Zupy

15 min
15
30 min
3
Zupy Flaki po warszawsku

Flaki po warszawsku to klasyczne danie, popularne już na polskich dworach kró...

Odsłon: 21976

>60 min
22
Zupy Złota zupa z soczewicy

Pożywna, zdrowa, pełna smaku złota zupa z soczewicy. Zrobicie ją w zaledwie p...

Odsłon: 5115

30 min
4
Zupy Meksykański kociołek

Wielki kociołek pikantnej zupy gulaszowej w stylu meksykańskim, w sam raz na...

Odsłon: 10215

60 min
15
Zupy Zupa z topinamburu

Topinambur, znany też jako słonecznik bulwiasty, to roślina ceniona za jej ja...

Odsłon: 3778

30 min
4
Zupy Czeska zupa z kapusty

Czeska zupa z kapusty, nazywana kyselicą, pochodzi z Morawskiej Wołoszczyzny....

Odsłon: 7232

30 min
6
Zupy Zupa z dyni na słodko

Najpyszniejsza zupa z dyni na słodko. Smakuje na ciepło i na zimno. Zasmakuje...

Odsłon: 257

30 min
1
Zupy Zupa z soczewicy z kluseczkami

Pyszna zupa z zielonej soczewicy podana ze smakowitymi kluseczkami. Dobrze pr...

Odsłon: 473

>60 min
1
Zupy Zupa gulaszowa na żeberkach

Gulaszowa to zupa wyjątkowo lubiana przez wszystkich. Jedna z najsmaczniejszy...

Odsłon: 6140

30 min
10
Zupy Pyszna zupa krem z burakiem

Gęsta zupa krem warzywna z burakiem. Jest pyszna, aromatyczna i konkretna, a...

Odsłon: 875

15 min
9
Zupy Zupa pekińska z indykiem

Ostro-kwaśna zupa z indykiem, kapusta pekińską i grzybami mun. Pyszna, gęsta...

Odsłon: 4940

15 min
8
30 min
7
30 min
4
Zupy Zupa z tortellini

Zupa z tortellini to łatwy i szybki przepis na sycące danie z tortellini i ku...

Odsłon: 7361

30 min
8
Zupy Zupa krem z kiszonej kapusty

Zupa krem inna niż wszystkie - z kiszonej kapusty. Aksamitna, lekko kwaśna, s...

Odsłon: 371

30 min
2
Zupy Żur wiejski babci Zosi

Prosty żur ze smażonymi ziemniakami i dużą ilością kiełbasy podawany często n...

Odsłon: 571

60 min
5
Zupy Rosół drobiowy naszej babci

Rosół często gości na naszym stole. Szczególnie w święta i niedziele. Tak się...

Odsłon: 2462

30 min
5
Zupy Najlepsza zupa dyniowa

Co, prócz dyni, zawiera najlepsza zupa dyniowa? Prawdopodobnie nie istnieje w...

Odsłon: 6465

30 min
6
1 2 3 4 5
. . .
z
264

Zupy – smakowity pomysł na obiad

Zupy od lat królują na polskich stołach jako dania rozgrzewające, sycące i pełne smaku. Mogą być zarówno lekkim wstępem do posiłku, jak i głównym daniem. Różnorodność przepisów sprawia, że każda pora roku i okazja sprzyja przygotowaniu innego rodzaju zupy. Co więcej, zupy często okazują się nie tylko smaczne, ale i ekonomiczne.


Pomysł na zupę: proste i pyszne przepisy na obiad

Klasyka, która nigdy nie zawodzi, to zupa pomidorowa z ryżem lub makaronem. Aromatyczna, szybka w przygotowaniu i lubiana przez całe rodziny. Jeśli szukasz czegoś bardziej pożywnego, postaw na zupę grochową – idealną na chłodniejsze dni, pełną białka i wyjątkowego smaku. Wiosną warto wypróbować lekką zupę z młodej kapusty, której świeżość i delikatność pasują do cieplejszych dni. W sezonie grzybowym nie ma nic lepszego niż kremowa zupa grzybowa, której aromat przywołuje wspomnienia lasu.


Dobre i tanie zupy na obiad: sprawdzone przepisy

Nie trzeba wiele, by przygotować smaczną i sycącą zupę. Krupnik to przykład prostej, domowej potrawy, która nie wymaga drogich składników, a syci na długo. Barszcz biały z dodatkiem ziemniaków i kiełbasy to kolejna opcja na tani, a jednocześnie treściwy obiad. Warto też spróbować zupy ziemniaczanej – prostota jej przygotowania idzie w parze z głębokim, domowym smakiem.


Jaka zupa na obiad? Najlepsze pomysły i inspiracje

Czasem trudno zdecydować, jaką zupę przygotować. Jeśli zależy Ci na uniwersalnym rozwiązaniu, rosół z dodatkiem makaronu to zawsze trafiony wybór. Dla miłośników kremowych konsystencji idealna będzie zupa dyniowa z nutą imbiru – lekka, a zarazem rozgrzewająca. Latem świetnym wyborem jest chłodnik litewski, który orzeźwia i zachwyca kolorem. Na bardziej wykwintne okazje można przygotować zupę cebulową z grzankami – prostą, lecz efektowną w smaku.


Dobre zupy na każdą porę roku

Każdy sezon oferuje składniki, które można wykorzystać w zupach. Zimą warto sięgnąć po składniki takie jak buraki, groch czy kapusta kiszona – podstawa rozgrzewających zup. Wiosną prym wiodą młode warzywa, takie jak botwinka czy szparagi. Latem królują zupy na zimno, jak wspomniany wcześniej chłodnik czy gazpacho. Jesienią idealnym wyborem są zupy z dyni, grzybów czy soczewicy, które doskonale wpisują się w klimat chłodniejszych dni.


Zupy to dania pełne możliwości – od klasycznych po nowoczesne, od lekkich po sycące. Dzięki różnorodności składników i prostocie przygotowania są idealnym rozwiązaniem na każdy dzień. Warto eksperymentować, sięgając po sezonowe produkty i ulubione smaki. Spróbuj zaproponowanych przepisów i ciesz się ciepłem domowych zup na swoim stole!