Ewa_Gotuje

Ewa Gotuje: chleb bez glutenu, kurczak z boczniakami, blok czekoladowy

25 marca nowy odcinek programu „Ewa gotuje” a w nim 3 nowe przepisy! Gospodyni programu na przystawkę zaserwuje aromatyczny chleb bez glutenu z siemieniem lnianym, następnie zdradzi przepis na filet z kurczaka zapieczony w cieście francuskim. Kulinarną ucztę zakończy słodkim wspomnieniem z czasów PRL – blokiem czekoladowym z bakaliami.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Po 3 tygodniach w zaśnieżonych Beskidach Ewa wróciła do Krakowa, więc kolejny odcinek będzie nagrywany w jej domu na Woli Justowskiej. Krzątanina w kuchni rozpocznie się od przygotowania domowego chleba bez glutenu – na białkach i siemieniu lnianym, z dodatkiem ziaren słonecznika i czarnuszki. Do pieczywa autorka programu poda cebulę podsmażoną na słoninie. Właśnie taką potrawę często robiła mama Ewy i jest to jeden z ulubionych smaków jej dzieciństwa. 

Kolejne danie powstanie zgodnie z zasadą – proste składniki, niezwykła kompozycja. Będzie to filet z kurczaka z boczniakami, zapieczony w cieście francuskim zaplecionym tak, jak zaplata się warkocz. 

Na deser Ewa zaproponuje blok czekoladowy, czyli kultowy wyrób z czasów PRL-u. Lata temu robiono go z niskiej jakości czekolady i mleka w proszku. Tymczasem jeśli użyjemy dobrej jakościowo czekolady i mleka skondensowanego, jak też całość naszpikujemy bakaliami, blok będzie prawdziwym hitem! 

Zanim jednak zobaczymy te wszystkie pyszności autorka programu opowie o skrzyni wiannej, którą przywiozła z domu rodzinnego. Spotka się też z architektką wnętrz – wspólnie poszukają pomysłów na to jak wykorzystać ten mebel. 

 Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? 
Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Deser z kiwi

Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...

Odsłon: 134

15 min
5
Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 47

30 min
5
Dania główne Kluski leniwe

Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...

Odsłon: 97

30 min
6
Ciasta Napoleonka bez pieczenia

Klasyczna napoleonka to często ulubione ciasto rodzinne, choć jej wykonanie j...

Odsłon: 47113

30 min
80

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0