Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa meksykańska to bardzo szerokie pojęcie, pod którym kryje się najczęściej rozgrzewające danie z pomidorami, czerwoną fasolą i ostrą papryką. Do garnka trafić może także wiele innych składników – różne gatunki mięs (choć zdarzają się i jarskie warianty), rozmaite warzywa, a nawet sery. Poniżej znajdziesz przepis na zupę meksykańską na bazie mięsa drobiowego. By potrawa zaspokoiła apetyt na dwudaniowy obiad, można wzbogacić ją o „makaron” z tortilli.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8131
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1173
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9902
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4540
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 562
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8131
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1173
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9902
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4540
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 562
Składniki
Przygotuj wszystkie składniki. Przygotuj gorący bulion. Umyj piersi z kurczaka, pokrój na niewielkie kawałki i lekko posól. Odcedź kukurydzę i fasolę z zalewy i przepłucz wodą. Cebulę pokrój drobno, czosnek przeciśnij przez praskę.
Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę z dodatkiem sproszkowanych papryk. Po chwili dodaj do niej kawałki kurczaka i smaż przez kilka minut. Na koniec dodaj czosnek.
Do składników na patelni dodaj fasolę i kukurydzę. Zalej połową bulionu i duś jeszcze przez chwilę. Zawartość patelni przełóż do garnka i wymieszaj z resztą bulionu i przecierem pomidorowym. Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem i gotuj jeszcze przez kilkanaście minut. Podawaj z pokrojoną na wstążki tortillą i natką pietruszki.