Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa meksykańska to bardzo szerokie pojęcie, pod którym kryje się najczęściej rozgrzewające danie z pomidorami, czerwoną fasolą i ostrą papryką. Do garnka trafić może także wiele innych składników – różne gatunki mięs (choć zdarzają się i jarskie warianty), rozmaite warzywa, a nawet sery. Poniżej znajdziesz przepis na zupę meksykańską na bazie mięsa drobiowego. By potrawa zaspokoiła apetyt na dwudaniowy obiad, można wzbogacić ją o „makaron” z tortilli.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 171
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3896
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 310
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 723
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 171
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3896
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 310
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 723
Składniki
Przygotuj wszystkie składniki. Przygotuj gorący bulion. Umyj piersi z kurczaka, pokrój na niewielkie kawałki i lekko posól. Odcedź kukurydzę i fasolę z zalewy i przepłucz wodą. Cebulę pokrój drobno, czosnek przeciśnij przez praskę.
Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę z dodatkiem sproszkowanych papryk. Po chwili dodaj do niej kawałki kurczaka i smaż przez kilka minut. Na koniec dodaj czosnek.
Do składników na patelni dodaj fasolę i kukurydzę. Zalej połową bulionu i duś jeszcze przez chwilę. Zawartość patelni przełóż do garnka i wymieszaj z resztą bulionu i przecierem pomidorowym. Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem i gotuj jeszcze przez kilkanaście minut. Podawaj z pokrojoną na wstążki tortillą i natką pietruszki.