Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Zupy
  • Rosół
  • Zupy
  • Przepis na

Rosół

07.08.2025 Odsłon: 27454
5.0 (41 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Czas gotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Rosół to prawdziwa klasyka polskiej kuchni. Esencjonalna i aromatyczna zupa kojarzy się z niedzielnym obiadem, rodzinnym ciepłem, a także rozpoczęciem ważnej uroczystości. To też kwintesencja ciepła i troski o domowników. Wołowo-drobiowy rosół nie tylko syci, ale również rozgrzewa w chłodne dni i z pewnością poprawia nastrój. Niektórzy uważają nawet, że potrafi szybko wyleczyć z jesiennego przeziębienia.

Rosół - przepis na domową klasykę 

Prawdziwy domowy rosół zawsze jest przygotowywany z kilku rodzaju mięs i wielu warzyw. Jego sekret tkwi również w cierpliwości i długim gotowaniu. W tym przepisie wykorzystujemy aż cztery rodzaje mięsa: kurczaka, kaczkę, wołowinę z kością i królika. Dzięki temu bulion jest nie tylko intensywny, ale i złożony w smaku. Dodatki w postaci korzennych warzyw, palonej cebuli i aromatycznych ziół takich jak lubczyk czy natka pietruszki, nadają domowemu rosołowi charakteru. Jeśli zastanawiasz się, co dodać do rosołu, to z pewnością nadają się tu pietruszki, marchewki, seler, cebula oraz por.

Dodatkowo do podania wykorzystaj ugotowany makaron, najlepiej cienki w postaci nitek. Po przelaniu porcji do miski posyp całość świeżą natką pietruszki. To właśnie domowy przepis na rosół, który wszystkim twoim bliskim zapadnie w pamięć.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jak gotuje się rosół?

Rosół to zupa, która może wydawać się prosta - w końcu to tylko mięso, warzywa i przyprawy zalane wodą. Jednak przyda się odrobina wyczucia, dobrych nawyków oraz cierpliwości. Po włożeniu mięsa do garnka zalej je zimną wodą. Temperatura powinna się stopniowo podwyższać. Woda musi ledwie przykrywać wszystkie składniki, a kiedy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień. Gotowanie rosołu polega na delikatnym pyrkaniu, a nie wrzeniu

Szumy, czyli ścięte białko z mięsa, należy regularnie zdejmować łyżką lub sitkiem, zanim zaczną się rozpuszczać. Najwięcej pojawia się ich w pierwszych 30-40 minutach gotowania. Co ważne, nie doprowadzaj do zagotowania domowego rosołu i intensywnego bulgotania.

Warzywa na rosół dodaj dopiero po około 40-60 minut od gotowania mięsa. Następnie pozostaw go na niewielkim ogniu na kilka godzin. Po zakończeniu gotowania, domowy rosół należy przecedzić przez bardzo drobne sitko, a najlepiej dodatkowo przez gazę. Dzięki temu pozbędziesz się resztek warzyw, przypraw i włókien mięsa. Otrzymasz klarowny czysty bulion, który jest idealną zupą do dania głównego, a także bazą do wielu innych przepisów.

Jakie mięso na rosół wybrać?

Podstawą aromatycznego i esencjonalnego rosołu domowego jest mieszanka różnych rodzajów mięs. W naszym przepisie nie mogło zabraknąć kurczaka, bo on dodaje delikatności i tłuszczu. Kaczka z kolei jest odpowiedzialna za głębię oraz intensywny aromat. W rosole powinna znaleźć się również wołowina z kością, dzięki czemu sam bulion będzie trochę ciemniejszy, ale jednocześnie bardziej esencjonalny. Najdelikatniejszym mięsem w tym zestawieniu jest królik. To ogromne źródło białka, a do tego ma subtelny smak.

Ile może stać rosół w lodówce?

Gotowanie rosołu w domu to zazwyczaj przygotowywanie zupy na kilka dni. Możesz z niej później zrobić pomidorową albo przygotować sos do mięsa. Taka praktyka ma sens, o ile zachowasz wszelkie środki ostrożności, aby rosół był zdatny do spożycia. W lodówce wytrzyma on 3-4 dni, a nawet dłużej. Pamiętaj, aby wstawić go dopiero po całkowitym ostudzeniu. Jeśli chcesz przedłużyć żywotność rosołu, odcedź go od warzyw i mięsa, które szybciej się psują. Przechowuj sam wywar, który później połączysz z ulubionymi dodatkami.

Czym przyprawić rosół?

Warzywa na rosół i dobrze dobrane mięso to nie wszystko, aby wydobyć z niego maksimum smaku. Klasyczna baza wśród przypraw to sól i pieprz, ale dodaj je na samym końcu gotowania. Stopniowo podczas przygotowywania zupy, dodawaj ziele angielskie (maksymalnie 4 ziarenka, aby nie było goryczy) oraz liście laurowe (wystarczą 2-3). Te klasyczne przyprawy pogłębiają smak i dodają lekko korzennej nuty.

Kolejnym charakterystycznym dodatkiem jest lubczyk, najlepiej świeży, dodany w pierwszej godzinie gotowania. To właśnie on kojarzy się z typowo domowym smakiem. Nie zapomnij również o świeżych ziołach do podania. Możesz postawić na klasyczną natkę pietruszki albo tymianek.

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

Ola1984
Ola1984
Przetwory

Konfitura z fig (dżem z fig)

Przetwory Konfitura z fig (dżem z fig)

Prawdziwy rarytas :) Konfitura z fig to mega pyszny dodatek do rogali, chałek...

  • Żydowska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Ser
  • Orzechy
  • Dżemy

Odsłon: 8506

> 60 min >60 min
12
Murena
Murena
Ciasta

Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasta Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne i nie dość, że szybko się robi to i sz...

  • Warzywa
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Kefir
  • Ciasta

Odsłon: 14119

do 60 min 60 min
28
Mioo
Mioo
Śniadania

Placki z twarogiem i jabłkami bez cukru

Śniadania Placki z twarogiem i jabłkami bez cukru

Przepis na lekkie placuszki z twarogiem i jabłkami bez cukru.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Placki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1055

do 15 min 15 min
3
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasta Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

  • Impreza
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 1157

do 30 min 30 min
5
UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa
Ciasta

Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Ciasta Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Witam serdecznie i zapraszam na ciasto truskawkowe z kremem budyniowym i gala...

  • Bez cukru
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 61018

> 60 min >60 min
116
marianna1289
marianna1289
Przekąski

Czerwona pasta do pieczywa

Przekąski Czerwona pasta do pieczywa

Pyszna i aromatyczna pasta

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 844

do 15 min 15 min
6
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Ola1984
Ola1984
Przetwory

Konfitura z fig (dżem z fig)

Przetwory Konfitura z fig (dżem z fig)

Prawdziwy rarytas :) Konfitura z fig to mega pyszny dodatek do rogali, chałek...

  • Żydowska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Ser
  • Orzechy
  • Dżemy

Odsłon: 8506

> 60 min >60 min
12
Murena
Murena
Ciasta

Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasta Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne i nie dość, że szybko się robi to i sz...

  • Warzywa
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Kefir
  • Ciasta

Odsłon: 14119

do 60 min 60 min
28
Mioo
Mioo
Śniadania

Placki z twarogiem i jabłkami bez cukru

Śniadania Placki z twarogiem i jabłkami bez cukru

Przepis na lekkie placuszki z twarogiem i jabłkami bez cukru.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Placki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1055

do 15 min 15 min
3
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasta Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

  • Impreza
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 1157

do 30 min 30 min
5
UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa
Ciasta

Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Ciasta Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Witam serdecznie i zapraszam na ciasto truskawkowe z kremem budyniowym i gala...

  • Bez cukru
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 61018

> 60 min >60 min
116
marianna1289
marianna1289
Przekąski

Czerwona pasta do pieczywa

Przekąski Czerwona pasta do pieczywa

Pyszna i aromatyczna pasta

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 844

do 15 min 15 min
6
Smaker
REKLAMA
Smaker
Zupy
Smaker
Rosół
Autor:
smaker
> 60 min
5-6 osób

Składniki

  • cały kurczak,
  • porcja rosołowa z kaczki,
  • 500 g wołowiny z kością,
  • porcja rosołowa z królika,
  • 3 l wody,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 3 marchewki,
  • 1/2 korzenia selera,
  • duża cebula,
  • łodyga selera,
  • por,
  • pęczek lubczyku,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • łyżka soli,
  • łyżeczka pieprzu czarnego.
Dodatkowo:
  • makaron do podania rosołu,
  • natka pietruszki do podania.
Sposób przygotowania:
1

Mięso umyj i osusz. W razie potrzeby podziel je na mniejsze kawałki. Używaj tylko świeżych wyrobów. Po zamrożeniu mięso traci swój smak.

2

Przełóż mięso do bardzo dużego garnka i zalej wodą. Podgrzej do osiągnięcia punktu wrzenia, ale nie zagotowuj. Zmniejsz ogień do minimalnego i pozwól zupie lekko bulgotać.

3

Zbieraj regularnie szumowiny, które pojawią się podczas obróbki termicznej mięsa. Kiedy szumowiny przestaną się pojawiać, dodaj wszystkie warzywa i przyprawy, z wyłączeniem soli, pieprzu i cebuli. Nie musisz obierać ich ze skórki, a jedynie dobrze umyj i odetnij brzydkie fragmenty.

4

Cebulę upraż nad ogniem, bez obierania jej ze skórki. Dołóż ją do bulionu. Gotuj zupę przez ok. 10 godzin na bardzo małym ogniu. Powinna jedynie lekko pyrkać.

5

Kiedy rosół będzie gotowy, odcedź go przez bardzo drobne sitko, które możesz w razie potrzeby wyłożyć dodatkowo gazą. Dopraw bulion do smaku pieprzem i solą.

6

Do bulionówek włóż ugotowany wcześniej ulubiony makaron. Możesz także dodać pokrojoną drobno marchewkę z gotowania zupy. Zalej składniki gorącym bulionem i posyp natką pietruszki. Rosół podawaj tylko na ciepło.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki