Ewa_Gotuje

Ewa gotuje: Flaczki z żołądków gęsich, boczniaki w cieście, cannoli

W sobotę 02 kwietnia o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz gotowanie zacznie się od flaczków, na danie główne zaserwuje boczniaki w cieście naleśnikowym natomiast na deser poda sycylijski przysmak o nazwie cannoli. W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Kwiecień plecień, więc w kuchni Ewy też będzie delikatny misz-masz. Gotowanie zacznie się od flaczków z gęsich pipek – jak w Krakowie mówi się na gęsie żołądki, przyrządzonych na solidnym wywarze z gęsiego uda. 

Następnie będą boczniaki w cieście naleśnikowym, czyli coś w rodzaju eskalopków dla jaroszy, podane z ziemniakami z wody oraz marchewką duszoną z groszkiem. 

Na deser Ewa zaproponuje sycylijski przysmak o nazwie cannoli – smażone w głębokim tłuszczu rurki z kremem na bazie sera ricotta, z dodatkiem kawałków czekolady i pistacji. Ciemny kolor ciasta, z którego robione są cannoli, to zasługa jednego ze składników – deserowego wina Marsala. 

Ponadto autorka programu pokaże, jak zrobić konfiturę z bananów oraz nawóz do kwiatów, który powstanie na skórkach z tych owoców. 

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 02 kwietnia w nowym odcinku programu „Ewa gotuje"!

„Ewa gotuje" odcinek 446 - emisja w sobotę 02 kwietnia o 10.10 w Polsacie oraz Polsat Go! 

Ulubione odcinki programu "Ewa gotuje" oglądaj teraz w Polsat Go »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 66

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 740

30 min
3
30 min
20

Polecane artykuły

Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0