Ewa_Gotuje

Ewa gotuje: Zielona zupa, eskalopki cielęce i deser lodowy!

Wiosna w kuchni Ewy Wachowicz zawitała na dobre. W sobotę 15 maja o godzinie 10:10 w Polsacie gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Na pierwsze danie Ewa Wachowicz zrobi zupę-krem z czosnku niedźwiedziego. Choć jest on pod częściową ochroną i rosnącego dziko zrywać nie wolno, to bez problemu dostaniemy go na bazarku, bowiem wiosną pojawia się w wielu przydomowych ogródkach. Z tej aromatycznej i niesamowicie zdrowej rośliny powstanie prosta, ale wyśmienita zupa. Oprócz czosnku niedźwiedziego do garnka trafią następujące składki: cebula, ziemniaki, masło klarowane, bulion drobiowy lub jarzynowy, sól i pieprz. A do podania będą potrzebne jajka przepiórcze i jogurt grecki.

Po zupie pora na drugie danie. Gospodyni przygotuje pochodzące z Francji eskalopki i poda je z pieczonymi ziemniakami oraz surówką ze świeżych ogórków. Do przygotowania niewielkich kotlecików, które w Polsce są smażone w cieście naleśnikowym należy przygotować: cielęcinę, sól, pieprz, jajka, mleko, mąkę i masło klarowane. Do pieczonych ziemniaków są niezbędne: czosnek, oliwa, zioła prowansalskie, słodka papryka i sól gruboziarnista. A składniki mizerii to: ogórki, sól, szczypta cukru pudru, sok z cytryny, koperek, śmietana lub oliwa.

Lubicie czekoladę? Ewa ją wprost uwielbia! Zwykle czekoladę dodaje do ciast. Jednak tym razem pokaże, jak zrobić z niej pyszny sos. Do tego znakomitego dodatku do deserów musimy mieć: gorzką czekoladę, mleko, masło i szczyptę suszonej papryki chili.

Danie główne było inspirowane kuchnią francuską, więc deser też będzie francuski! Ewa zaserwuje parfait, czyli mrożony krem o smaku wanilii i kawy. W skład tego smakołyku wejdą: jajka, żółtka, cukier puder, śmietana kremówka, mocna kawa, likier kawowy, laska wanilii, sok z cytryny. A do podania będą potrzebne: sos czekoladowy, truskawki, borówki i lodowy deser gotowy!

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 15 maja w programie „Ewa gotuje".

Ewa gotuje: Zielona zupa, eskalopki cielęce i deser lodowy! na INTERIA.TV.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Kanapka Sloppy Joe

Kanapka Sloppy Joe to popularna amerykańska przekąska typu fast food, wciąż n...

Odsłon: 676

60 min
7
60 min
5
60 min
10
15 min
6
Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 211

30 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0