Ewa gotuje: Vichysoisse, makaron z truskawkami, sorbet arbuzowo-malinowy

W sobotę 10 września o godzinie 10:10 w telewizji Polsat Ewa Wachowicz zdradzi przepis na francuską zupę Vichysoisse, na danie główne zaserwuje danie na słodko – makaron z twarogiem i truskawkami, natomiast na deser będzie sorbet z arbuza i malin. W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

To, że coś ma tajemniczą nazwę, wcale nie oznacza, że musi być bardzo skomplikowane. Tak jest chociażby w przypadku francuskiej zupy Vichysoisse, która jest bardzo łatwym w przygotowaniu kremem z poczciwych ziemniaków, od lat podawanym w okolicach uzdrowiska Vichy, jak też w samym kurorcie. I właśnie od tej receptury rozpocznie się kolejny odcinek „Ewa gotuje”. 

Każdy z nas ma jakieś ulubione danie z lat młodości, a nawet kilka. Będąc dzieckiem zajadałam się makaronem z twarogiem i truskawkami i właśnie taką potrawę przygotuję w programie, wykorzystując własnoręcznie przyrządzony ser biały.

Po obiedzie zobaczymy, jak zrobić sorbet z arbuza i malin. Ale to nie wszystko – autorka programu zabierze nas na wycieczkę w góry. Z kamerą dotrze do bacówki na Hali Barankowej w Zawoi, gdzie niezmiennie od lat blisko 40 wytwarzane są góralskie sery. 

„Ewa gotuje" odcinek 456 - emisja w sobotę 10 września o godzinie 10:10 w Polsacie oraz Polsat Go! 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Parówki w cieście francuskim

Prosta w przygotowaniu smaczna przekąska z ciasta francuskiego. Szybko się ro...

Odsłon: 197

30 min
3
Dodatki Sos tzatziki z polskim akcentem

Doskonały do mięs z grilla i kanapek z wędliną. Sos, który zastąpi musztardę...

Odsłon: 128

15 min
3
wszystkie
3
wszystkie
9
Dodatki ogórki z koperkiem

Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...

Odsłon: 81

wszystkie
4
Przetwory Syrop z kwiatów hyćki-czarnego bzu

Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...

Odsłon: 1588

>60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1