Zupy

Zupy Zupa buraczkowa jak u babci

Przepis babci na obłędną w smaku zupę z buraków. Lekka, sycąca z mnóstwem war...

Odsłon: 14485

60 min
14
Zupy krupnik z pęczakiem i kurkami

Sycąca i pełna smaku zupa z młodymi ziemniakami, kaszą pęczak i kurkami.......

Odsłon: 122

60 min
7
Zupy Rosół Bernardynów

Rosół Bernardynów to bardziej pożywna wersja klasyki goszczącej na niedzielny...

Odsłon: 8761

60 min
12
Zupy Zupa rybna z karpia

Zupa rybna z karpia to jedno z tradycyjnych dań, które króluje na stole podcz...

Odsłon: 80

60 min
1
15 min
67
30 min
18
Zupy Zupa wiśniowa

Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...

Odsłon: 3233

30 min
12
Zupy Zupa wiśniowa

Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...

Odsłon: 592

15 min
3
30 min
4

Przepis dnia

Zupy Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa Magdy Gessler to proste i szybkie w wykonaniu danie, które ś...

Odsłon: 18588

30 min
26
Zupy Bieszczadzka kapuścianka

Bieszczadzka kapuścianka na wywarze z żeberek i wędzonego boczku, z dużą iloś...

Odsłon: 9717

30 min
8
Zupy Zupa z owoców morza

Zupa z owoców morza to kremowy bulion przeniknięty świeżością morza i delikat...

Odsłon: 9248

30 min
4
Zupy Kremowa zupa koperkowa

Kremowa zupa koperkowa to nowoczesna odsłona klasycznej polskiej zupy. Zmiksu...

Odsłon: 7269

30 min
13
Zupy Letnia zupa z pulpetami

Letnia zupa z pulpetami jest kolorowa, sycąca, a do tego możesz w niej wykorz...

Odsłon: 15534

30 min
16
Zupy Zupa gołąbkowa

Gołąbki to klasyczne danie uwielbiane przez wszystkich. Nic więc dziwnego, że...

Odsłon: 72351

30 min
64
Zupy Chłodnik na kefirze

Chłodnik, czyli zupa podawana w temperaturze niższej niż pokojowa, to idealne...

Odsłon: 17393

30 min
20
15 min
2
Zupy Zupa z mięsem mielonym i ziemniakami

Ta pożywna zupa z mięsem mielonym i ziemniakami to idealne danie na codzienny...

Odsłon: 6629

30 min
5
Zupy Zupa Afrodyty

Zupa Afrodyty odczarowuje niezbyt lubiane warzywo, jakim jest brokuł. Danie j...

Odsłon: 3293

30 min
2
Zupy Zupa musztardowa

Zupa musztardowa to wyjątkowe danie, które zachwyca kremową konsystencją oraz...

Odsłon: 3297

30 min
7
1 2 3 4 5
. . .
z
262

Zupy – smakowity pomysł na obiad

Zupy od lat królują na polskich stołach jako dania rozgrzewające, sycące i pełne smaku. Mogą być zarówno lekkim wstępem do posiłku, jak i głównym daniem. Różnorodność przepisów sprawia, że każda pora roku i okazja sprzyja przygotowaniu innego rodzaju zupy. Co więcej, zupy często okazują się nie tylko smaczne, ale i ekonomiczne.


Pomysł na zupę: proste i pyszne przepisy na obiad

Klasyka, która nigdy nie zawodzi, to zupa pomidorowa z ryżem lub makaronem. Aromatyczna, szybka w przygotowaniu i lubiana przez całe rodziny. Jeśli szukasz czegoś bardziej pożywnego, postaw na zupę grochową – idealną na chłodniejsze dni, pełną białka i wyjątkowego smaku. Wiosną warto wypróbować lekką zupę z młodej kapusty, której świeżość i delikatność pasują do cieplejszych dni. W sezonie grzybowym nie ma nic lepszego niż kremowa zupa grzybowa, której aromat przywołuje wspomnienia lasu.


Dobre i tanie zupy na obiad: sprawdzone przepisy

Nie trzeba wiele, by przygotować smaczną i sycącą zupę. Krupnik to przykład prostej, domowej potrawy, która nie wymaga drogich składników, a syci na długo. Barszcz biały z dodatkiem ziemniaków i kiełbasy to kolejna opcja na tani, a jednocześnie treściwy obiad. Warto też spróbować zupy ziemniaczanej – prostota jej przygotowania idzie w parze z głębokim, domowym smakiem.


Jaka zupa na obiad? Najlepsze pomysły i inspiracje

Czasem trudno zdecydować, jaką zupę przygotować. Jeśli zależy Ci na uniwersalnym rozwiązaniu, rosół z dodatkiem makaronu to zawsze trafiony wybór. Dla miłośników kremowych konsystencji idealna będzie zupa dyniowa z nutą imbiru – lekka, a zarazem rozgrzewająca. Latem świetnym wyborem jest chłodnik litewski, który orzeźwia i zachwyca kolorem. Na bardziej wykwintne okazje można przygotować zupę cebulową z grzankami – prostą, lecz efektowną w smaku.


Dobre zupy na każdą porę roku

Każdy sezon oferuje składniki, które można wykorzystać w zupach. Zimą warto sięgnąć po składniki takie jak buraki, groch czy kapusta kiszona – podstawa rozgrzewających zup. Wiosną prym wiodą młode warzywa, takie jak botwinka czy szparagi. Latem królują zupy na zimno, jak wspomniany wcześniej chłodnik czy gazpacho. Jesienią idealnym wyborem są zupy z dyni, grzybów czy soczewicy, które doskonale wpisują się w klimat chłodniejszych dni.


Zupy to dania pełne możliwości – od klasycznych po nowoczesne, od lekkich po sycące. Dzięki różnorodności składników i prostocie przygotowania są idealnym rozwiązaniem na każdy dzień. Warto eksperymentować, sięgając po sezonowe produkty i ulubione smaki. Spróbuj zaproponowanych przepisów i ciesz się ciepłem domowych zup na swoim stole!