Katalog artykułów

Wszystkie

Informacje

Jak kisić kapustę w domu? W czym najlepiej kisić, żeby szybko się nie zepsuła

W czym kisić kapustę, żeby proces fermentacji przebiegał bez problemów? To pytanie nurtuje każdego, kto chce samodzielnie przygotować ten zdrowy przysmak. Okazuje się, że wybór odpowiedniego naczynia to połowa sukcesu – złe pojemniki mogą zrujnowa...
Informacje Przyprawa nie tylko dla bogatych. Niewielka ilość działa przeciwzapalnie, poprawia pamięć i nastrój

Nie bez powodu szafran uznawany jest za jedną z najcenniejszych przypraw świata. Nie dość, że nadaje on potrawom wyjątkowego aromatu, to jeszcze ws...

5
Informacje 5 przepisów na kalafior. Energetyczne i smaczne dania na każdą porę roku

Kalafior to warzywo, które można jeść o każdej porze roku. Jest niskokaloryczny, zawiera witaminy i minerały, a do tego wyróżnia się wszechstronnym...

6
Informacje Faszerowane cukinie z grilla. Sycące, smaczne i kolorowe danie

Faszerowane cukinie z grilla to idealna propozycja na letni obiad lub kolację na świeżym powietrzu. Są lekkie, a jednocześnie sycące, pełne smaku i...

6
Informacje Sok z aronii z przepisu babci. Co zrobić, żeby aronia nie była cierpka?

Aronia to owoc, który kryje w sobie prawdziwą prozdrowotną moc. Ma on jednak jedną wadę – jest mało soczysty i cierpki w smaku, dlatego wiele osób...

8
Ewa gotuje Ewa Wachowicz odkrywa Włochy od kuchni

W kolejnym, 547. odcinku programu "Ewa Gotuje", prowadząca zabierze widzów w kulinarną podróż do Włoch. Tym razem jednak nie będą to klasyczne maka...

3
Informacje Szklanka dziennie wystarczy, by chronić wątrobę. Sok na odporność i wysoki cukier

Na co pomaga sok z kiszonej kapusty? Ten niepozorny płyn to koncentrat zdrowia, który może zastąpić połowę twojej apteczki. Jedna łyżka rano potraf...

18
Informacje Ma lekko pikantny smak, jest wybitnie zdrowa. Co zrobić z rukwi wodnej?

Rukiew wodna to roślina o charakterystycznym, lekko pikantnym smaku, który nadaje wyrazistości wielu potrawom. Jej dodatkowym atutem jest wszechstr...

8
Informacje Papryka na zimę. Marynowana już nie jest hitem, te przepisy trzeba mieć w notatniku

Kolorowa, chrupiąca i pełna smaku – taką paprykę chcemy mieć w spiżarni na zimę. Choć marynowaną w occie zna każdy, dziś odkrywamy przepisy, które...

3
Informacje Co można zrobić z dużych ogórków gruntowych? Będziecie zaskoczeni

Duże ogórki gruntowe często traktowane są z rezerwą, wydają się za twarde, zbyt mięsiste, a czasem po prostu zbyt mało atrakcyjne. A jednak mogą za...

2
Informacje Faszerowana papryka na 7 sposobów. Pomysł na szybki i pożywny obiad

Nie masz pomysłu na pożywny obiad dla całej rodziny? W takim razie przygotuj faszerowaną paprykę – to wielowymiarowe danie, które możesz wykonać na...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje regionalnie. Te ziemniaki z gzikiem to rozkosz dla podniebienia

W pierwszym po przerwie wakacyjnej odcinku "Ewa gotuje" nie zabrakło regionalnych inspiracji, tym razem z okolic Poznania. Ewa Wachowicz zaskoczyła...

3
Informacje Nie tylko owoce cukinii są smaczne. Kwiaty można przyrządzić na kilka sposobów

W ogrodach i na targach często mijacie jaskrawożółte kwiaty cukinii, które przyciągają wzrok swoją delikatnością. Mało kto wie, że poza wyglądem kr...

5
Informacje Najlepsze ciasta z gruszkami. Szybkie, łatwe, będą zjadane co do okruszka

Gruszki to owoce, które zazwyczaj jadamy na surowo, jednak świetnie nadają się one również do ciast. Słodkie i soczyste, idealnie podkreślają one s...

4
0
Informacje Mówi się, że to najzdrowsza sałatka świata. Jak zrobić kimchi po polsku?

Kimchi od wieków towarzyszy koreańskiej kuchni, a dziś podbija stoły na całym świecie. Intensywny smak, chrupiąca struktura i niezwykły charakter s...

6
Informacje 4 dodatki do kawy, które przyspieszają metabolizm. Pomagają w koncentracji, dodają energii

Kawa to napój, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie poranków. Filiżanka małej czarnej dodaje energii, poprawia koncentrację i przyspiesza meta...

6
Informacje Kotlety z cukinii na 5 sposobów. Dania, które możesz robić przez cały rok

Cukinia to jedno z najbardziej wartościowych i uniwersalnych warzyw w naszej w kuchni. Jest ona lekka, zdrowa i niezwykle smaczna. Szukasz ciekawyc...

6
Informacje Co zrobić z pomidorów na zimę? 7 oryginalnych przepisów

Pomidory to jedne z najpopularniejszych warzyw sezonowych, którymi można cieszyć się również w okresie zimowym – wystarczy przyrządzić z nich przet...

8
Informacje Pochodzi z Prowansji, a nie z Grecji. Aromatyczna pasta do chleba, mięs i makaronów

Kuchnia potrafi przenosić nas w różne zakątki świata, a czasem nawet zaskoczyć pochodzeniem dobrze znanych smakołyków. Ten prowansalski specjał to...

3
Informacje Babcie uwielbiały tę odmianę śliwy. Najlepsza do przetworów, ciasta wychodzą obłędne

Renkloda to jedna z najstarszych odmian śliwek uprawianych w Polsce, która – mimo swojego francuskiego pochodzenia – stała się nieodłącznym element...

6
Informacje Co można zrobić z dużą ilością cebuli? Pyszne i zaskakujące przepisy

Cebula to jeden z najbardziej uniwersalnych składników. Możesz dorzucić ją do sosu warzywnego lub mięsnego, ale nie tylko. Świetnie sprawdzi się on...

8
Informacje Owocuje dłużej niż truskawka, a my o niej zapomnieliśmy. Pomaga w odchudzaniu, wzmacnia i dba o serce

Niegdyś poziomki gościły niemal w każdym ogrodzie. Dziś są one mniej popularne i ciężko jest je znaleźć nawet w sklepach i na bazarach. Warto jedna...

4
Informacje Lekkie zupy na lato. Delikatne, ale pożywne, dobre, gdy jesteś na diecie

Latem szukamy czegoś lekkiego, co nie obciąży żołądka, a jednocześnie doda energii i zaspokoi głód. Delikatne zupy idealnie wpisują się w ten trend...

1
Informacje Desery z malinami na zimno. Orzeźwiające, delikatne, pełne witamin

Sernik na zimno, semifreddo, koktajl - to tylko niektóre z przepisów, w których możesz wykorzystać maliny. Każdy z nich jest niezwykle prosty i nie...

5
Informacje Krewetki – lekkie, zdrowe i pełne białka. Dlaczego warto je włączyć do diety?

Choć przez lata uchodziły za produkt luksusowy, dziś krewetki coraz częściej goszczą na polskich stołach. Są szybkie w przygotowaniu, lekkostrawne...

7
Informacje Bataty z grilla. 6 najlepszych przepisów

Bataty z grilla to świetna alternatywa dla klasycznych ziemniaków i obowiązkowy punkt każdego letniego spotkania przy ruszcie. Dzięki swojej delika...

5
Informacje 5 sposobów na młodą kapustę. Mięso będzie zbędne

Młoda kapusta to warzywo, które zasługuje na szczególne miejsce w każdej kuchni. Jej delikatny smak i zdrowotne właściwości sprawiają, że świetnie...

21
Informacje 3 najlepsze przepisy na domowy keczup. Już nigdy nie kupisz tego ze sklepu

Ketchup to jeden z najpopularniejszych dodatków do dań – od frytek, przez burgery, aż po domowe zapiekanki. Jednak ten ze sklepu często zawiera cuk...

8
Informacje 8 nietypowych przepisów z awokado. Te dania zaskoczą nawet wysublimowane podniebienie

Dlaczego warto jeść awokado każdego dnia? Ten zielony owoc dostarcza więcej potasu niż banan i stabilizuje poziom cukru we krwi. Dodatkowo już jedn...

16
Informacje Bez mąki i jajek. To najlepszy i najzdrowszy makaron, jaki zjesz latem

Makaron, który nie tuczy i nie zawiera ani grama mąki? To możliwe! Cukinia w tej roli sprawdza się świetnie – lekka, delikatna i chłonąca smak doda...

6
1 2 3 4 5
. . .
z
272