Ewa gotuje: Jajka po turecku, grecka zapiekanka giouvetsi, fińskie bułeczki cynamonowe z kardamonem

W kolejnym odcinku programu "Ewa gotuje" wybierzemy się w kulinarną podróż do Grecji, Turcji

Kulinarne podróże Ewy Wachowicz | Fot. materiały prasowe/Polsat

Kolejny odcinek „Ewa gotuje” rozpocznie się od śniadaniowego hitu ostatnich miesięcy – jajek po turecku. Bazą tej potrawy, oprócz niezbędnego jaj kurzych, jest gęsty jogurt grecki doprawiony oliwą, czosnkiem i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Na takim sosie lądują jajka poszetowe okraszone roztopionym masłem aromatyzowanym słodką, mieloną papryką (w wersji pikantnej można zastąpić ją chili). Takiej potrawie  trudno będzie się oprzeć! 

Na danie główne będzie przysmak z Grecji – zapiekanka makaronowa giouvetsi. Tradycyjne greckie danie można przygotować z różnych rodzajów mięsa (wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny lub drobiu). Bardzo ważną rolę w giouvetsi gra orzo – niezwykle popularny w krajach śródziemnomorskich makaron, który kształtem przypomina ziarenka ryżu w Grecji znany jest pod nazwą kritharáki.

Na deser Ewa zrobi wyśmienite bułeczki pachnące kardamonem i cynamonem. Takie słodkości doskonale wprowadzą widzów w jesienny, przytulny klimat. 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 491. odcinek

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
15

Polecane artykuły

Informacje Gulasz z fasolą, befsztyk z warzywami. 5 propozycji na obiady wysokobiałkowe

Szukając zdrowych i zbilansowanych opcji obiadowych, warto rozważyć dania bogate w białko, które nie tylko zaspokoją głód, ale także wspomogą rozwó...

3
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

3
Informacje Działa przeciwalergicznie i przeciwmiażdżycowo. Jak stosować miód wiosenny?

Wiosna to czas, w którym natura budzi się do życia - to właśnie dzięki zmieniającym się porom roku możemy czerpać z jej dobrodziejstw całymi garści...

0
Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1