Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Istnieje wiele przepisów na zupę ogórkową. Można ją wykonać na bulionie i podać głodnym wegetarianom lub użyć żeberek wieprzowych dla uciechy wielbicieli zup z wkładką. Tym razem przedstawiamy przepis na zupę ogórkową na kurczaku, dzięki czemu wywar jest bardziej esencjonalny. Taka wersja zupy powinna zasmakować szczególnie dzieciom lub osobom na lekkostrawnej diecie – w tym ostatnim przypadku zastąpcie śmietanę chudym jogurtem.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2935
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 574
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3672
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 239
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 334
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2935
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 574
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3672
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 239
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 334
Składniki
Dobrze umyj kurczaka, włóż do rondla i zalej wodą (ok. 2-2,5 litra). Dodaj liście laurowe oraz odrobinę soli i postaw na małym ogniu. Gotuj przez ok. 30 minut i pamiętaj, aby usunąć powstałą pianę.
W międzyczasie zetrzyj ogórki kiszone na tarce jarzynowej. Możesz zostawić ogórki ze skórką. Obierz także cebulkę i drobno poszatkuj. Na łyżce masła podsmaż cebulkę, a gdy stanie się złocista, dodaj ogórki i chwilę przesmażaj. Następnie wyjmij kurczaka z zupy, wrzuć podsmażone ogórki z cebulką, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, nasiona kminku oraz drobno posiekany czosnek i gotuj zupę około 20 minut.
Ostudź kurczaka i obierz mięso z kości, w razie potrzeby pokrój na mniejsze kawałki. Do szklanki wlej śmietanę i odrobinę gorącej zupy. Zahartuj śmietanę i w takiej postaci wlej do zupy. Na koniec dodaj drobiowe mięso, czarny pieprz i drobno posiekany koperek. Zupę dopraw solą i cukrem. Sól możesz też zastąpić odrobiną soku z kiszonych ogórków. Gdy zupa się zagotuje, możesz wyłączyć palnik i rozlać ją do talerzy. Podawaj z kromkami świeżego chleba.