Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grochówka to jedna z najbardziej popularnych zup w Polsce. To klasyczny przepis, z którego przygotujesz aromatyczne i sycące danie.
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 1512
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101663
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6130
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 1512
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101663
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6130
Składniki
Tradycyjną grochówkę zacznij od pokrojenia boczku wędzonego w kostkę, a kiełbasy w plasterki albo półplasterki. Cebulę posiekaj drobno. Całość podsmaż na patelni z dodatkiem oleju rzepakowego. Kiedy cebula się zeszkli, boczek wytopi tłuszcz i się zarumieni, a kiełbasa będzie bardziej miękka, przełóż całość do dużego garnka. Wsyp opłukany na sicie groch, dodaj liście laurowe i ziela angielskie. Zalej 2 litrami wody. Gotuj pod przykryciem około 40 minut.
Marchewki obierz, zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Ziemniaki także obierz. Dodaj do wywaru z mięsem i cebulą. Gotuj dalej przez 20-25 minut.
Na koniec dopraw grochówkę przeciśniętym przez praskę czosnkiem, łyżeczką majeranku, solą i pieprzem.