Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa kalafiorowa to pyszne i kremowe danie, które idealnie sprawdzi się jako sycący posiłek. Delikatne różyczki kalafiora łączą się z ziemniakami i marchewką, tworząc podstawy pożywnego dania. Zupę możesz przygotować na domowym bulionie z kurczaka, dzięki czemu nabierze intensywności. Wegetarianom zalecamy użycie wywaru warzywnego. Potrawę wykończ śmietaną i posyp natką pietruszki, a podawaj z kromkami świeżego pieczywa.
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2721
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1246
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 715
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 66
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2721
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1246
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 715
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 66
Składniki
Obierz ziemniaki i marchewki, po czym pokrój w kostkę. Kalafior umyj i podziel na różyczki. Obraną cebulę drobno posiekaj. W dużym garnku rozgrzej łyżkę oleju lub masła i podsmaż cebulę. Następnie dorzuć marchewkę, ziemniaki, kalafior, liść laurowy i ziele angielskie. W razie potrzeby dolej 2-3 łyżki wody i podsmażaj warzywa na małym ogniu ok. 7 minut. Gdy całość zacznie ładnie pachnieć, wlej bulion, przykryj pokrywką garnek i gotuj zupę ok. 25 minut (do miękkości ziemniaków i marchewek).
Na koniec zahartuj śmietanę odrobiną gorącej zupy, wymieszaj i wlej do wywaru. Zagotuj, dopraw solą i czarnym pieprzem. Jeśli wolisz gęstsze zupy, odłóż część warzyw na bok, resztę zupy zblenduj i ponownie wrzuć warzywa do zupy.
Zupę kalafiorową nalewaj do miseczek i udekoruj posiekaną natką pietruszki. Podawaj z kromką świeżego chleba.