Artykuły

Tematy specjalne

main course

Prawosławne Boże Narodzenie

Zarówno w kościele katolickim jak i prawosławnym, Boże Narodzenie to czas spędzany w gronie najbliższych, skupiający się na modlitwie, spokoju, a także radości. Towarzyszą temu bogata oprawa liturgiczna oraz obrzędowa a także tradycja przygotowania smakołyków specjalnie na tę okazję.

Czytaj więcej >

Pyszne Boże Narodzenie

Jak przygotować pysznego karpia? Co należy dodać do barszczu, aby był smaczny i miał piękny kolor? Które ciasta najlepiej sprawdzą się na świątecznym stole? Skorzystajcie z naszych porad, a przygotowania do świąt pójdą wam tak łatwo, jak nigdy dotąd. Czytaj więcej

Wiosenny detoks

Ciężkie, świąteczne dania mogą odbić się nie tylko czkawką, ale także wzrostem naszej wagi o kilka kilogramów i ogólnym złym samopoczuciu. Co jeść aby odzyskać przedświąteczną formę? Czytaj więcej

Smaczna Wielkanoc

Wielkanoc to nie tylko mazurki i słodkie baby, to także przepyszny, kwaskowaty żurek z kiełbasą. To również samodzielnie przygotowywane wędliny, pasztety i jaja faszerowane na kilkanaście sposób. Czytaj więcej

Słodka Wielkanoc

Wielkanoc świętujemy najczęściej przy bogato zastawionym i udekorowanym stole. Obok dań mięsnych i wędlin, słodkie smakołyki stanowią idealne uzupełnienie wielkanocnego menu. Czytaj więcej