Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca postanowiła przygotować wraz z Mateuszem Gesslerem. Znajdzie się coś dla fanów pikantnych smaków, jak i nieco łagodniejsza musztardowo-miodowa wersja. Ewa Wachowicz nie mogła zapomnieć także o przygotowaniu deseru, tym razem zaserwowała kremowy sernik pistacjowy.

Grillowe przepisy z 510. odcinka "Ewa gotuje" | Fot. materiały prasowe/Polsat

Ewa Wachowicz przez kilkanaście lat trwania programu przygotowała mnóstwo wybornych przepisów na dania z grilla. Dlatego w najnowszych odcinku postanowiła poprosić o pomoc Mateusza Gesslera. Wspólnie zdecydowali się przyrządzić schab w trzech pysznych odsłonach. W pierwszym przepisie na schab na ostro Mateusz Gessler przygotował marynatę na bazie białego wina, papryki ostrej, słodkiej wędzonek, papryki Piment d’Espelette, świeżego czosnku, cytrynowej skórki, oraz truskawki, która dodała nutkę słodyczy. Mięso należy zamarynować przez kilka godzin, a następnie upiec na grillu. 

Schab na ostro według Ewy Wachowicz

 Schab na ostro według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Schab na ostro według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Drugą propozycją, którą przedstawiono w odcinku był schab z kością. Do przygotowania marynaty, Mateusz Gessler użył: wody, mleka, cebuli, majeranku, liścia laurowego oraz soli. Schab usmażono na patelni grillowej na maśle klarowanym. Upieczone na grillu mięso ułożono na sosie chimichurri, na który składa się: posiekana natka pietruszki, kolendra, szalotka, czosnek, papryczka chili, ocet winny, miód, oliwa, sól i pieprz. 

Danie zaserwowano z sałatką francuską, której bazą jest miks sałat, takich jak: szpinak baby, roszponka, rukola, sałata karbowana, oraz sałata freeze. Do dressingu wykorzystano: oliwę z oliwek, czerwony ocet winny, musztardę Dijon, czosnek, miód, oraz papryczkę chili. 

Schab z kością według Ewy Wachowicz

 Schab z kością według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Schab z kością według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Czas na trzecią wersję schabu, czyli eskalopki w sosie musztardowo-miodowym. Do zrobienia marynaty, wykorzystano: olej rzepakowy, świeży tymianek, papryczkę chili, zesty z cytryny, sól i pieprz. Do tak przyprawionego dania idealnie pasuje sos musztardowo-miodowy. Aby go przygotować, na maśle klarowanym należy zeszklić szalotkę i czosnek, całość podlać białym winem, bulionem wołowym. Mateusz Gessler dodał do sosu także musztardę Dijon, odrobinę śmietany, miód oraz gałkę muszkatołową. Potrawę zaserwowano z surówką colesław z czerwonej kapusty.

Eskalopki w sosie musztardowo-miodowym według Ewy Wachowicz

 Eskalopki w sosie musztardowo-miodowym według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Eskalopki w sosie musztardowo-miodowym według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ostatnim daniem w tym odcinku był oczywiście deser. Tym razem prowadząca rozpoczęła jego przygotowania, od zrobienia domowej pasty pistacjowej, użyła do tego: niesolonych i nieprażonych pistacji, oleju z pestek winogron, cukru waniliowego oraz szczypty soli. Spód ciasta wykonała z masła oraz pokruszonych ciasteczek. Do masy serowej wykorzystała twaróg, pastę z pistacji, jajka, masła, cukru, śmietany 30 proc., budyniu waniliowego, oraz startej skórki z limonki. Ciasto należy piec z parą, najpierw w 170 stopniach przez 15 minut, a następnie w 130 stopniach przez 45 minut. Sernik posmarowała kremem pistacjowym, na bazie serka mascarpone, pasty z pistacji i cukru pudru. Wierzch udekorowała posiekanymi pistacjami oraz skórką limonki. 

Sernik pistacjowy według Ewy Wachowicz

 Sernik pistacjowy według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Sernik pistacjowy według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 510. odcinek

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Syrop z kwiatów hyćki-czarnego bzu

Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...

Odsłon: 107

>60 min
2
30 min
2

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

0
Informacje Od tygodni króluje w naszym domu. Najlepsze smarowidło do kanapek, dzieci je uwielbiają

Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z masła na rzecz zdrowszych smarowideł do chleba. Na kanapkach królują warzywne pasty z ciecierzycy, c...

3
Informacje Gulasz z fasolą, befsztyk z warzywami. 5 propozycji na obiady wysokobiałkowe

Szukając zdrowych i zbilansowanych opcji obiadowych, warto rozważyć dania bogate w białko, które nie tylko zaspokoją głód, ale także wspomogą rozwó...

3
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

3