Zupy

Zupy Letnia zupa z pulpetami

Letnia zupa z pulpetami jest kolorowa, sycąca, a do tego możesz w niej wykorz...

Odsłon: 14155

30 min
15
Zupy Zupa gołąbkowa

Gołąbki to klasyczne danie uwielbiane przez wszystkich. Nic więc dziwnego, że...

Odsłon: 66804

30 min
56
Zupy Chłodnik na kefirze

Chłodnik, czyli zupa podawana w temperaturze niższej niż pokojowa, to idealne...

Odsłon: 16241

30 min
20
15 min
2
Zupy Zupa z mięsem mielonym i ziemniakami

Ta pożywna zupa z mięsem mielonym i ziemniakami to idealne danie na codzienny...

Odsłon: 6461

30 min
5
Zupy Zupa Afrodyty

Zupa Afrodyty odczarowuje niezbyt lubiane warzywo, jakim jest brokuł. Danie j...

Odsłon: 3163

30 min
1
Zupy Zupa musztardowa

Zupa musztardowa to wyjątkowe danie, które zachwyca kremową konsystencją oraz...

Odsłon: 3199

30 min
7
Zupy Chłodnik koperkowy

Chłodnik koperkowy to smak lata podany w miseczce, lekki, orzeźwiający, a jed...

Odsłon: 4144

30 min
11

Przepis dnia

Zupy Rosół benedyktyński

Rosół benedyktyński to wyjątkowe danie, które łączy tradycyjną recepturę z do...

Odsłon: 1734

60 min
3
Zupy Zupa majorkańska

Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...

Odsłon: 8269

60 min
8
60 min
2
Zupy Parzucha

Parzucha to zupa z mojego dzieciństwa. To jedna z tradycyjnych zup z woj. kuj...

Odsłon: 1012

30 min
3
Zupy Zupa krem z ogórków

Lekki krem ogórkowy z pewnością sprawdzi się na te letnie upały (oby kilka dn...

Odsłon: 3178

30 min
6
Zupy Żuramen

Ktoś, kto również lubi eksperymenty w kuchni, musi spróbować azjatyckiej wers...

Odsłon: 230

15 min
2
15 min
6
Zupy Botwinka na rosole

Gdy tylko pierwsze promienie wiosennego słońca zaczynają ogrzewać ziemię, a n...

Odsłon: 8112

30 min
8
Zupy Zupa z brokułów

Zupa z brokułów z dodatkiem białej fasoli, parmezanu i orzeszków pinii to poł...

Odsłon: 3387

30 min
5
15 min
9
Zupy Zupa fitka

Zupa fitka to popularna regionalna zupa znana szczególnie w Zagłębiu Dąbrowsk...

Odsłon: 6509

30 min
7
Zupy Chłodnik koperkowy

Chłodnik koperkowy to idealne danie na lato – idealnie orzeźwia, ochładza i j...

Odsłon: 648

30 min
2
1 2 3 4 5
. . .
z
261

Zupy – smakowity pomysł na obiad

Zupy od lat królują na polskich stołach jako dania rozgrzewające, sycące i pełne smaku. Mogą być zarówno lekkim wstępem do posiłku, jak i głównym daniem. Różnorodność przepisów sprawia, że każda pora roku i okazja sprzyja przygotowaniu innego rodzaju zupy. Co więcej, zupy często okazują się nie tylko smaczne, ale i ekonomiczne.


Pomysł na zupę: proste i pyszne przepisy na obiad

Klasyka, która nigdy nie zawodzi, to zupa pomidorowa z ryżem lub makaronem. Aromatyczna, szybka w przygotowaniu i lubiana przez całe rodziny. Jeśli szukasz czegoś bardziej pożywnego, postaw na zupę grochową – idealną na chłodniejsze dni, pełną białka i wyjątkowego smaku. Wiosną warto wypróbować lekką zupę z młodej kapusty, której świeżość i delikatność pasują do cieplejszych dni. W sezonie grzybowym nie ma nic lepszego niż kremowa zupa grzybowa, której aromat przywołuje wspomnienia lasu.


Dobre i tanie zupy na obiad: sprawdzone przepisy

Nie trzeba wiele, by przygotować smaczną i sycącą zupę. Krupnik to przykład prostej, domowej potrawy, która nie wymaga drogich składników, a syci na długo. Barszcz biały z dodatkiem ziemniaków i kiełbasy to kolejna opcja na tani, a jednocześnie treściwy obiad. Warto też spróbować zupy ziemniaczanej – prostota jej przygotowania idzie w parze z głębokim, domowym smakiem.


Jaka zupa na obiad? Najlepsze pomysły i inspiracje

Czasem trudno zdecydować, jaką zupę przygotować. Jeśli zależy Ci na uniwersalnym rozwiązaniu, rosół z dodatkiem makaronu to zawsze trafiony wybór. Dla miłośników kremowych konsystencji idealna będzie zupa dyniowa z nutą imbiru – lekka, a zarazem rozgrzewająca. Latem świetnym wyborem jest chłodnik litewski, który orzeźwia i zachwyca kolorem. Na bardziej wykwintne okazje można przygotować zupę cebulową z grzankami – prostą, lecz efektowną w smaku.


Dobre zupy na każdą porę roku

Każdy sezon oferuje składniki, które można wykorzystać w zupach. Zimą warto sięgnąć po składniki takie jak buraki, groch czy kapusta kiszona – podstawa rozgrzewających zup. Wiosną prym wiodą młode warzywa, takie jak botwinka czy szparagi. Latem królują zupy na zimno, jak wspomniany wcześniej chłodnik czy gazpacho. Jesienią idealnym wyborem są zupy z dyni, grzybów czy soczewicy, które doskonale wpisują się w klimat chłodniejszych dni.


Zupy to dania pełne możliwości – od klasycznych po nowoczesne, od lekkich po sycące. Dzięki różnorodności składników i prostocie przygotowania są idealnym rozwiązaniem na każdy dzień. Warto eksperymentować, sięgając po sezonowe produkty i ulubione smaki. Spróbuj zaproponowanych przepisów i ciesz się ciepłem domowych zup na swoim stole!