Ewa_Gotuje

Ewa gotuje: Rosół z pierożkami z białą kiełbasą, jajka po szkocku, mazurek

Już w najbliższą sobotę 8 kwietnia o godz. 10:10 w telewizji Polsat, Ewa Wachowicz w swoim kulinarnym programie pokaże, jak przygotować pyszny rosół z pierogami, podzieli się także przepisem na jajka po szkocku i mazurek.

Ewa Wachowicz - świąteczne potrawy | Fot. materiały prasowe/Polsat

Wielka Sobota, więc potrawy będą świąteczne! Zresztą nie tylko potrawy, bo również dekoracje, o których po obiedzie Ewa porozmawia z zawodową florystką. 

Na Wielkanoc często gotujemy żurek lub barszcz biały. Albo klasyczny rosół. Ewa wybierze trzecią opcję, ale bulion poda z pierogami nadzianymi domową białą kiełbasą zapieczoną wcześniej w słoiku.

Danie główne będzie zaskoczeniem, ponieważ zobaczymy jajka po szkocku. To danie bardzo popularne w Wielkiej Brytanii, gdzie robione jest z jaj kurzych i odpowiednio przyprawionej wieprzowiny. Co ciekawe – do mielonego mięsa dodaje się drobno posiekane anchois, czyli fileciki z sardeli. Takie jajka wyspiarze spożywają najczęściej na zimno, są popularną przekąską i często można je zamówić w brytyjskich pubach. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, by trafiły na polski, wielkanocny stół! Tym bardziej, że można zaryzykować stwierdzenie, że szkockie jajka to taka wariacja na temat pieczeni rzymskiej, przy czym zamiast dużego kawałka mięsa z jajkami w środku mamy mono porcje.

Deser to mazurek na kruchym spodzie – bodaj najbardziej wielkanocny wypiek wśród polskich ciast. Ewa zrobi spód w formie na tartę, więc mazurek będzie okrągły. Ciasto wypełni masa na bazie karmelu i śmietanki. Nadzienie będzie mocno czekoladowe – dzięki kakao. Na górze znajdzie się dekoracja z prażonych wiórków kokosowych, migdałów, żurawiny i kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Ewa przygotuje też deskę wędlin i serów w kształcie… wielkanocnego wieńca.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? 
Są dostępne na PolsatGo » 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Zielone szparagi w cieście

Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku

Odsłon: 5936

15 min
14
Przekąski Kanapka Sloppy Joe

Kanapka Sloppy Joe to popularna amerykańska przekąska typu fast food, wciąż n...

Odsłon: 698

60 min
7

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0