Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grochówka to jedna z najbardziej popularnych zup w Polsce. To klasyczny przepis, z którego przygotujesz aromatyczne i sycące danie.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336569
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3318
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 422381
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2350
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336569
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3318
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 422381
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2350
Składniki
Tradycyjną grochówkę zacznij od pokrojenia boczku wędzonego w kostkę, a kiełbasy w plasterki albo półplasterki. Cebulę posiekaj drobno. Całość podsmaż na patelni z dodatkiem oleju rzepakowego. Kiedy cebula się zeszkli, boczek wytopi tłuszcz i się zarumieni, a kiełbasa będzie bardziej miękka, przełóż całość do dużego garnka. Wsyp opłukany na sicie groch, dodaj liście laurowe i ziela angielskie. Zalej 2 litrami wody. Gotuj pod przykryciem około 40 minut.
Marchewki obierz, zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Ziemniaki także obierz. Dodaj do wywaru z mięsem i cebulą. Gotuj dalej przez 20-25 minut.
Na koniec dopraw grochówkę przeciśniętym przez praskę czosnkiem, łyżeczką majeranku, solą i pieprzem.