Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety z gotowanego kurczaka to ciekawe urozmaicenie dla wszystkich, którym znudziły się tradycyjne mielone a także świetny pomysł na wykorzystanie udek ugotowanych poprzedniego dnia.
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 48
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 109
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10335
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 110
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 995
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 48
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 109
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10335
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 110
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 995
Składniki
Oddzielone od kości mięso z kurczaka kroimy na mniejsze części na następnie dość drobno siekamy. Obraną cebulę kroimy w małą kostkę. Oczyszczone pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Do dużej miski przekładamy posiekanego kurczka, następnie wrzucamy pokrojoną cebulę, starte na tarce pieczarki oraz jajko, na końcu dodajemy oraz 3-4 łyżki bułki tartej, wszystko doprawiamy ziołami prowansalskimi, odrobiną soli i czarnym pieprzem, masę starannie wyrabiamy dłonią. Z mięsnej masy formujemy niewielkie kotleciki i panierujemy je w bułce tartej. Kotlety smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na złoto-brązowy kolor a po usmażeniu zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.