Ciasta Ciasto Lucynka

Wszyscy miłośnicy sezonowych owoców będą zachwyceni tym ciastem. Wbrew pozoro...

Odsłon: 27724

60 min
44
Ciasta Muffinki ze śliwkami

Dziś proponuję przepis na pyszne, mięciutkie i pełne soczystych śliwek muffin...

Odsłon: 2467

30 min
5
Dania główne Ziemniaki biedaka - patatas a lo pobre

Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...

Odsłon: 6293

30 min
4
Dania główne Chili con carne

Chili con carne to klasyczne danie kuchni meksykańskiej, które podbiło serca...

Odsłon: 2208

30 min
6
Przetwory Grzybki marynowane

Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...

Odsłon: 9165

60 min
16