Ewa Gotuje

Katalog artykułów

Informacje

Informacje Marynowana dynia – na słodko i na wytrawnie. 5 najlepszych przepisów

Jesień obdarowuje nas dynią w każdym rozmiarze i kształcie. Co z nią zrobić, żeby nie zmarnowała się po tygodniu w lodówce? Marynowana dynia jest s...

1
Informacje Ciepłe śniadania na jesienne chłody. Owsianka już nie jest królową

Ciepłe śniadanie jesienią to podstawa przetrwania w chłodne poranki, gdy temperatura za oknem ledwo przekracza kilka stopni. Rozgrzewający posiłek...

3
Informacje Marynowana papryka na 4 sposoby. Dobry dodatek do sałatek i kanapek

Czy wiesz, że warto zamarynować paprykę nie tylko dla smaku, ale przede wszystkim dla zdrowia? W marynacie jej witaminy stają się bardziej przyswaj...

1
Informacje 5 prostych przepisów na desery z jabłkami, które zawsze się udają

Jabłka to owoce, które od lat królują w polskich kuchniach. Są dostępne przez cały rok, tanie, a przy tym niezwykle uniwersalne – pasują zarówno do...

3
Informacje Syrop pumpkin spice. Rozgrzewający dodatek nie tylko do kawy

Jesień ma swój niepowtarzalny smak i aromat – cynamon, imbir, gałka muszkatołowa i goździki tworzą mieszankę, która od razu kojarzy się z kubkiem g...

5
Informacje Przepis na najlepszą fasolkę po bretońsku. Idealna na jesienny obiad

Fasolka po bretońsku to klasyk kuchni polskiej, który od lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Aromatyczna, sycąca i rozgrzewająca - idealnie s...

7
Informacje Jak zrobić dobry sos grzybowy? Z tych grzybów wychodzi aromatyczny i aksamitny

Sos grzybowy to klasyka polskiej kuchni – pełen aromatu, kremowy i niezwykle uniwersalny. Pasuje zarówno do mięs i ziemniaków, jak i do makaronów c...

5
Informacje Nie masz czasu gotować? Oto 6 pomysłów obiad

Koniec dnia, zmęczenie daje o sobie znać, a w głowie kołacze się jedno, natrętne pytanie: co na obiad? Z jednej strony kusi zamówienie czegoś na wy...

0
Informacje Fotoksiążka kulinarna – przepis na album z najlepszymi daniami

Fotoksiążka kulinarna to osobista historia kuchennych przygód, pachnąca domem i bliskimi. W takim albumie możesz połączyć swoje ulubione dania, ape...

0
Informacje Co zamiast kanapek do szkoły? Śniadanie, które pomaga się koncentrować

Codzienne pakowanie kanapek z szynką i serem znudzi każde dziecko. Co gorsza, takie monotonne śniadania mogą wpływać na koncentrację i energię twoj...

3
Informacje Dlaczego warto jeść jabłka ze skórką? Nie obieraj, zrób zdrowe przekąski

Dlaczego warto jeść jabłka ze skórą? Bo to właśnie w niej znajduje się nawet pięć razy więcej przeciwutleniaczy niż w miąższu. Obierając owoce, poz...

4
Informacje Dynia i papryka – doskonała jesienna para. Zrobisz z niej nie tylko treściwą zupę

Co zrobić z dyni i papryki? Warzywa te to jesienna para, która podbija kuchnie od września do listopada. Nie tylko idealnie komponują się ze sobą s...

6
Informacje 5 sałatek z buraczków. Z takim połączeniem smakują najlepiej

Burak to warzywo, które potrafi oczarować smakiem i kolorem. W odpowiednim towarzystwie staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia. Warto odkryć, j...

3
Informacje Sałatki z kapusty na zimę. 5 wyjątkowych przepisów, które rozdasz sąsiadkom

Zima to czas, gdy słoiki w spiżarni nabierają szczególnego znaczenia. Kolorowe sałatki z kapusty nie tylko dodają uroku półkom, ale też potrafią um...

9
Informacje Dżem, konfitura, lub w wersji prażonej. Co dobrego zrobić z cebuli na zimę?

Co dobrego zrobić z cebuli na zimę, żeby cieszyć się jej smakiem przez okrągły rok? Nasze babcie znały dziesiątki sposobów na przygotowanie smaczny...

3
Informacje Angielskie danie z polskim twistem. Makaron z serem na obiad

Czy wiesz, że makaron z serem – sztandarowe danie Anglików można przygotować na dziesiątki różnych sposobów? Każda brytyjska rodzina ma swój sprawd...

6
Informacje Sałatki do pracy. Przepisy, o które będą pytać koleżanki

Macie dość kanapek, które szybko się nudzą i nie dają energii na cały dzień? Czas postawić na coś lżejszego i bardziej różnorodnego. Sałatki do pra...

2
Informacje Najlepsze przetwory z dyni na zimę. Na słodko i na słono

Dynia to warzywo, które króluje w naszych kuchniach jesienią. Chętnie przyrządzamy z niej zupy, sałatki, a nawet ciasta, jednak nie każdy wie, że m...

4
Informacje Saturator do wody gazowanej – jak wybrać model idealny do domu?

Coraz więcej osób szuka sposobów na przygotowanie zdrowych, orzeźwiających napojów w domu, które nie tylko smakują świetnie, ale też pozwalają kont...

0
Informacje Przetwory z jabłek na zimę. Wykorzystasz nie tylko do aromatycznej szarlotki

Złociste, soczyste i pachnące, jabłka to owoce, które jesienią królują w naszych kuchniach. Zamknięte w słoikach stają się zimowym skarbem, po któr...

3
Informacje Przyrządź desery nie tylko z piekarnika!

Każdy z nas od czasu do czasu ma ochotę na deser. Ale taki, który pojawi się na stole tak szybko, jak szybko uśmiech rozkwita na twarzy po pierwszy...

12
Informacje Tarta z grzybami. 4 dania, które możesz podać nawet na ważną imprezę

Tarta z grzybami to danie, które łączy w sobie prostotę i elegancję. Sprawdza się ona zarówno na rodzinny obiad, jak i uroczyste okazje. Dzięki poł...

3
Informacje Sałatki z buraczkami na zimę. Najlepsze przepisy

Zimą chętnie sięgamy po smaki lata i jesieni, a nic tak nie cieszy oka i podniebienia jak kolorowe, aromatyczne sałatki w słoikach. Proste w przygo...

9
Informacje Nie kupuj w sklepie, ma w sobie szklankę cukru. Zrób pyszny krem a'la nutella domowej roboty

Sklepowe kremy czekoladowo-orzechowe kuszą smakiem, ale ich skład często pozostawia wiele do życzenia. Cukier, olej palmowy i sztuczne dodatki spra...

2
Informacje Najzdrowszy owoc jesieni. Przetwory z pigwy zrób na zapas

Jesień to czas, w którym na naszych stołach królują jabłka, gruszki czy śliwki. Warto jednak pamiętać także o pigwie - owocu, który od wieków cenio...

5
Informacje Możesz jeść na surowo, na ciepło, a nawet marynować. Ma dużo błonnika, wspomaga trawienie i wzrok

Tatsoi to kapusta szczególnie popularna wśród fanów azjatyckich dań. Wyróżnia się ona lekko orzechowym smakiem i wszechstronnym zastosowaniem w kuc...

4
Informacje Popularny składnik azjatyckiej kuchni. Mało kalorii, dużo kwasów omega-3 i magnezu

Algi wakame to popularny składnik kuchni azjatyckiej. Są one niskokaloryczne, wszechstronne w zastosowaniu, a do tego niezwykle odżywcze – można zn...

1
Informacje Pyszne ciasta z dynią. Najlepsze przepisy, które warto znać

Dynia to warzywo, z którego najczęściej przyrządzamy zupy i przetwory. Nie każdy jednak wie, że można spożywać ją również na słodko, na przykład w...

6
Informacje Jak kisić kapustę w domu? W czym najlepiej kisić, żeby szybko się nie zepsuła

W czym kisić kapustę, żeby proces fermentacji przebiegał bez problemów? To pytanie nurtuje każdego, kto chce samodzielnie przygotować ten zdrowy pr...

24
Informacje Przyprawa nie tylko dla bogatych. Niewielka ilość działa przeciwzapalnie, poprawia pamięć i nastrój

Nie bez powodu szafran uznawany jest za jedną z najcenniejszych przypraw świata. Nie dość, że nadaje on potrawom wyjątkowego aromatu, to jeszcze ws...

8