Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żurek to klasyczna wielkanocna zupa, która obowiązkowo musi pojawić się na polskim stole w czasie świąt. Jest stosunkowo prosta w przygotowaniu, a jej sekretem jest zakwas. Oczywiście, robiąc żurek możecie skorzystać z tego sklepowego, jednak najlepsza zupa wyjdzie jeśli zarezerwujecie sobie kilka chwil, aby przygotować tradycyjny, domowy zakwas na żurek. Do tego dodajcie sporo dobrej jakości wędlin i macie najlepszą wielkanocną zupę.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11158
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4919
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1081
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9681
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1441
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11158
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4919
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1081
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9681
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1441
Składniki
Przygotuj zakwas. Na 5 dni przed przygotowaniem żurku do czystego i wyparzonego słoika wlej wodę. Dodawaj powoli po łyżce mąki, cały czas mieszając wyparzoną trzepaczką, by nie było grudek. Dodaj przyprawy oraz przekrojone na pół ząbki czosnku. Wymieszaj i zamknij słoik. Słoik postaw w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej, z dala od promieniowania słonecznego. Raz dziennie otwieraj go i wymieszaj wyparzoną łyżką.
Przygotuj żurek. Bulion podgrzej. Wędzoną kiełbasę pokrój w plasterki lub większe kawałki. Boczek pokrój w drobną kostkę, tak samo jak cebulę. Ziemniaki obierz i pokrój w kawałki o boku ok. 2,5 cm. Na dużej patelni rozgrzej olej. Podsmaż całe mięso przez kilka minut, a następnie dodaj je do gorącej zupy.
Na tej samej patelni podsmaż cebulę do zeszklenia. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i majeranek. Smaż jeszcze przez 30-60 sekund i także przełóż te składniki do żurku. Na patelnię wlej kilka łyżek bulionu i dokładnie zeskrob pozostałości po smażeniu. Dodaj je do garnka. Do garnka dodaj ziemniaki. Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj całość przez ok. 15 minut, do miękkości ziemniaków.
Zakwas odcedź na drobnym sitku lub na gazie. Dodawaj go stopniowo do zupy, sprawdzając jej smak, by nie była dla ciebie za kwaśna. Można jednak dodać cały przygotowany zakwas – żurek będzie wtedy wyrazisty i klasyczny. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez kilka minut. Żurek zdejmij z ognia i dodaj do niego śmietanę oraz chrzan. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Klasyczny żurek podawaj na ciepło, także z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek.