Katalog artykułów

Informacje

Informacje Popularny składnik azjatyckiej kuchni. Mało kalorii, dużo kwasów omega-3 i magnezu

Algi wakame to popularny składnik kuchni azjatyckiej. Są one niskokaloryczne, wszechstronne w zastosowaniu, a do tego niezwykle odżywcze – można zn...

0
Informacje Pyszne ciasta z dynią. Najlepsze przepisy, które warto znać

Dynia to warzywo, z którego najczęściej przyrządzamy zupy i przetwory. Nie każdy jednak wie, że można spożywać ją również na słodko, na przykład w...

2
Informacje Jak kisić kapustę w domu? W czym najlepiej kisić, żeby szybko się nie zepsuła

W czym kisić kapustę, żeby proces fermentacji przebiegał bez problemów? To pytanie nurtuje każdego, kto chce samodzielnie przygotować ten zdrowy pr...

20
Informacje Przyprawa nie tylko dla bogatych. Niewielka ilość działa przeciwzapalnie, poprawia pamięć i nastrój

Nie bez powodu szafran uznawany jest za jedną z najcenniejszych przypraw świata. Nie dość, że nadaje on potrawom wyjątkowego aromatu, to jeszcze ws...

5
Informacje 5 przepisów na kalafior. Energetyczne i smaczne dania na każdą porę roku

Kalafior to warzywo, które można jeść o każdej porze roku. Jest niskokaloryczny, zawiera witaminy i minerały, a do tego wyróżnia się wszechstronnym...

6
Informacje Faszerowane cukinie z grilla. Sycące, smaczne i kolorowe danie

Faszerowane cukinie z grilla to idealna propozycja na letni obiad lub kolację na świeżym powietrzu. Są lekkie, a jednocześnie sycące, pełne smaku i...

6
Informacje Sok z aronii z przepisu babci. Co zrobić, żeby aronia nie była cierpka?

Aronia to owoc, który kryje w sobie prawdziwą prozdrowotną moc. Ma on jednak jedną wadę – jest mało soczysty i cierpki w smaku, dlatego wiele osób...

8
Informacje Szklanka dziennie wystarczy, by chronić wątrobę. Sok na odporność i wysoki cukier

Na co pomaga sok z kiszonej kapusty? Ten niepozorny płyn to koncentrat zdrowia, który może zastąpić połowę twojej apteczki. Jedna łyżka rano potraf...

18
Informacje Ma lekko pikantny smak, jest wybitnie zdrowa. Co zrobić z rukwi wodnej?

Rukiew wodna to roślina o charakterystycznym, lekko pikantnym smaku, który nadaje wyrazistości wielu potrawom. Jej dodatkowym atutem jest wszechstr...

8
Informacje Papryka na zimę. Marynowana już nie jest hitem, te przepisy trzeba mieć w notatniku

Kolorowa, chrupiąca i pełna smaku – taką paprykę chcemy mieć w spiżarni na zimę. Choć marynowaną w occie zna każdy, dziś odkrywamy przepisy, które...

4
Informacje Co można zrobić z dużych ogórków gruntowych? Będziecie zaskoczeni

Duże ogórki gruntowe często traktowane są z rezerwą, wydają się za twarde, zbyt mięsiste, a czasem po prostu zbyt mało atrakcyjne. A jednak mogą za...

2
Informacje Faszerowana papryka na 7 sposobów. Pomysł na szybki i pożywny obiad

Nie masz pomysłu na pożywny obiad dla całej rodziny? W takim razie przygotuj faszerowaną paprykę – to wielowymiarowe danie, które możesz wykonać na...

2
Informacje Nie tylko owoce cukinii są smaczne. Kwiaty można przyrządzić na kilka sposobów

W ogrodach i na targach często mijacie jaskrawożółte kwiaty cukinii, które przyciągają wzrok swoją delikatnością. Mało kto wie, że poza wyglądem kr...

5
Informacje Najlepsze ciasta z gruszkami. Szybkie, łatwe, będą zjadane co do okruszka

Gruszki to owoce, które zazwyczaj jadamy na surowo, jednak świetnie nadają się one również do ciast. Słodkie i soczyste, idealnie podkreślają one s...

4
Informacje Mówi się, że to najzdrowsza sałatka świata. Jak zrobić kimchi po polsku?

Kimchi od wieków towarzyszy koreańskiej kuchni, a dziś podbija stoły na całym świecie. Intensywny smak, chrupiąca struktura i niezwykły charakter s...

6
Informacje 4 dodatki do kawy, które przyspieszają metabolizm. Pomagają w koncentracji, dodają energii

Kawa to napój, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie poranków. Filiżanka małej czarnej dodaje energii, poprawia koncentrację i przyspiesza meta...

6
Informacje Kotlety z cukinii na 5 sposobów. Dania, które możesz robić przez cały rok

Cukinia to jedno z najbardziej wartościowych i uniwersalnych warzyw w naszej w kuchni. Jest ona lekka, zdrowa i niezwykle smaczna. Szukasz ciekawyc...

7
Informacje Co zrobić z pomidorów na zimę? 7 oryginalnych przepisów

Pomidory to jedne z najpopularniejszych warzyw sezonowych, którymi można cieszyć się również w okresie zimowym – wystarczy przyrządzić z nich przet...

8
Informacje Pochodzi z Prowansji, a nie z Grecji. Aromatyczna pasta do chleba, mięs i makaronów

Kuchnia potrafi przenosić nas w różne zakątki świata, a czasem nawet zaskoczyć pochodzeniem dobrze znanych smakołyków. Ten prowansalski specjał to...

4
Informacje Babcie uwielbiały tę odmianę śliwy. Najlepsza do przetworów, ciasta wychodzą obłędne

Renkloda to jedna z najstarszych odmian śliwek uprawianych w Polsce, która – mimo swojego francuskiego pochodzenia – stała się nieodłącznym element...

6
Informacje Co można zrobić z dużą ilością cebuli? Pyszne i zaskakujące przepisy

Cebula to jeden z najbardziej uniwersalnych składników. Możesz dorzucić ją do sosu warzywnego lub mięsnego, ale nie tylko. Świetnie sprawdzi się on...

8
Informacje Owocuje dłużej niż truskawka, a my o niej zapomnieliśmy. Pomaga w odchudzaniu, wzmacnia i dba o serce

Niegdyś poziomki gościły niemal w każdym ogrodzie. Dziś są one mniej popularne i ciężko jest je znaleźć nawet w sklepach i na bazarach. Warto jedna...

4
Informacje Lekkie zupy na lato. Delikatne, ale pożywne, dobre, gdy jesteś na diecie

Latem szukamy czegoś lekkiego, co nie obciąży żołądka, a jednocześnie doda energii i zaspokoi głód. Delikatne zupy idealnie wpisują się w ten trend...

1
Informacje Desery z malinami na zimno. Orzeźwiające, delikatne, pełne witamin

Sernik na zimno, semifreddo, koktajl - to tylko niektóre z przepisów, w których możesz wykorzystać maliny. Każdy z nich jest niezwykle prosty i nie...

5
Informacje Krewetki – lekkie, zdrowe i pełne białka. Dlaczego warto je włączyć do diety?

Choć przez lata uchodziły za produkt luksusowy, dziś krewetki coraz częściej goszczą na polskich stołach. Są szybkie w przygotowaniu, lekkostrawne...

7
Informacje Bataty z grilla. 6 najlepszych przepisów

Bataty z grilla to świetna alternatywa dla klasycznych ziemniaków i obowiązkowy punkt każdego letniego spotkania przy ruszcie. Dzięki swojej delika...

5
Informacje 5 sposobów na młodą kapustę. Mięso będzie zbędne

Młoda kapusta to warzywo, które zasługuje na szczególne miejsce w każdej kuchni. Jej delikatny smak i zdrowotne właściwości sprawiają, że świetnie...

21
Informacje 3 najlepsze przepisy na domowy keczup. Już nigdy nie kupisz tego ze sklepu

Ketchup to jeden z najpopularniejszych dodatków do dań – od frytek, przez burgery, aż po domowe zapiekanki. Jednak ten ze sklepu często zawiera cuk...

8
Informacje 8 nietypowych przepisów z awokado. Te dania zaskoczą nawet wysublimowane podniebienie

Dlaczego warto jeść awokado każdego dnia? Ten zielony owoc dostarcza więcej potasu niż banan i stabilizuje poziom cukru we krwi. Dodatkowo już jedn...

16
Informacje Bez mąki i jajek. To najlepszy i najzdrowszy makaron, jaki zjesz latem

Makaron, który nie tuczy i nie zawiera ani grama mąki? To możliwe! Cukinia w tej roli sprawdza się świetnie – lekka, delikatna i chłonąca smak doda...

6