Ewa_Gotuje

Ewa gotuje: Flaczki, schab i kryształki na sucharach!

W sobotę 11 września o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz zaproponuje, co zrobić z naleśnikami „z wczoraj”. Później sięgnie po zamarynowany w kefirze schab i zrobi szaszłyki wieprzowe z rusztu. Na deser zaproponuje ciasto na spodzie z sucharów. W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Na pierwsze danie będą wegetariańskie flaczki. Do przygotowania tej zupy będą potrzebne: cebula, por, marchewka, pietruszka, seler, masło klarowane, białe wino wytrawne, majeranek, słodka papryka, liście laurowe, ziele angielskie, sól i gałka muszkatołowa. A do podania - zwinięte i pokrojone naleśniki oraz natka pietruszki i wersja wegetariańska flaczków gotowa!

Danie pierwsze było dla wegetarian, dlatego danie drugie będzie dla mięsożerców! Tym razem Ewa Wachowicz zrobi szaszłyki wieprzowe z rusztu. Tydzień temu gospodyni wrzuciła do kamionki pokrojony schab i zalała marynatą na bazie kwaśnego mleka z dodatkiem cebuli, czosnku, soli i pieprzu. Pora, żeby wrzucić mięso na ruszt! Danie uzupełni szybka sałatka z następujących składników: sałata lodowa, ogórki kiszone, pomidorki koktajlowe, cebula czerwona, sól, pieprz i oliwa. Do grillowanego schabu w marynacie bałkańskiej Ewa jeszcze poda przygotowany tydzień temu ajvar.

W tym odcinku gospodyni pokaże, jak zrobić pikle z fasolki szparagowej. Do weków należy przygotować: żółtą i zieloną fasolkę, pęk kwiatów kopru, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, nasiona kolendry, oliwę, wodę, biały ocet winny, sól i miód.

Na deser będzie ciasto bez pieczenia! Spód tego typu ciasta będzie z sucharów i masła orzechowego. Ozdobi je mnóstwo kolorowych galaretek pokrojonych w kostkę oraz borówki. A prócz tych składników do tego pysznego deseru trafią też: masło, mleko, żelatyna, śmietana 36%, cukier waniliowy, jogurt grecki i cukier puder.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 11 września w nowym sezonie programu „Ewa gotuje"!

"Ewa gotuje": Flaczki i schab na obiad, a na deser kryształki na sucharach! na INTERIA.TV.


Ulubione odcinki programu "Ewa gotuje" oglądaj teraz w Polsat Go

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 95

30 min
3
Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29820

60 min
66
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 202

30 min
7

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0