Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rosół to prawdziwa klasyka polskiej kuchni. Esencjonalna i aromatyczna zupa kojarzy się z niedzielnym obiadem, rodzinnym ciepłem, a także rozpoczęciem ważnej uroczystości. To też kwintesencja ciepła i troski o domowników. Wołowo-drobiowy rosół nie tylko syci, ale również rozgrzewa w chłodne dni i z pewnością poprawia nastrój. Niektórzy uważają nawet, że potrafi szybko wyleczyć z jesiennego przeziębienia.
Prawdziwy domowy rosół zawsze jest przygotowywany z kilku rodzaju mięs i wielu warzyw. Jego sekret tkwi również w cierpliwości i długim gotowaniu. W tym przepisie wykorzystujemy aż cztery rodzaje mięsa: kurczaka, kaczkę, wołowinę z kością i królika. Dzięki temu bulion jest nie tylko intensywny, ale i złożony w smaku. Dodatki w postaci korzennych warzyw, palonej cebuli i aromatycznych ziół takich jak lubczyk czy natka pietruszki, nadają domowemu rosołowi charakteru. Jeśli zastanawiasz się, co dodać do rosołu, to z pewnością nadają się tu pietruszki, marchewki, seler, cebula oraz por.
Dodatkowo do podania wykorzystaj ugotowany makaron, najlepiej cienki w postaci nitek. Po przelaniu porcji do miski posyp całość świeżą natką pietruszki. To właśnie domowy przepis na rosół, który wszystkim twoim bliskim zapadnie w pamięć.
Rosół to zupa, która może wydawać się prosta - w końcu to tylko mięso, warzywa i przyprawy zalane wodą. Jednak przyda się odrobina wyczucia, dobrych nawyków oraz cierpliwości. Po włożeniu mięsa do garnka zalej je zimną wodą. Temperatura powinna się stopniowo podwyższać. Woda musi ledwie przykrywać wszystkie składniki, a kiedy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień. Gotowanie rosołu polega na delikatnym pyrkaniu, a nie wrzeniu
Szumy, czyli ścięte białko z mięsa, należy regularnie zdejmować łyżką lub sitkiem, zanim zaczną się rozpuszczać. Najwięcej pojawia się ich w pierwszych 30-40 minutach gotowania. Co ważne, nie doprowadzaj do zagotowania domowego rosołu i intensywnego bulgotania.
Warzywa na rosół dodaj dopiero po około 40-60 minut od gotowania mięsa. Następnie pozostaw go na niewielkim ogniu na kilka godzin. Po zakończeniu gotowania, domowy rosół należy przecedzić przez bardzo drobne sitko, a najlepiej dodatkowo przez gazę. Dzięki temu pozbędziesz się resztek warzyw, przypraw i włókien mięsa. Otrzymasz klarowny czysty bulion, który jest idealną zupą do dania głównego, a także bazą do wielu innych przepisów.
Podstawą aromatycznego i esencjonalnego rosołu domowego jest mieszanka różnych rodzajów mięs. W naszym przepisie nie mogło zabraknąć kurczaka, bo on dodaje delikatności i tłuszczu. Kaczka z kolei jest odpowiedzialna za głębię oraz intensywny aromat. W rosole powinna znaleźć się również wołowina z kością, dzięki czemu sam bulion będzie trochę ciemniejszy, ale jednocześnie bardziej esencjonalny. Najdelikatniejszym mięsem w tym zestawieniu jest królik. To ogromne źródło białka, a do tego ma subtelny smak.
Gotowanie rosołu w domu to zazwyczaj przygotowywanie zupy na kilka dni. Możesz z niej później zrobić pomidorową albo przygotować sos do mięsa. Taka praktyka ma sens, o ile zachowasz wszelkie środki ostrożności, aby rosół był zdatny do spożycia. W lodówce wytrzyma on 3-4 dni, a nawet dłużej. Pamiętaj, aby wstawić go dopiero po całkowitym ostudzeniu. Jeśli chcesz przedłużyć żywotność rosołu, odcedź go od warzyw i mięsa, które szybciej się psują. Przechowuj sam wywar, który później połączysz z ulubionymi dodatkami.
Warzywa na rosół i dobrze dobrane mięso to nie wszystko, aby wydobyć z niego maksimum smaku. Klasyczna baza wśród przypraw to sól i pieprz, ale dodaj je na samym końcu gotowania. Stopniowo podczas przygotowywania zupy, dodawaj ziele angielskie (maksymalnie 4 ziarenka, aby nie było goryczy) oraz liście laurowe (wystarczą 2-3). Te klasyczne przyprawy pogłębiają smak i dodają lekko korzennej nuty.
Kolejnym charakterystycznym dodatkiem jest lubczyk, najlepiej świeży, dodany w pierwszej godzinie gotowania. To właśnie on kojarzy się z typowo domowym smakiem. Nie zapomnij również o świeżych ziołach do podania. Możesz postawić na klasyczną natkę pietruszki albo tymianek.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1544
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 115
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18366
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 584
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 1022
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1544
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 115
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18366
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 584
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 1022
Składniki
Mięso umyj i osusz. W razie potrzeby podziel je na mniejsze kawałki. Używaj tylko świeżych wyrobów. Po zamrożeniu mięso traci swój smak.
Przełóż mięso do bardzo dużego garnka i zalej wodą. Podgrzej do osiągnięcia punktu wrzenia, ale nie zagotowuj. Zmniejsz ogień do minimalnego i pozwól zupie lekko bulgotać.
Zbieraj regularnie szumowiny, które pojawią się podczas obróbki termicznej mięsa. Kiedy szumowiny przestaną się pojawiać, dodaj wszystkie warzywa i przyprawy, z wyłączeniem soli, pieprzu i cebuli. Nie musisz obierać ich ze skórki, a jedynie dobrze umyj i odetnij brzydkie fragmenty.
Cebulę upraż nad ogniem, bez obierania jej ze skórki. Dołóż ją do bulionu. Gotuj zupę przez ok. 10 godzin na bardzo małym ogniu. Powinna jedynie lekko pyrkać.
Kiedy rosół będzie gotowy, odcedź go przez bardzo drobne sitko, które możesz w razie potrzeby wyłożyć dodatkowo gazą. Dopraw bulion do smaku pieprzem i solą.
Do bulionówek włóż ugotowany wcześniej ulubiony makaron. Możesz także dodać pokrojoną drobno marchewkę z gotowania zupy. Zalej składniki gorącym bulionem i posyp natką pietruszki. Rosół podawaj tylko na ciepło.