473. odcinek „Ewa Gotuje” już w najbliższą sobotę!

Drugi odcinek 36. sezonu Ewa Gotuje już w najbliższą sobotę 11 marca o godz. 10:10 w telewizji Polsat. Tym razem Ewa Wachowicz postawi na międzynarodową kuchnię. Będzie coś z Tunezji, Niemiec i Stanów Zjednoczonych. Przy takiej mieszance smaków, każdy znajdzie przepis dla siebie! Odkryj, co czeka widzów w 473. odcinku.

Ewa Wachowicz zdradzi przepis na tunezyjską szakszukę | Fot. materiały prasowe/Polsat

Wszyscy narciarze doskonale wiedzą, że najlepiej jeździ się rano, tuż po otwarciu wyciągu, bo wówczas pod deskami mamy sztruks, czyli świeżo wyratrakowany stok, którego powierzchnia przypomina właśnie ten prążkowany materiał. Trzeba wprawdzie wstać skoro świt, ale naprawdę warto! A że Ewa kilka szybkich przejazdów ma już na koncie i mocno zgłodniała, to zaprosi widzów do swej zawojskiej kuchni, gdzie jak zwykle przygotuje coś pysznego. 

Prowadząca zacznie od pożywnego i bardzo zdrowego śniadania, które równie dobrze może być błyskawicznym lunchem. Potrawa powstanie z inspiracji tunezyjską szakszuką, czyli jajkami w sosie z pomidorów, cebuli i papryki. Jednak w odróżnieniu od pierwowzoru będzie zielona, bo zrobiona na szpinaku, a przybrana awokado. Oryginalna szakszuka tradycyjnie trafia na stół na patelni, na której się robiła. Można rzecz jasna nałożyć oddzielne porcje na talerz, ale trzeba przy tym uważać, żeby płynne żółtko się nie rozlało. Choć nawet jeśli się rozleje, to nic strasznego, bo szakszuka w języku arabskim oznacza… „wielki bałagan”. 

Na szybki obiad autorka programu zaproponuje białe kiełbaski w sosie pomidorowym, wzorowane na niemieckim street foodzie curry wurst. Co ciekawe, sos powstanie pod dachem, natomiast kiełbasę Ewa upiecze przed domem, na ruszcie umieszczonym nad paleniskiem. A dookoła będzie pełno śniegu! 

Wreszcie - jako deser - zobaczymy brownie. To czekoladowe ciasto Ewa robiła w programie wiele razy. Ostatnio nawet... na patelni! A jeszcze wcześniej zaprezentowała wersję na batatach, bananie i maśle orzechowym. Tym razem będzie równie zaskakująco, ponieważ użyje czerwonych buraków i oleju rzepakowego. Przepis amerykański, składniki swojskie - z takiego połączenia brownie wyjdzie znakomicie!

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? 
Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
6
Dania główne Naleśniki z mięsem mielonym

Naleśniki z mięsem mielonym, papryką i pomidorem" to kuszące danie, które łąc...

Odsłon: 6461

60 min
5
30 min
6

Polecane artykuły

Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

0
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1
Informacje Od tygodni króluje w naszym domu. Najlepsze smarowidło do kanapek, dzieci je uwielbiają

Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z masła na rzecz zdrowszych smarowideł do chleba. Na kanapkach królują warzywne pasty z ciecierzycy, c...

3