Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grochówka to jedna z najbardziej popularnych zup w Polsce. To klasyczny przepis, z którego przygotujesz aromatyczne i sycące danie.
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9550
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3127
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6630
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9550
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3127
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6630
Składniki
Tradycyjną grochówkę zacznij od pokrojenia boczku wędzonego w kostkę, a kiełbasy w plasterki albo półplasterki. Cebulę posiekaj drobno. Całość podsmaż na patelni z dodatkiem oleju rzepakowego. Kiedy cebula się zeszkli, boczek wytopi tłuszcz i się zarumieni, a kiełbasa będzie bardziej miękka, przełóż całość do dużego garnka. Wsyp opłukany na sicie groch, dodaj liście laurowe i ziela angielskie. Zalej 2 litrami wody. Gotuj pod przykryciem około 40 minut.
Marchewki obierz, zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Ziemniaki także obierz. Dodaj do wywaru z mięsem i cebulą. Gotuj dalej przez 20-25 minut.
Na koniec dopraw grochówkę przeciśniętym przez praskę czosnkiem, łyżeczką majeranku, solą i pieprzem.