Ewa_Gotuje

Ewa gotuje: pomidorowy chłodnik, pierogi z wędzonym twarogiem i placuszki serowe

W sobotę 21 maja o godzinie 10:00 Ewa Wachowicz podzieli się przepisami na pyszne, wiosenne potrawy. Gotowanie rozpocznie od chłodnika na pomidorach, pieczonych burakach i jabłkach, następnie przygotuje pierogi z farszem z ziemniaków i wędzonego twarogu. Na deser poda pyszne placuszki serowe. W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Wiosna w pełni, warzywa i owoce są coraz smaczniejsze, warto więc by w naszej kuchni było ich jak najwięcej. Dlatego też w kolejnym odcinku Ewa przygotuje znakomity chłodnik na pomidorach, pieczonych burakach i jabłkach. Taką zupę można też podgrzać i podać na ciepło – chociażby z grzankami lub chipsem z boczku. Albo nalać nieco do szklanki, uzupełnić wodą i wypić jako koktajl. 

Na danie główne będą pierogi z farszem ziemniaczano-serowym, przy czym zamiast zwykłego sera białego autorka programu użyje wędzonego twarogu, a w nadzieniu znajdzie się też żurawina i pesto z czosnku niedźwiedziego. A ponieważ po obiedzie zostanie trochę pierogowego ciasta, to resztki trafią na blachę starej kuchenki – tzw. angielki. 

Z kolei na deser Ewa zaproponuje niewielkie placuszki serowe. Co ciekawe – serniczki usmaży na patelni i poda z truskawkami oraz sosem z tych owoców. 

„Ewa gotuje" odcinek 452 - emisja w sobotę 21 maja o godzinie 10:00 w Polsacie oraz Polsat Go! 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 120

30 min
3
Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29856

60 min
66
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 222

30 min
7

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0