Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grochówka to jedna z najbardziej popularnych zup w Polsce. To klasyczny przepis, z którego przygotujesz aromatyczne i sycące danie.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 651
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 31
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 192
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 312
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 127
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4605
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 651
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 31
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 192
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 312
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 127
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4605
Składniki
Tradycyjną grochówkę zacznij od pokrojenia boczku wędzonego w kostkę, a kiełbasy w plasterki albo półplasterki. Cebulę posiekaj drobno. Całość podsmaż na patelni z dodatkiem oleju rzepakowego. Kiedy cebula się zeszkli, boczek wytopi tłuszcz i się zarumieni, a kiełbasa będzie bardziej miękka, przełóż całość do dużego garnka. Wsyp opłukany na sicie groch, dodaj liście laurowe i ziela angielskie. Zalej 2 litrami wody. Gotuj pod przykryciem około 40 minut.
Marchewki obierz, zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Ziemniaki także obierz. Dodaj do wywaru z mięsem i cebulą. Gotuj dalej przez 20-25 minut.
Na koniec dopraw grochówkę przeciśniętym przez praskę czosnkiem, łyżeczką majeranku, solą i pieprzem.