Katalog artykułów

Wszystkie

Informacje

Najlepsze obiady bez mięsa jak dawniej. Babcina kuchnia wraca do łask

Choć mięso zajmuje w polskiej kuchni bardzo ważne miejsce, nie brakuje w niej również specjałów bez tego składnika. Zupy, pierogi, racuchy czy naleśniki to tylko kilka z wielu przysmaków, jakimi niegdyś karmiły nas babcie. Poznaj najlepsze obiady...
Informacje Co zrobić, żeby sałatka nie podchodziła wodą? Sprawdzone sposoby

Rodzinne imprezy nie mogą obyć się bez świątecznych sałatek. W szczególności są one lubiane przez gospodynie, ponieważ można przygotować je znaczni...

13
Informacje Przypaliłeś garnek? Oto najlepsze sposoby, które pomogą ci go wyczyścić

Radość z gotowania łączy chyba wszystkich kucharzy – zarówno profesjonalnych, jak i amatorskich. Niestety po przygodach w kuchni często pozostają n...

14
Informacje Pieczesz ciasto? Uważaj, przez te błędy może wyjść ci zakalec

Każdej gospodyni przynajmniej raz w życiu zdarzyło się upiec ciasto z zakalcem. Co było tego przyczyną oraz czy dało się uniknąć tego błędu? Wpływ...

4
Informacje Jak zrobić idealny biszkopt? Weź do serca te babcine rady, będzie równy i wyrośnięty

Planujesz zrobić tort na urodziny dla bliskiej ci osoby, ale nie wiesz, czy poradzisz sobie z upieczeniem biszkoptu? To zadanie może spędzać sen z...

60
Informacje Wrzesień to ostatni moment na zbieranie liści babki. Nasze babcie robiły z nich lecznice syropy i napary

Babka lancetowata należy do ziół, które wykorzystuje się od wieków w ziołolecznictwie i medycynie ludowej. Spotkać można ją niemal wszędzie, rośnie...

2
Informacje Im dłużej gotujesz, tym mięso jest delikatniejsze. Jak przyrządzić policzki wołowe?

Policzki wołowe to idealne danie dla wymagających smakoszy. Nie dość, że są niezwykle delikatne i soczyste, to jeszcze można przygotować je na wiel...

4
Informacje Co zrobić, żeby jajka nie pękały podczas gotowania? Zastosuj trik z plasterkiem cytryny

Czy jajka i cytryny pasują do siebie? To połączenie jest bardzo zgrane - może nie podczas jedzenia, ale na pewno w czasie przyrządzania jajek na tw...

2
Informacje Najzdrowsze grzyby w polskich lasach. Wrzucaj do koszyka ile się da

Sezon na grzyby można uznać za rozpoczęty, wszyscy amatorzy wędrówek po lesie z pewnością mają na koncie pierwsze grzybobrania. Dziś sprawdzimy, ja...

2
Informacje Dorota Szelągowska schudła 30 kg. Postawiła na zdrową metamorfozę

W swoim programie Dorota Szelągowska remontuje mieszkania uczestników - ma być pięknie, ale i praktycznie. W podobny sposób, w jaki w show dba o pr...

3
Ewa gotuje Niebanalne jesienne przepisy Ewy Wachowicz z 488. odcinka programu "Ewy Wachowicz"

Ewa Wachowicz w swoim autorskim programie stawia na sezonowe gotowanie. Nadchodząca jesień to doskonały moment, aby zabrać się za bardziej treściwe...

3
Informacje Pieczarki duszą się na patelni zamiast smażyć? Prosty trik, a będą złociste i chrupiące

Smażenie pieczarek to jedna z najczęstszych czynności, jakie wykonuje się w kuchni. Pasują do zup kremów, dań głównych, sosów do mięs czy wytrawnyc...

30
Informacje Rzadki i wyjątkowy, zbierany tylko przez kilka tygodni. Jakie właściwości ma miód wrzosowy?

Miód wrzosowy uznawany jest za króla miodów i to nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również wszechstronne działanie na organizm. Stanowi o...

2
Informacje Potrawka na jelita i problemy z trawieniem. Zjedz pół godziny przed posiłkiem, szybko poczujesz różnicę

Marzy ci się płaski brzuch po zjedzeniu obiadu? Jeśli często mierzysz się z zaparciami i wzdęciami, wypróbuj potrawkę z jabłek na jelita. Przepis n...

24
Informacje Jakie mięso jest najlepsze z sosem grzybowym. Jakie grzyby są najlepsze na sos?

Sos grzybowy i mięso - to jedno z tych połączeń, które można nazwać idealnym. Delikatne, rozpadające się mięso, skąpane w sosie z... Właśnie, z jak...

4
Informacje Przygotuj się na walkę z jesiennymi infekcjami. Domowe lekarstwa z cebuli na kilka sposób

Dawniej, gdy leki nie były łatwodostępne i zróżnicowane, Polacy wzmacniali organizm naturalnymi specyfikami. Nasze babcie - na przeziębienia i infe...

4
Informacje Tak wyjątkowego gulaszu jeszcze nie jadłam. Oto przepis na caponatę

Choć gulasz kojarzy się przede wszystkim z wieprzowiną lub wołowiną, warto czasem zastąpić mięso warzywem. Sycylijskie danie jest najlepszym przykł...

7
Informacje Gwiazdy ze swoimi drugimi połówkami w show Mateusza Gesslera już 23 września o godz. 17:00 w Czwórce

Ewa Kasprzyk, Katarzyna Pakosińska i Krzysztof Skiba to gwiazdy uwielbiane przez publiczność. Potrafią śpiewać, grać i rozbawiać tłumy. A jak radz...

0
Ewa gotuje Prażonka z kociołka, zupa jarzynowa z ajvarem, ciasto na oleju z jabłkami i kakao

Dobrej jakości składniki, sprawdzone przepisy i autentyczność to elementy, na które składa się kuchnia Ewy Wachowicz. W 488. odcinku programu "Ewa...

2
Informacje Boczki zaczynają znikać, a jelita wreszcie dobrze pracują. Jak przygotować herbatę z aronii?

Na surowo nie należy do najpyszniejszych owoców, wystarczy jednak zrobić z niej koktajl, przetwory lub herbatę, aby zakochać się w jej smaku. Co wi...

4
Informacje Witaminowa bomba zamknięta w słoiku. Przepisy na sałatki i surówki z kapusty na zimę

Kapusta jest niezbędnym elementem wielu dań kuchni polskiej, to także to niekwestionowana królowa wszelkich surówek i sałatek. Kapustą warto zajada...

10
Informacje Jak szybko i łatwo rozłupać orzechy włoskie? Trzeba znać ten sposób, oszczędza nasz czas

Jesienią w kuchni warto wykorzystywać orzechy, które bogate są m.in. w aminokwasy, zdrowe kwasy tłuszczowe i witaminy z grupy B. Jeśli jednak przer...

29
Informacje Czas na głóg. Jego owoce poprawiają krążenie i odporność. Co można zrobić z głogu?

Głóg to roślina o charakterystycznych bladoczerwonych owocach, których właściwości są szczególnie cenione w medycynie ludowej. Jednak okazuje się,...

14
Informacje Czy figi są zdrowe? Sprawdź, kto nie powinien jeść fig

Figi nie należą do najpopularniejszych owoców, podczas gdy doskonale smakują w słodko-słonych połączeniach. Można dodać je do sałatki z kozim serem...

9
Informacje Jakie właściwości ma chmiel? Przygotujesz z niego leczniczy napar, dodasz do sałatek i zaczynu na chleb

Chmiel to roślina pnąca należąca do rodziny konopiowatych. Większość osób kojarzy go z produkcją piwa. Jednak okazuje się, że ma on o wiele więcej...

2
1 2 3 4 5
. . .
z
242