Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety z gotowanego kurczaka

Kotlety z gotowanego kurczaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 158 Ocena: 1683

Dodano:

Odsłon: 12446

Kotlety z gotowanego kurczaka to ciekawe urozmaicenie dla wszystkich, którym znudziły się tradycyjne mielone a także świetny pomysł na wykorzystanie udek ugotowanych poprzedniego dnia.

Składniki

  • 3 ugotowane udka z kurczka ( np. z rosołu )
  • 1 czerwona cebula
  • 4-5 średnich pieczarek
  • 1-2 jajka
  • 3-4 łyżki bułki tartej + bułka tarta do panierowania
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • olej do smażenia
  • czarny pieprz
  • sól
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kotlety z gotowanego kurczaka

Przygotowanie

  1. Oddzielone od kości mięso z kurczaka kroimy na mniejsze części na następnie dość drobno siekamy. Obraną cebulę kroimy w małą kostkę. Oczyszczone pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach.

  2. Do dużej miski przekładamy posiekanego kurczka, następnie wrzucamy pokrojoną cebulę, starte na tarce pieczarki oraz jajko, na końcu dodajemy oraz 3-4 łyżki bułki tartej, wszystko doprawiamy ziołami prowansalskimi, odrobiną soli i czarnym pieprzem, masę starannie wyrabiamy dłonią. Z mięsnej masy formujemy niewielkie kotleciki i panierujemy je w bułce tartej.
    Kotlety smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na złoto-brązowy kolor a po usmażeniu zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń