Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa kalafiorowa to pyszne i kremowe danie, które idealnie sprawdzi się jako sycący posiłek. Delikatne różyczki kalafiora łączą się z ziemniakami i marchewką, tworząc podstawy pożywnego dania. Zupę możesz przygotować na domowym bulionie z kurczaka, dzięki czemu nabierze intensywności. Wegetarianom zalecamy użycie wywaru warzywnego. Potrawę wykończ śmietaną i posyp natką pietruszki, a podawaj z kromkami świeżego pieczywa.
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 38
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 38
Składniki
Obierz ziemniaki i marchewki, po czym pokrój w kostkę. Kalafior umyj i podziel na różyczki. Obraną cebulę drobno posiekaj. W dużym garnku rozgrzej łyżkę oleju lub masła i podsmaż cebulę. Następnie dorzuć marchewkę, ziemniaki, kalafior, liść laurowy i ziele angielskie. W razie potrzeby dolej 2-3 łyżki wody i podsmażaj warzywa na małym ogniu ok. 7 minut. Gdy całość zacznie ładnie pachnieć, wlej bulion, przykryj pokrywką garnek i gotuj zupę ok. 25 minut (do miękkości ziemniaków i marchewek).
Na koniec zahartuj śmietanę odrobiną gorącej zupy, wymieszaj i wlej do wywaru. Zagotuj, dopraw solą i czarnym pieprzem. Jeśli wolisz gęstsze zupy, odłóż część warzyw na bok, resztę zupy zblenduj i ponownie wrzuć warzywa do zupy.
Zupę kalafiorową nalewaj do miseczek i udekoruj posiekaną natką pietruszki. Podawaj z kromką świeżego chleba.