Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapuśniak to tradycyjna zupa o lekko kwaśnym smaku, która przypadnie do gustu każdemu miłośników polskich produktów. Jest niezwykle sycąca, a to za sprawą żeberek i ziemniaków. Z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad. Przepis na zupę pochodzi z przepiśnika babci Marysi.
Polecam.
Odsłon: 295
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 379
Polecam.
Odsłon: 295
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 379
Składniki
Żeberka umyj, włóż do garnka i zalej wodą. Posól, zagotuj i zmniejsz ogień do średniej mocy. Zostaw na 20-30 minut.
W tym czasie posiekaj drobno kapustę kiszoną. Sok przelej do szklanki. Grzyby zamocz w odrobinie wody, aby zmiękły. Cebulę posiekaj, tak samo zrób z obranym ząbkiem czosnku.
Na patelni rozgrzej tłuszcz, dodaj grzyby, czosnek i cebulę. Podsmaż chwilę. Dodaj do garnka.
Dołóż też posiekaną kapustę, sok, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj około godzinę, aż składniki zmiękną.
Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę. Dodaj do garnka. Gotuj dalej przez 20 minut.
Mięso możesz oddzielić od kości, pokroić i dodać z powrotem do garnka. Kapuśniak na koniec dopraw solą, pieprzem i majerankiem.