Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Barszcz czerwony to obowiązkowa pozycja na każdym wigilijnym stole. Ta wegetariańska zupa ma delikatnie kwaskowaty smak, z nutą grzybowo-czosnkową. Nie mogło też zabraknąć majeranku i tymianku! Danie jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, co jest szczególnie istotne przy świątecznych zawieruchach w domu. Barszcz warto pić też na co dzień, gdyż buraki są bogate w witaminę C, błonnik i potas. Pomagają zwalczyć stany zapalne oraz zmniejszają ryzyko przewlekłych chorób serca.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2250
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1356
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 510
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3517
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1164
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2250
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1356
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 510
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3517
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1164
Składniki
Marchewkę, cebulę i seler obierz i drobno posiekaj. Umieść je w dużym garnku z oliwą z oliwek. Smaż wszystko przez 2-5 minut.
Wlej bulion. Dodaj rozgniecione ząbki czosnku, grzyby, goździki, liść laurowy, tymianek, majeranek, pietruszkę, sól i pieprz. Garnek przykryj i duś wszystko przez 20 minut.
Buraki umyj i obierz. Zetrzyj je na tarce i włóż je do garnka razem z dodatkiem cukru i octu. Gotuj wszystko przez 15-20 minut.
Zupę przecedź przez sitko, a następnie dodaj sok z cytryny. Barszcz czerwony przelej do głębokich talerzy i podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem uszek grzybowych.